Νέα μέτρα: «Όχι» σε lockdown όπως το περσινό – Τι ισχύει για τη Θεσσαλονίκη

Δεν θα δούμε φέτος lockdown όπως αυτά που είδαμε στο παρελθόν, όπως ανέφερε στην στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άρχισε την ενημέρωση με εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα της επίσκεψης και τις επαφές του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας και σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη

Με αναφορά στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Όπως γνωρίζετε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες στις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Έχει ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων στη Νέα Υόρκη με ξένους ηγέτες, αξιωματούχους του ΟΗΕ, στελέχη της επιχειρηματικής και της επενδυτικής κοινότητας καθώς και στελέχη της δυναμικής ελληνικής ομογένειας.

Στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού θα βρίσκονται οι συμμαχίες της χώρας, περιφερειακές, ευρωπαϊκές, διεθνείς, σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, θέματα επενδυτικού ενδιαφέροντος καθώς και οι σχέσεις με το Αμερικανικό Κογκρέσσο.

Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ για επιλεγμένους ηγέτες ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών».

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου «Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει ακόμα συναντήσεις με γ.γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μμε τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι στις οποίες θα κυριαρχήσουν οι περιφερειακές και οι διεθνείς εξελίξεις με επίκεντρο τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή αλλά και την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα».

Αύριο η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΓΣ του ΟΗΕ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνεχίζοντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, πρόσθεσε για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας καθώς και με εκπροσώπους σημαντικών Αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων.

Μέρος της επίσκεψής του ο πρωθυπουργός θα αφιερώσει σε συναντήσεις με σημαντικούς επενδυτές, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ καθώς τρέχει ήδη η μεγάλη επένδυση της εταιρείας στην Αττική αλλά και το project της χορηγίας της ψηφιακής ξενάγησης στην Αρχαία Ολυμπία. Αύριο ο πρωθυπουργός θα μιλήσει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

«Όχι» σε lockdown όπως το περσινό – Τι ισχύει για τη Θεσσαλονίκη

Σε ερώτηση για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στην Βόρεια Ελλάδα και για αν υπάρχει το ενδεχόμενο lockdown: «Στη Θεσσαλονίκη ήταν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και είχε επαφές με τους φορείς της πόλης. Δεν είμαστε μπροστά σε lockdown, δεν υπάρχει στην ατζέντα της κυβέρνησης να πάμε σε lockdown σαν αυτά που είχαμε στο παρελθόν. Κατά καιρούς, όπου διαπιστώνεται κρίσιμη αύξηση των μεγεθών της πανδημίας, επιβάλλονται κάποια μέτρα. Δεν βρισκόμαστε όμως εκεί αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη».

Αναφερόμενος στα σχολεία, στα τμήματα που έκλεισαν και στο υγειονομικό πρωτόκολλο είπε: «Στόχος της κυβέρνησης είναι να μείνουν τα σχολεία ανοικτά. Ήδη από το καλοκαίρι είδαμε την αύξηση κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες και γι’ αυτό υπάρχουν τα πρωτόκολλα με εμβόλια, τεστ και αποστάσεις στις αίθουσες».

Σε ερώτηση πώς θα στηρίξει την μεσαία τάξη η κυβέρνηση, με αφορμή τη δήλωση Γεωργιάδη ότι αν δεν δανειστούν θα κλείσουν είπε: «Η μεσαία τάξη ίναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση στηρίζει αυτή την επιχειρηματικότητα με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, με τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Εμείς στηρίζουμε και κάνουμε πιο ανθεκτική την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».