Με νέα μέτρα για τον κορονοϊό παντού ξεκινά η νέα χρονιά για όλους τους πολίτες της χώρας, μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
Οι νέοι περιορισμοί που μπαίνουν στη ζωή μας από τις 3 Ιανουαρίου, δεν αναμένεται να είναι και οι μοναδικοί, όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο ethnos.gr, καθώς υπάρχει και σχέδιο για τη συνέχεια.
Μπορεί θεωρητικά το πακέτο των νέων μέτρων που ανακοινώθηκε επισήμως δια στόματος Θάνου Πλεύρη να λήγει στις 16 Ιανουαρίου, σύμφωνα σύμφωνα με πληροφορίες , η κυβέρνηση έχει και νέο πακέτο μέτρων μετά από αυτό. Άλλωστε όλες οι επιστημονικές εκτιμήσεις που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι η Μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι πιο ήπια, ωστόσο ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων θα φέρει και αναλογικά πολλές εισαγωγές στο ΕΣΥ.
Γι αυτό και ήδη το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται για μεγάλο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία από το νέο έτος, οπότε και θα αρχίσουν να φαίνονται οι επιπτώσεις από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ήδη μάλιστα υπάρχει συνεννόηση με τους κλινικάρχες να παραχωρηθούν στο ΕΣΥ περισσότερες κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές, λόγω των περιστατικών covid που εκτιμάται ότι θα προκύψουν.
Τα σχολεία
Σε πρώτη φάση αναμένεται να ανακοινωθούν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων. Οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσουν με την αλλαγή του νέου χρόνου ώστε να αποφασίσουν οριστικά τι πρέπει να γίνει.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο τραπέζι των ειδικών είναι η κατάργηση όλων των σχολικών εκδρομών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα. Οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας θεωρούν ότι είναι ο μόνος τρόπος να μην υπάρχει συνωστισμός μαθητών μέσα σε λεωφορεία ή άλλες δραστηριότητες που γίνονται στις εκδρομές.
Ταυτόχρονα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας ζητούν από την κυβέρνηση να υπάρξουν αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολικών μονάδων, ώστε ένα σχολείο ή ένα τμήμα να κλείνουν νωρίτερα από τις ρυθμίσεις που υπάρχουν σήμερα.
Οι ειδικοί της επιτροπής αναμένεται να εισηγηθούν για το νέο έτος να κλείνει ένα τμήμα, εάν εντοπισθούν κρούσματα σε πολύ μικρότερο αριθμό μαθητών από ότι σήμερα. Με βάση τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ που ισχύουν, για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να έχει μολυνθεί το 50% της τάξης συν ένας μαθητής.
Τα σενάρια για «λάιτ» και κανονικό lockdown
Όμως αυτό που αποτελεί σπαζοκεφαλιά για επιστήμονες και κυβέρνηση είναι η πιθανότητα να εφαρμοσθεί ένα «λάιτ» lockdown. Η κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει αποκλείσει την πιθανότητα για ένα γενικό lockdown, ωστόσο το ζήτημα συζητείται συχνά πυκνά τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στους κόλπους των ειδικών, διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr.
Συγκεκριμένα υπάρχουν αρκετοί ειδικοί αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες που θεωρούν πως η πορεία της Μετάλλαξης Όμικρον μπορεί να ανακοπεί μόνο με ένα γενικό lockdown. Κάτι που όμως απορρίπτει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Η πιθανότητα αυτή είναι στο τραπέζι μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη με τη Μετάλλαξη Όμικρον και τα νοσοκομεία μπλοκάρουν. Κάτι που οι αρμόδιοι παράγοντες της κυβέρνησης θέλουν να αποφύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι, ώστε να μη θεωρηθεί η κυβέρνηση ανακόλουθη.
Ωστόσο τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της κυβέρνησης επιχειρούν να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όμως αν η κατάσταση ξεφύγει, προς το τέλος Ιανουαρίου όλα είναι στο τραπέζι. Σε πρώτη φάση για 15 ημέρες και μετά θα υπάρξει επανεκτίμηση.
Μέχρι τότε το πρώτο βήμα είναι να εφαρμοσθούν τοπικά lockdown σε περιοχές που έχουν και υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και έχουν και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.