Από την Τρίτη το πρωί και για ένα μήνα τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου.
Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο» (δείτε εδώ αναλυτικά τις περιοχές).Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Και είναι τα εξής:
Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί. Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια. Όχι συναθροίσεις. Και, βέβαια, πάντα αποστάσεις και προσωπική υγιεινή. Ωστόσο η εστίαση παραμένει ανοιχτή στις περιοχές που εμφανίζονται λίγα κρούσματα σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.
Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός σε μήνυμά του σήμερα Σάββατο (31/10) για τη Ζώνη Επιτήρησης, τα οποία θα βρίσκοντα σε ισχύ για ένα μήνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να «κινηθούμε προληπτικά, με δυναμικό σχέδιο τον Νοέμβριο» ώστε να αποφύγουμε ένα καθολικό lockdown, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία.
Τι μένει ανοικτό
Την ίδια στιγμή, διατηρείται σε ολόκληρη την επικράτεια η λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Και παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.
Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ακόμα: «Σε σύγκριση με την πρώτη φάση, τώρα η κυκλοφορία είναι ελεύθερη, χωρίς την ανάγκη αποστολής μηνυμάτων. Τα καταστήματα λιανικής παραμένουν ανοιχτά, η παραγωγή συνεχίζεται απρόσκοπτα και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά. Για να το πω διαφορετικά, δεν μιλάμε για συνολικό “πάγωμα” της καθημερινότητας. Γιατί θα το επαναλάβω: Ένα καθολικό lockdown αποτελεί το ύστατο βήμα, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας παράλληλα την επόμενη μέρα της χώρας σε πολλούς τομείς».