Νέα μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Σχέδιο για περισσότερες ελευθερίες για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με την επιτροπή των ειδικών, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Ειδικότερα ανέφερε ότι εκεί που βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και άρα ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, «να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας».

Σε χώρους μικτούς, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, θα πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την προστασία και όχι τιμωρητικά, όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν. Ταυτόχρονα, σημείωσε ο κ. Πλεύρης, ενισχύεται το σύστημα υγείας ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης σε όποιον τη χρειαστεί.

Τόνισε κατηγορηματικά ότι άπαξ και υπάρχει εμβόλιο, γίνονται τεστ και το σύστημα υγείας είναι θωρακισμένο, η οικονομία δεν κλείνει, δεν θα τιμωρηθούν οι εμβολιασμένοι έναντι των ανεμβολίαστων.

Νέα μέτρα: «Κλείδωσαν» Τρεις νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγείται να επιτρέπεται η είσοδος των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία (ΚΕΠ, εφορία, αστυνομικό τμήμα) μόνο με:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού
  • ή πιστοποιητικό νόσησης μέχρι έξι μήνες
  • ή εργαστηριακό αποτέλεσμα rapid test

Νέα μέτρα: Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως σφίγγει κι άλλο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους.

Ωστόσο, οι αλλαγές στις καθημερινές συναλλαγές αφορούν όλους τους πολίτες, ακόμη και τους εμβολιασμένους, αφού θα πρέπει να έχουν το πιστοποιητικό στο χέρι για να μπουν μέσα και να εξυπηρετηθούν.

Το μέτρο αυτό ισχύει ήδη στα δικαστήρια, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και τώρα θα επεκταθεί σε όλο το δημόσιο.

Τα rapid test από την τσέπη τους καλούνται να πληρώσουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από χθες 13/9.

Rapid test: Ποιες κατηγορίες ανεμβολίαστων εργαζομένων υποχρεούνται σε δύο self test την εβδομάδα

Eιδικότερα, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεούνται σε ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, που πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δική τους δαπάνη (10 ευρώ). Το rapid test θα πρέπει να αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Σε δύο εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα υποχρεούνται οι ανεμβολίαστοι:

  • εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί
  • εργαζόμενοι σε τουρισμό
  • εστίαση
  • τηλεοπτικές, κινηματογραφικές
  • θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές

Και σε αυτές τις περιπτώσεις τα rapid test πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/ τεστ και το αποτέλεσμά τους θα πρέπει να αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και να ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.