Νέα έρευνα: Για πόσο παραμένουν στο αίμα τα αντισώματα μετά τη μόλυνση από κορονοϊό

Η διαπίστωση ισχύει «ανεξαρτήτως της σοβαρότητας της νόσου, της ηλικίας των ασθενών και της παρουσίας υποκείμενων νόσων»

Για τουλάχιστον 8 μήνες μετά τη μόλυνση παραμένουν στο αίμα τα αντισώματα που εξουδετερώνουν την Covid, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το νοσοκομείο San Raffaele του Μιλάνου σε συνεργασία με το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας (ISS), τον οργανισμό που συμβουλεύει την ιταλική κυβέρνηση σε θέματα δημόσιας υγείας και σημειώνει πως η παραπάνω διαπίστωση ισχύει «ανεξαρτήτως της σοβαρότητας της νόσου, της ηλικίας των ασθενών και της παρουσίας υποκείμενων νόσων».

«Η παρουσία των αντισωμάτων, αν και μειώνεται με τον χρόνο, αποδεικνύεται “πολύ επίμονη”: οκτώ μήνες μετά τη διάγνωση, μόνον τρεις ασθενείς» από το 162 που παρακολουθήθηκαν (29 μεταξύ τους πέθαναν) δεν ήσαν πλέον θετικοί στα τεστ αντισωμάτων, εξηγούν σε κοινή ανακοίνωσή τους το νοσοκομείο San Raffaele και το ISS.

Εξάλλου, η πρώιμη παρουσία των αντισωμάτων αυτών είναι «σημαντική για την επιτυχή αντιμετώπιση της λοίμωξης: όσοι δεν κατορθώσουν να τα παραγάγουν τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες μετά την προσβολή κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν σοβαρές μορφές της Covid-19».

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Μονάδα Εξέλιξης της Ιικής Μετάδοσης του νοσοκομείου San Raffaele, σε συνεργασία με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνας για τον Διαβήτη του νοσοκομείου. Αναπτύχθηκε ένα ειδικό τεστ για τα αντισώματα με την χρησιμοποίηση τεχνικών που είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί για την μελέτη των αντισωμάτων που συμμετέχουν στην αυτοάνοση απόκριση στην βάση του διαβήτη τύπου 1.

Χάρη σε τεχνικές που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την μελέτη των εμβολίων κατά του HIV, οι ερευνητές του San Raffaele και του ISS ανέπτυξαν επίσης νέα μέθοδο αξιολόγησης των αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τον SARS-CoV-2.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στην επιθεώρηση Nature Communications επέτρεψε «την χαρτογράφηση κατά σχεδόν εξαντλητικό τρόπο της εξέλιξης στον χρόνο της απόκρισης των αντισωμάτων στην Covid-19», σύμφωνα με τους ερευνητές και όπως μεταδίδουν Γαλλικό Πρακτορείο και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με την παρακολούθηση 162 ασθενών θετικών στον SARS-CoV-2 (κατά 67% ανδρών διάμεσης ηλικίας 63 ετών) που παρουσιάσθηκαν στα Επείγοντα του νοσοκομείου San Raffaele κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας στην Ιταλία. Τα πρώτα δείγματα αίματος ελήφθησαν ταυτόχρονα με την διάγνωση τον Μάρτιο και Απρίλιο 2020, τα τελευταία στο τέλος του Νοεμβρίου 2020.

Το 57% των ασθενών έπασχε από υποκείμενο νόσημα την στιγμή της διάγνωσης. Τα συχνότερα ήταν η υπέρταση (44%) και ο διαβήτης (24%).

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Πολυτεχνείο: Επιπρόσθετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Κυριακή – Ποιοι δρόμοι κλείνουν
16 Νοεμβρίου, 2024
«Φως στο Τούνελ»: Καταπέλτης για την Ειρήνη φίλη της μητέρας του μικρού Παναγιώτη – «Διέκοψε την κατάθεσή μου στην αστυνομία»
16 Νοεμβρίου, 2024
Κακοκαιρία Alexandros: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι
16 Νοεμβρίου, 2024
«Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω»: Τον Ιανουάριο ξεκινούν τα προγράμματα στήριξης – Οι δικαιούχοι
16 Νοεμβρίου, 2024
ΑΑΔΕ: Έρχονται πρόστιμα για τα ταξί – Σαρωτικοί έλεγχοι για το αυτοκόλλητο πληρωμών μέσω POS
16 Νοεμβρίου, 2024
Αγρίνιο: Στην Ανακρίτρια ο 30χρονος κατηγορούμενος για την δολοφονία της Δώρας
16 Νοεμβρίου, 2024
«Βόμβες» Σαμαρά με συνέντευξή του στο «Βήμα»: Ζητά παραίτηση Γεραπετρίτη και προτείνει Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
16 Νοεμβρίου, 2024
Νίκος Βουδούρης: Η βασική φροντίδα του παιδιού τις πρώτες μέρες στο σπίτι
16 Νοεμβρίου, 2024
Κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο ο Χάρης Δούκας – «Χρειάζεται επαγρύπνηση, τίποτα δε θεωρείται δεδομένο»
16 Νοεμβρίου, 2024
Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες και ειδικού τύπου ελαστικά στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας
16 Νοεμβρίου, 2024