Νέα μέτρα πριν τα Χριστούγεννα; Η κρίσιμη ημερομηνία – «Οδηγίες» για το ρεβεγιόν

Χριστούγεννα χωρίς μέτρα είναι το μεγάλο στοίχημα των επόμενων ημέρων προκειμένου να κινηθεί η αγορά και η οικονομία.

Οι επιχειρηματίες ζητούν να δουλέψουν χωρίς περιορισμούς, την ώρα που οι επιστήμονες «χτυπούν» καμπανάκι κίνδυνου κυρίως λόγω των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας που ειναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό.

Για να καταφέρουμε να κάνουμε καλές γιορτές φέτος, οι ειδικοί εξηγούν ότι πρέπει τώρα να τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα από όλους, να πειστούν οι ανεμβολίαστοι και να αντέξουν τα νοσοκομεία.

Νέα μέτρα πριν τα Χριστούγεννα

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ληφθούν μέτρα πριν τα Χριστούγεννα για να μην κάνουμε ρεβεγιόν κλεισμένοι μέσα.

«Εάν το επόμενο λίγο διάστημα, μέχρι 10 Δεκεμβρίου θα έλεγα, δε βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες, θα πρέπει ασφαλώς η πολιτεία να εξετάσει την εφαρμογή και άλλων επιπρόσθετων μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star o ομότιμος καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας.

Η κρίσιμη ημερομηνία

Κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 13η Δεκεμβρίου, καθώς τότε:

  • θα φανεί πόσοι πολίτες άνω των 60 έκαναν την 3η δόση του εμβολίου, ώστε να μην δημιουργηθεί «τρύπα» στο «τείχος» ανοσίας που έχει χτιστεί ως σήμερα
  • θα φανεί πόσοι πείστηκαν να εμβολιαστούν -και είχαν το δικαίωμα να το κάνουν- με την τρίτη δόση
  • θα φανεί, επίσης, αν και πόσοι έκαναν τις πρώτες δύο δόσεις, από αυτούς που δεν είχαν εμβολιαστεί, ώστε να ανέβει το ποσοστό εμβολιασμού πριν τις γιορτές.

«Οδηγίες» για το ρεβεγιόν

Η μετάλλαξη Δέλτα «δεν παίζει και δεν παίζεται», θα ανακοπεί μόνο αν σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές, τόνισε ο ιατρός- ερευνητής Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Προειδοποίησε ότι μετά το ρεκόρ κρουσμάτων μπορεί δυστυχώς η Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη και με ρεκόρ νεκρών από τον κορωνοϊό.

Προτείνει σοβαρά μέτρα που θα περιορίσουν τις επαφές των ανθρώπων, όπως να κλείσουν τα μπαρ και να σταματήσουν οι συναντήσεις. Λέει «όχι» σε ρεβεγιόν παρά μόνο εάν όλοι είναι εμβολιασμένοι και υποβληθούν σε rapid test την ίδια ημέρα.

Προβληματισμός για την πίεση στο ΕΣΥ ενόψει Χριστουγέννων

Την ίδια ώρα, το ΕΣΥ πιέζεται με πάνω από 400 εισαγωγές καθημερινά το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα, το 85% των κρουσμάτων αφορά σε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Το ίδιο ισχύει και για το 94% των διασωληνωμένων, αλλά και το 90% των θανάτων από κορωνοϊό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ.