Νέα επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις: «Ήταν σε επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ οι 33 της λίστας;»

Εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών αξιώνει και πάλι από τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες μετά τις σοβαρές αποκαλύψεις για την παρακολούθηση 33 προσώπων με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κλιμακώνοντας την τακτική της πίεσης προς τον κ. Μητσοτάκη για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις κατέθεσε  νέα επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με την επισήμανση ότι την προηγούμενη Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης δεν εμφανίστηκε και δεν  απάντησε σε αντίστοιχη ερώτησή του για τη λειτουργία του Predator στην πορεία προς τις εκλογές και την παρακολούθηση των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης.

Το κύριο ερώτημα της νέας ερώτησης Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη αναφέρει: “Ήταν σε επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ οι 33 της λίστας που φέρονται ως στόχοι του κακόβουλου λογισμικού Predator;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτά τον πρωθυπουργό αν μπορεί να δεσμευθεί ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας ότι το σύνολο ή μέρος των προσώπων που φέρονται ως στόχοι παρακολούθησης από το Predator δεν ήταν παράλληλα και στόχοι παρακολούθησης της υπό τη δική σας πολιτική εποπτεία της ΕΥΠ και αν σκοπεύει να δώσει τη θεσμική δυνατότητα στα πρόσωπα της εν λόγω λίστας να απευθυνθούν στην ΑΔΑΕ προκειμένου να μπορέσουν να διαπιστώσουν εάν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ με τη “νόμιμη” διαδικασία της επισύνδεσης κατόπιν εισαγγελικής διάταξης.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας θυμίζει στον πρωθυπουργό ότι την προηγούμενη εβδομάδα αρνήθηκε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με ενεργό το παρακρατικό κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων. Επισημαίνει δε, ότι έκτοτε έχουν συντελεστεί εξαιρετικά σοβαρές αποκαλύψεις και εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών και το παράνομο κέντρο παρακολουθήσεων με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Tού θυμίζει επίσης ότι αρνήθηκε να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου Pega που ήρθε στην Αθήνα όπως επίσης και οι κ.κ. Δημητριάδης, Λαβράνος και Μπίτζιος τονίζοντας ότι η εν λόγω επιτροπή κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποχαρακτηρίσει όλα τα απόρρητα έγγραφα και να σταματήσει την οχύρωσή του πίσω από τη διαρκή επίκληση του “απόρρητου” προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για το σκάνδαλο και για το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Ακολούθως, στην ερώτησή του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στη λίστα των 33 προσώπων τόσο της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως της κυβέρνησης τα οποία μαζί με συγγενικά τους πρόσωπα, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες φέρονται να είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση με το Predator και αναφέρει πως κρίνει σκόπιμο να επιμείνει εκ νέου στην πρόσκλησή του να εμφανιστεί ο κ Μητσοτάκης στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ζητεί απαντήσεις από τον πρωθυπουργό: “Με δεδομένο ότι σε μία ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία είναι αδιανόητο πολιτικοί αντίπαλοι αλλά ακόμη και στενοί σας συνεργάτες, υπουργοί και πρώην πρωθυπουργοί, να τελούν υπό παρακολούθηση από κακόβουλο λογισμικό, το οποίο έχει έρθει στη χώρα μας με τη μεσολάβηση συνεργατών σας που τελούσαν υπό τον άμεσο έλεγχό σας μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου” αλλά και με δεδομένο ότι “με δική σας εντολή τα κρίσιμα πρόσωπα που σε πλειάδα εμπεριστατωμένων ρεπορτάζ αλλά και όπως προέκυψε από τα πορίσματα όλης της αντιπολίτευσης στην Εξεταστική Επιτροπή, αναδεικνύονται ως οι “κρίσιμοι κρίκοι” για τη μεταφορά και λειτουργία του παράνομου λογισμικού στη χώρα μας, δεν εκλήθησαν καν στην Εξεταστική Επιτροπή και δεν κατέθεσαν ούτε στην Pega, αφού θελήσατε να τούς προστατεύσετε και να προστατευθείτε” .

Θεωρεί επίσης δεδομένο ότι με ευθύνη του πρωθυπουργού η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία μείζονα θεσμική και ενδεχομένως πολιτειακή κρίση και ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και ως τέτοιος “ελέγχεστε από το Κοινοβούλιο και έχετε την πολιτική και θεσμική υποχρέωση να λογοδοτείτε στη Βουλή των Ελλήνων”.