Νέα οικονομικά μέτρα στήριξης – Ποιους αφορούν – Αριθμός-«εφιάλτης» νέων ανέργων

Ανεβαίνει ο πυρετός των προετοιμασιών στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το δύσκολο φθινόπωρο με τις πληροφορίες της εφημερίδα «Παραπολιτικά» να αναφέρουν ότι ήδη σχηματοποιείται ένα νέο πακέτο παρεμβάσεων στους κλάδους που πλήττονται περισσότερο έτσι ώστε να ανακοπεί εν τη γενέσει του ένα ενδεχόμενο κύμα λουκέτων και απολύσεων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα το Plan Β για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων πιέσεων της πανδημίας στην οικονομία θα στηριχθεί σε δύο πυλώνες:

1. Σε μέτρα στήριξης της απασχόλησης

Συγκεκριμένα σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ήδη εξετάζονται κίνητρα προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα που δεν έχουν να κάνουν με προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ. Αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις τα κίνητρα θα είναι φορολογικού και ασφαλιστικού περιεχομένου π.χ κάλυψη εισφορών από το κράτος.

2.  Στην αξιοποίηση του πακέτου των 3,5 δια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για φθηνά δάνεια σε επιχειρήσεις χωρίς κρατική μεσολάβηση αλλά με οδηγία προς τις τράπεζες για τους κλάδους που πρέπει να στηριχθούν. Τα κεφάλαια αυτά αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία πηγές από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν στην εφημερίδα περιγράφοντας την εικόνα από το ευαίσθητο μέτωπο του τουρισμού ότι δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολογίζαμε την ώρα που τα στοιχεία μαρτυρούν έναν χλωμό Ιούλιο έναν αβέβαιο Αύγουστο κι έναν γκρίζο Σεπτέμβριο για τις αφίξεις ξένων επισκεπτών.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

«Φυσικά δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια σημειώνουν αρμόδιες πηγές» αναφέροντας ότι πέρα από τις πυρετώδεις προετοιμασίες για το σχέδιο της επόμενης ημέρας στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται το νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα ενεργοποιηθεί το φθινόπωρο. Ο σχεδιασμός έχει τις εξής φάσεις:

1η – Τον Αύγουστο θα συνεχιστεί η επεξεργασία των στοιχείων από όλα τα ευαίσθητα μέτωπα όπως και η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων που έχουν φέρει τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη εφαρμοστεί κυρίως το πρόγραμμα Συν-Εργασία.

2η – Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνει κατ αρχάς συνολική αποτίμηση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων-εργαζομένων τα οποία τρέχουν από τον Μάρτιο. Η ποιοτική ανάλυση που ήδη τρέχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες θα δείξει: Πόσες επιχειρήσεις, σε ποιους κλάδους και σε ποιες περιοχές έχουν λάβει ενέσεις ρευστότητας από την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα προγράμματα επιδοτούμενων δανείων, τις αναστολές φορολογικών ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων, τη μείωση ή τον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου και το κούρεμα των ενοικίων επαγγελματικής στέγης. Πόσες επιχειρήσεις σε ποιους κλάδους και σε ποιες περιοχές έχουν εντάξει τους εργαζόμενούς τους στο πρόγραμμα επιδότησης μισθών-εισφορών δηλαδή στο πρόγραμμα Συν-Εργασία καθώς και πόσες επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού τους μετά το 45ήμερο των αναστολών συμβάσεων εργασίας.

ΟΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

Το αποκαλούμενο Plan Β δεν θα είναι οριζόντιο, αλλά στοχευμένο στους κλάδους που πονάνε περισσότερο με τα έως τώρα δεδομένα να δείχνουν ότι ο τουρισμός θα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης της βοήθειας. Με φόντο τις εφιαλτικές εκτιμήσεις για 250.000 νέους ανέργους από τον κλάδο στο οικονομικό επιτελείο δηλώνουν αποφασισμένοι να βάλουν φρένο σε ένα τέτοιο κύμα. Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές η επόμενη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής που δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη του 1 δισ. ευρώ θα έχει στο επίκεντρο τις τουριστικές επιχειρήσεις μικρές και μεγαλύτερες οι οποίες φαίνεται ότι είναι οι ωφελημένες και της β φάσης.

Παράλληλα, με ειδική τροπολογία επιχειρείται να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό το πρόγραμμα Συν-Εργασία για τις εποχικές επιχειρήσεις του τουρισμού καθώς δεν αυξάνεται απλώς το ποσοστό επιδότησης εισφορών στο 100% αλλά επεκτείνεται χρονικά η ομπρέλα. Ειδικότερα για τις εν λόγω επιχειρήσεις καλύπτεται το 100% των εργοδοτικών εισφορών έως τις 30 Σεπτεμβρίου ενώ εάν αυτές οι επιχειρήσεις εντάξουν το προσωπικό τους στο σχήμα επιδότησης Συν-Εργασία τότε η κάλυψη του 100% των εισφορών θα ισχύσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Με δεδομένο πάντως ότι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές θα έχουν αυτήν την κάλυψη έως το τέλος του χρόνου είναι πολύ πιθανόν αυτό να ισχύσει και για τις εποχικές επιχειρήσεις καταλύματα του τουρισμού.

Πληροφορίες: Εφημερίδα Παραπολιτικά