Αλλαγές στον τρόπο διασκέδασης φέρνει η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα – Ποια κέντρα διασκέδασης θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 17 Ιανουαρίου
Ανατροπή στα σχέδια για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς προκάλεσε η νέα δέσμη έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες μετά την «έκρηξη» που παρατηρήθηκε στις μολύνσεις Covid-19 των δύο τελευταίων ημερών.
Δύο ημέρες πριν από την έλευση του νέου έτους κι ενώ οι Έλληνες είχαν ήδη κανονίσει το ρεβεγιόν τους, οι χώροι ψυχαγωγίας και τα νυχτερινά κέντρα αναγκάζονται να βάλουν «λουκέτο» μετά τις 2, με τους πολίτες να γιορτάζουν πολύ διαφορετικά για ακόμη χρονιά την Πρωτοχρονιά.
Αναλυτικά η ΚΥΑ
Μετά και τη δημοσίευση της ΚΥΑ για τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα το πρωί, όσοι είχαν κλείσει τραπέζι για κάποιο νυχτερινό κέντρο με ζωντανή μουσική να το ξεχάσουν, διότι δεν θα λειτουργήσουν καθόλου.
Ωστόσο, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα λειτουργούν μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, με εξαίρεση την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, που θα παραταθεί το ωράριό τους μέχρι τις 02.00, αποκλειστικά με καθήμενους και χωρίς μουσική.
Κανονικά, ωστόσο, θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλα τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και οι κλειστοί χώροι που φιλοξενούν μουσικές ή χορευτικές παραστάσεις.
Σημαντικό είναι πως σε όλους τους χώρους που θα λειτουργούν τις επόμενες ημέρες θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης από Covid – 19, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Οι ανήλικοι έως 17 ετών μπορούν να εισέλθουν με την επίδειξη αρνητικού self test.
Αναλυτικά τα νέα μέτρα
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εξειδίκευση των μέτρων που έκανε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης:
– Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις παραπάνω απαγορεύσεις. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.
– Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
– Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
– Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
– Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
Σημειώνεται πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε την Τετάρτη και εισηγήθηκε τα μέτρα περιορισμού να τεθούν σε εφαρμογή από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου, και όχι από 3 Ιανουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί.
Τα μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα έως και 17 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί.
Διαμαρτύρονται οι επιχειρηματίες
Αντιμέτωποι με μια δέσμη νέων μέτρων βρίσκονται από σήμερα το πρωί και για τουλάχιστον 15 ημέρες οι επαγγελματίες των κλάδων της εστίασης και της διασκέδασης.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Newsbomb.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς: «η κυβέρνηση διαχειρίζεται με ατολμία το πρόβλημα. Αυτήν τη στιγμή κήρυξε ένα άτυπο lockdown στην εστίαση για να μην επωμιστεί κανένα κόστος».
Και προσθέτει: «Για το καλό της δημόσιας υγείας όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες αλλά να μην είναι μονόπλευρες».