Νέα επιδότηση ρεύματος: Χρήματα, ημερομηνίες, δικαιούχοι ΕΔΩ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σε μια σημαντική ανακοίνωση ως προς τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο προχώρησε χθες Παρασκευή 25 Νοεμβρίου ο Κώστας Σκρέκας.

Ηλεκτρικό Ρεύμα: Ενώ σιγά-σιγά μπαίνουμε για τα καλά στον χειμώνα, με τα πρώτα κρύα να αποτελούν πραγματικότητα, τα νοικοκυριά αγωνιούν για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να διαχειριστούν το εκρηκτικό μείγμα της ενεργειακής κρίσης με την κρίση ακρίβειας που προκαλεί έντονες οικονομικές πιέσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση και το υπουργείο Ενέργειας δια στόματος του υπουργού Κώστα Σκρέκα ανακοινώνουν τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια για το ηλεκτρικό ρεύμα για τον επόμενο μήνα στον οποίο μπαίνουμε σε λίγες μέρες.

Διαβάστε παρακάτω στο άρθρο αναλυτικά όλα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για τη διαμόρφωση της επιδότησης, για τα κριτήρια και τις λεπτομέρειες, για τα ποσά που θα επιδοτηθούν, για το πως θα διαμορφωθεί η επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια καθώς και για το τι θα συμβεί αναλυτικά και με νούμερα για την επιδότηση στο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Σκρέκα η κλιμακωτή επιδότηση θα διαμορφωθεί με ενιαίο τρόπο για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας – χωρίς να παίζει ρόλο το ποιος είναι ο εκάστοτε πάροχος:

Δείτε παρακάτω αναλυτικά πως διαμορφώνεται η επιδότηση ανάλογα με τις κιλοβατώρες και τι ισχύει για τα νοικοκυριά τα οποία είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Ηλεκτρικό ρεύμα: Η κλιμακωτή επιδότηση διαμορφώνεται έτσι:

έως 500 κιλοβατώρες: 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα)

από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες: 171 ευρώ ανά μεγαβατώρα / Όσοι ρίξουν τη μέση ημερήσια κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα

πάνω από 1.000 κιλοβατώρες 81 ευρώ ανά μεγαβατώρα / Όσοι ρίξουν τη μέση ημερήσια κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 269 ευρώ /MWh

Η αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 282 εκατ. ευρώ.

Επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια – Τι ισχύει

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 kWh, η επιδότηση για τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται στα 183 ευρώ /ΜWh.

Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 kWh, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 34 ευρώ/MWh.

Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 221 ευρώ/MWh.

Το συνολικό κόστος για νοικοκυριά – επαγγελματίες φτάνει τα 435 εκατ. ευρώ.

Πώς διαμορφώνονται οι επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 15 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Δεκέμβριο ανέρχεται στα 435 εκατ. ευρώ ενώ για το φυσικό αέριο η οριζόντια επιδότηση θα είναι 15 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.