Νέα μέτρα ενόψει εορτών – Οι τέσσερις παρεμβάσεις

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι να ανακοινωθεί ότι η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα γίνεται στους τέσσερις μήνες μετά την προηγούμενη -και όχι στους έξι που ισχύει τώρα.

Το παραπάνω αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Παρασκευή ή το Σάββατο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star.

Έτσι, η αλλαγή που τώρα αφορά τους άνω των 60 ετών, των οποίων τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν θα είναι σε ισχύ από τις 13 Δεκεμβρίου, είναι πιθανό να εξεταστεί για όλους τους ενήλικες.

Όπως διευκρινίζει το ίδιο μέσο, αυτό δεν θα γίνεται στους τέσσερις μήνες από την επαναληπτική δόση, ενώ η σχετική συζήτηση θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής στις 16 του μηνός στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, ανοιχτή είναι η προοπτική για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Ωστόσο, τονίζεται πως δεν υπάρχει οριστική απόφαση προς το παρόν, αλλά αποτελεί το plan B.

Σημειώνεται επίσης ότι η επέκταση θα είναι ηλικιακή και όχι κατά κλάδο.

Παράλληλα, στον αγώνα για περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού μπαίνει και ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Όπως διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας, η Επιτροπή εισηγήθηκε θετικά και η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει «μόλις παραλάβουμε τα εμβόλια καθώς είναι διαφορετικά ως προς τη δοσολογία».

Νέα μέτρα ενόψει εορτών – Οι τέσσερις παρεμβάσεις

Με ορίζοντα την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και κεντρικό άξονα ότι η κοινωνία και η οικονομία θα παραμείνουν ανοιχτές, κυβέρνηση και επιστήμονες προχωρούν σε νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας:

  1. την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες,
  2. τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών,
  3. την είσοδο μόνο εμβολιασμένων στα χριστουγεννιάτικα πάρκα, χορήγηση δωρεάν self test,
  4. ενώ προ των πυλών είναι η επίσπευση της τρίτης δόσης, να γίνεται, δηλαδή, στο τετράμηνο και όχι στο εξάμηνο. Αναμένεται έκτακτη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σήμερα ή το αργότερο αύριο, προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι είναι αναγκαίο να θωρακιστούν οι πολίτες ενόψει των γιορτών με την αναμνηστική δόση του εμβολίου, σημειώνοντας ότι οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα, είναι αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, ενώ σημαντικό όπλο πριν τα Χριστούγεννα αποτελεί και η χορήγηση των self test.