Σκέψεις για νέα μέτρα: περιορισμός σε εξόδους και SMS, μπλόκα στους δρόμους

Καθ’ οδόν φαίνεται ότι είναι η αυστηροποίηση των μέτρων για τον περιορισμό της άσκοπης κυκλοφορίας των πολιτών, όπως επίσης και το πλάνο για το Πάσχα, το οποίο όπως δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει κάθε μέρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, θα είναι διαφορετικό από κάθε χρονιά, χωρίς “σούβλες”, εκδρομές στα χωριά και παρέες στις αυλές.

Για τους παρατηρητικούς, κατά τη χθεσινή ενημέρωση, τόσο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβαν ουκ ολίγες φορές ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο να υπάρξει απόλυτη συμμόρφωση στα μέτρα και να μην επαναληφθούν σκηνές όπως αυτές που καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη αλλά και έξω από τις Τράπεζες. Η δε φράση ότι “δεν είναι δυνατό να υπάρχουν μερικοί που στέλνουν 5 και 6 μηνύματα την ημέρα”, προϊδεάζει για το τί πρόκειται να ακολουθήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsique, είναι θέμα χρόνου, πιθανότατα ολίγου χρόνου, να ανακοινωθεί ένα νέο πλαίσιο κανόνων για την κυκλοφορία των πολιτών, το οποίο θα θέτει χρονικό όριο για την έξοδο από το σπίτι αλλά καιι για τον αριθμό των μηνυμάτων που θα μπορεί να στείλει κάποιος για να βγει χωρίς να κινδυνεύει με πρόστιμα. Επιπλέον, με εξαίρεση κάποιες μικρές κατηγορίες πολιτών, έχει συζητηθεί η κατάργηση της χειρόγραφης δήλωσης, στην οποία δεν μπορει να αποδειχθεί ο ακριβής χρόνος εξόδου απο το σπίτι.
Τα παραπάνω μέτρα θα συνδυαστούν με περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων από τους αστυνομικούς της ΕΛΑΣ.

Επίσης δρομολογούνται τα μέτρα που θα ληφθούν εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας, προκειμένου να πειθαρχήσουν άπαντες στην αυστηρή οδηγία της παραμονής κατ οίκον. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την καθολική απαγόρευση μετακίνησης από την Αθήνα προς την επαρχία, το κλείσιμο των εθνικών οδών καθώς και μπλόκα στις παλαιές Εθνικές οδούς και μικρότερους δρόμους. Επιπρόσθετα, τόσο καθ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, όσο και ανήμερα το Πάσχα, στους δρόμους της πρωτεύουσας αλλά και στην περιφέρεια, θα βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη η δυναμη της ΕΛΑΣ, προκειμένου να αποφευχθούν οι μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι.

Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί και αύξηση του ποσού των προστίμων για τις άσκοπες μετακινήσεις, κυρίως την περίοδο των εορτών του Πάσχα, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους παρ όλα τα μέτρα, θα επιμείνουν να κάνουν το δικό τους…