Στον απόηχο της δημοσίευσης της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης για τη διασπορά του κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ ο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στην ΕΡΤ λέγοντας ότι «δε διευκολύνει στο να παρακολουθήσει κανείς τη δυναμική της πανδημίας, ειδικά τώρα που είμαστε σε φάση κορύφωσης».
Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάργηση της ημερήσιας ενημέρωσης για τα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ ως «ατυχή» και εστίασε στο γεγονός ότι βρισκόμαστε σε φάση κορύφωσης, την οποία αναμένει στις 15 Ιουλίου.
«Υπάρχουν περιοχές όπως το Ρέθυμνο, τα Χανιά, το Λασίθι, η Πάρος, Μύκονος, η Σαντορίνη, περιοχές έντονα τουριστικές, που είναι στην κορύφωση του πανδημικού κύματος» διευκρίνισε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Σαρηγιάννης.
Ο ίδιος μίλησε για τοπική ανοσία που θα δημιουργηθεί στην περιοχή επισημαίνοντας ωστόσο «το τι θα γίνει τον Αύγουστο εξαρτάται από τις τουριστικές ροές».
Μιλώντας για την Αττική επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε αντίθεση με τη Θεσσαλία (Λάρισα, Βόλος) και τη Θράκη (Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη) όπου το πανδημικό κύμα θα κορυφωθεί στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Νέα μέτρα: Πρόταση για περισσότερα test σε εργαζόμενους
Ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε επίσης ότι «είναι λάθος η οπτική “κάθομαι, το παρατηρώ και δεν κάνω τίποτα”». Σύμφωνα με τον επιστήμονα, στις περιοχές που δείχνουν να έχουν δυναμική στην εξάπλωση των νέων παραλλαγών του ιού πρέπει «να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ και να τηρούνται ακόμα περισσότερα τα μέτρα προστασίας».
«Να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ ειδικά σε εργαζόμενους σε δουλειές που έχουν πολύ μεγάλη επαφή με το κοινό» πρότεινε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.
Με αυτό τον τρόπο, όπως είπε στην ΕΡΤ, «θα δώσουμε ένα μήνυμα στους πολίτες προκειμένου να είναι ασφαλείς και να διασφαλίσουμε ταυτόχρονα την ποιότητα που τουριστικού προϊόντος».
Θωμαΐδης: Σταθεροποιητική τάση δείχνει η διασπορά στα λύματα – Μετά από δύο εβδομάδες η πτώση των κρουσμάτων
Σταθεροποιητική τάση δείχνουν οι αναλύσεις στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ εξέφρασε την πεποίθηση ότι φτάσαμε στην κορύφωση του 6ου πανδημικού κύματος.
«Ελπίζουμε ότι (η διασπορά του ιού) θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για ακόμη μία – δύο εβδομάδες και μετά θα αρχίσει μια σταδιακή πτώση» τόνισε στην εκπομπή «Από τις Έξι» και στο δημοσιογράφο Κώστα Λασκαράτο.
Σύμφωνα με τον ειδικό, στις περισσότερες πόλεις έχουμε ακόμα αυξητικές τάσεις, με μεγάλες αυξήσεις στα κρούσματα να παρατηρούνται στη Θεσσαλία και στη Θράκη.
Σχολιάζοντας την έξαρση των κρουσμάτων ο κ. Θωμαϊδης υπενθύμισε ότι πέρυσι, την ίδια εποχή, έγινε ακριβώς το ίδιο πράγμα με την μετάλλαξη Δέλτα.
«Αντίστοιχη είναι και φέτος η κατάσταση με δύο νέα στελέχη με δύο νέα στελέχη» είπε ο καθηγητής Αναλυτικήςς Χημείας στο ΕΚΠΑ.
Μιλώντας για την παραλλαγή Όμικρον 5 επισήμανε ότι διαφεύγει της φυσικής ανοσίας που έχουμε αποκτήσει με τους εμβολιασμούς ή τη νόσηση, επομένως «με την έναρξη της κινητικότητας των ανθρώπων την τουριστική περιόδο και τη μη λήψη προστατευτικών μέτρων έγινε η διάδοση του ιού».