Νέα μέτρα τον Δεκαπενταύγουστο: Όσα εξετάζονται

Στο τραπέζι βρίσκονται νέα μέτρα, μετά τη συνεχιζόμενη αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα.

Οι υπεύθυνοι σκέφτονται νέα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, εφόσον η επιδημιολογική εικόνα της χώρας το επιβάλλει, κάτι που γνωστοποίησε ο Νίκος Σύψας σε παρέμβασή του το βράδυ της Τετάρτης (5/8).

Αρχικά, μιλώντας στον Τ/Σ ΣΚΑΪ, ο καθηγητής εξήγησε ότι την ενδεχόμενη ύπαρξη δεύτερου κύματος πανδημίας θα σηματοδοτήσουν τρεις παράγοντες:

οι αυξημένες εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας,
η αύξηση των διασωληνώσεων
και η αύξηση των θανάτων.

«Αυτή τη στιγμή ευτυχώς δεν είμαστε εκεί πέρα», όπως είπε ο ίδιος. «Έχουμε μόνο μια μεγάλη επιβάρυνση της επιδημίας αφορά κυρίως νέα άτομα», συνέχισε. Ωστόσο, ο κ. Σύψας πρόσθεσε ότι δυστυχώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη, η οποία έχει ως χαρακτηριστικό τις μετακινήσεις πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς τους τουριστικούς προορισμούς. Γι’ αυτό, επεσήμανε, έγινε μια μεγάλη επικοινωνιακή προσπάθεια προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και να πειστούν ότι πρέπει να κάνουν το σωστό, όπως και τον Μάρτιο, «προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα μέσα στον Αύγουστο».

Σε αυτό το πλαίσιο, το μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των καλεσμένων στους γάμους: από 100 που ισχύει σήμερα σε 50 ή και λιγότερους. Μάλιστα ο Νίκος Σύψας, πρότεινε «στους νεόνυμφους να φυλάξουν το πάρτι για τα βαφτίσια», σημειώνοντας ότι οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν το συγκεκριμένο μέτρο μετά τους δυο γάμους σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη που αποτέλεσαν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Σημειώνεται δε πως 22 από τα κρούσματα της σημερινής ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ – η οποία κατέγραψε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τριψήφιο αριθμό νέων περιστατικών του ιού – προέρχονται από τους γάμους στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης και στην Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε ότι κατά τον φετινό Δεκαπενταύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν λιτανείες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκκλησία θα κάνει για άλλη μια φορά το καθήκον της και δεν θα επιτρέψει συνωστισμούς. «Πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική και η σύνεση. Πιστεύω ότι μπορούμε άριστα να εκτελέσουμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα χωρίς να συνωστιζόμαστε και μπορεί να πέσει και μια χρονιά χωρίς λιτανεία», δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων του ίδιου Μέσου ο κ. Σύψας.

«Παράθυρο» για αυστηροποίηση των μέτρων ή λήψη νέων άφησε, εξάλλου, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», υπάρχει μεγάλη ανησυχία των επιδημιολόγων και έχει μεταφερθεί στις συσκέψεις με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης:

  • Για το γεγονός ότι ο κορωνοϊός «κτύπησε» νοσοκομείο, δομή προσφύγων, στρατόπεδο. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία επίσης για το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών μειώνεται συνεχώς, που σημαίνει πως ασθενούν και οι νέοι και όχι μόνο οι Τρίτη ηλικία και οι ευπαθείς ομάδες.
  • Για το γεγονός ότι ο μεγάλος αριθμός πολιτών συνεχίζουν να μην τηρούν τρία απλά πράγματα, την απόσταση, τη μάσκα και το πλύσιμο των χεριών που σε κανονικές συνθήκες θα επαρκούσαν για την προστασία του πληθυσμού.
  • Για το γεγονός ότι η αύξηση των ελέγχων και των προστίμων δεν έχει καταγράψει – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – αλλαγή συμπεριφοράς της πλειοψηφίας.
  • Για το γεγονός ότι η αύξηση που καταγράφεται αυτές τις ημέρες, δεν αποδίδεται στην έλευση τουριστών, η οποία μπορεί να μην είναι μεγάλη, αλλά την επίδρασή της θα τη δούμε τις επόμενες ημέρες.
  • Τέλος, για το γεγονός ότι θεωρίες συνομωσίας, θεωρίες που συνδέουν τα μέτρα προστασίας με δήθεν παγκόσμιο σχέδιο κάποιων ισχυρών ή με δήθεν σχέδιο της κυβέρνησης για έλεγχο αντιδράσεων κλπ, αποκτούν έδαφος, με αποτέλεσμα τη διασπορά του κινδύνου. Το γιατί δεν τηρούμε τρία απλά πράγματα, απόσταση, μάσκα, πλύσιμο χεριών, δυστυχώς θα το αναλύσουν οι κοινωνιολόγοι, λένε – και σηκώνουν τα χέρια ψηλά – οι επιδημιολόγοι.

Αν τα κρούσματα μέσα στην επόμενη εβδομάδα δεν ξεκινήσουν να μειώνονται, το σήμα που δίνεται είναι ότι θα ληφθεί όποιο μέτρο προταθεί από τους επιδημιολόγους, πριν τον Δεκαπενταύγουστο με ισχύ τουλάχιστον ως το τέλος του Αυγούστου.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη – Πού οφείλεται η αύξηση
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σερβία: Συλλήψεις 15 υπόπτων για διαφθορά μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος της πόλης Ομπρένοβατς
12 Φεβρουαρίου, 2025
Στη φυλακή για το στυγερό έγκλημα η 34χρονη στην Πιερία – Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της δολοφονίας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Πιερία: Πως η 34χρονη περιέγραψε την δολοφονία του 58χρονου – «Τον έδεσα σε χαλί και τον μετέφερα στην αυλή για τον θάψω»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σύλληψη τριών ατόμων στα Καμίνια για κατοχή ναρκωτικών και αναβολικών ουσιών
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Αμοργός λόγω των σεισμών
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σαντορίνη: Νέο μπαράζ δονήσεων – Κατολίσθηση στην Καλντέρα την ώρα του σεισμού των 4,9 Ρίχτερ
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τα γυρίζει ξανά η Ειρήνη Μουρτζούκου για την Πισπιρίγκου – «Δεν θυμάμαι, έμοιαζε με εκείνη, δεν την ήξερα»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Περισσότεροι από 1.100 σεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ από την 1η Φεβρουαρίου – «Πρωτόγνωρη ακολουθία χωρίς ισχυρή δόνηση»
12 Φεβρουαρίου, 2025
«Μην ξανακάνεις καταγγελία θα σε σφάξω» – Χτυπούσε τη μητέρα του ο άνδρας που ταμπουρώθηκε στο σπίτι του στο Κερατσίνι
12 Φεβρουαρίου, 2025