Νέα μέτρα: Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό

Το αργότερο την Πέμπτη, αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση μέτρα για την στήριξη της εστίασης, η οποία απασχολεί περισσότερους από 190.000 εργαζομένους με ποσοστό συμμετοχής 10,76% στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του Newsique, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται θετικός στην πρόταση για μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα από τα προϊόντα και είδη που σερβίρονται σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ κα, όχι όμως στο 6%, όπως έχουν ζητήσει εκπρόσωποι του κλάδου.

Κατά τις ίδιες πηγές, το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και πρόκειται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων, προβλέπει τη μείωση του συντελεστή 24% στο 13%, για ορισμένα από τα είδη που σερβίρονται, όπως πχ, ο καφές, τα αναψυκτικά και οι χυμοί που είναι ευρείας κατανάλωσης, υπό την απαράβατη προϋπόθεση, ωστόσο, ότι η μείωση αυτή «θα περάσει και στους καταναλωτές», ώστε να ενισχυθεί και η κατανάλωση και οι καταναλωτές. Αλλωστε, δεν είναι λίγοι αυτοί που προεξοφλούν ότι πολλοί καταστηματάρχες θα θελήσουν να προχωρήσουν σε αύξηση των προς πώληση προϊόντων, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές των προηγούμενων μηνών αλλά και τη μείωση των κερδών που θα προκύψει λόγω του περιορισμένου χώρου που επιβάλλεται να διαθέτουν λόγω των υγειονομικών μέτρων.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, η μείωση του ΦΠΑ για συγκεκριμένα προϊόντα του κλάδου της εστίασης δεν θα είναι μόνιμη, αλλά θα διαρκέσει όσο και η υγειονομική κρίση και οι αυστηροί κανόνες που αυτή επιτάσσει να τηρούνται.

Πιο «θολό» είναι το τοπίο σε σχέση με τον τουρισμό, καθώς τα προβλήματα είναι πολυεπίπεδα και η κατάσταση που τελικώς θα διαμορφωθεί, επηρεάζεται και από τις αποφάσεις άλλων χωρών. Μέχρι στιγμής, πάντως, το επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές και στην ακτοπλοΐα, της διαμονής στα ξενοδοχεία στο 6% από 13% που είναι σήμερα και την κατάργηση του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει στήριξη μέσω εγγυήσεων αξιοποιώντας τα εργαλεία που έχουν εγκριθεί από το Eurogoup.