Η τουρκική προκλητικότητα είναι απροκάλυπτη, όπως επιβεβαιώνεται και από τη δήλωση που πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μπροστά στον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών.
Μάλιστα, δεν δίστασε να πει ότι σε ενδεχόμενες αποφάσεις των Βρυξελλών εναντίον της Άγκυρας, τότε «θα απαντήσουμε».
Αρχικά, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως «αυτό που έκανα εδώ, είναι να διασφαλίσω την έναρξη διαπραγματεύσεων», λέγοντας ότι μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας με την Ε.Ε. ή μεταξύ της Τουρκίας και των κρατών – μελών της Ε.Ε. με συμμετοχή Ένωσης και Ηνωμένων Εθνών.
«Η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ε.Ε. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Εμείς αυτό συζητήσαμε. Να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι προσδοκία της Άγκυρας από την Ε.Ε. να γίνει μέρος της λύσης. «Αν η Ε.Ε. στο θέμα της Μεσογείου και της Κύπρου αντί να επιδεικνύει αντίληψη αλληλεγγύης, διαμεσολαβήσει με ειλικρίνεια, τότε θα καταφέρει να συμβάλει στη λύση των προβλημάτων», ήταν τα λόγια του.
Πρόσθεσε ότι για να δείξουν ελαστικότητα στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου «πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και των Τουρκοκυπρίων», για να υποστηρίξει ακόμη ότι «πρέπει να διασφαλιστεί διαμοιρασμός των εσόδων. Δεν χρειάζεται σώνει και καλά απευθείας συμφωνία μεταξύ των πλευρών. Μπορεί να υπάρξει ένας μηχανισμός τη Ε.Ε.».
«Η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη είναι υπεύθυνη για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων»
Στη κοινή συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «αυτήν τη στιγμή υπάρχουν προβλήματα μεταξύ μας, τα οποία δεν επιθυμούμε και πρέπει μαζί να τα αντιμετωπίσουμε. Επιθυμούμε να προσεγγίσετε την Τουρκία στο πλαίσιο αντικειμενικών κριτηρίων και όχι πολιτικών».
Επίσης, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «υπάρχει ο ελληνοκυπριακός τομέας και η Ελλάδα που έχει θέσει σε ομηρία τις σχέσεις μας. Αυτό είναι αδικία για την Ε.Ε. και την Τουρκία. Το τελευταίο διάστημα να το πω καθαρά υπάρχει και η Γαλλία. Πρέπει να διαχωρίσουμε τα πολιτικά ζητήματα από τα τεχνικά».
Ο Τούρκος υπουργός συμπλήρωσε: «Βλέπουμε ότι στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και του Κυπριακού υπάρχει εμπλοκή. Και αιτία γι’ αυτό δεν είμαστε εμείς.
Η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη είναι υπεύθυνη για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Εμείς από την αρχή λέμε συνεχώς ότι ως Τουρκία και ως Τουρκοκύπριοι, ως ΤΔΒΚ είμαστε έτοιμοι για διαμοιρασμό, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο. Φτάνει να γνωρίζουμε εδώ να διαμοιραζόμαστε δίκαια, ας μάθουμε.
Άλλη έγνοια δεν έχουμε. Συζητήσαμε με τον κ. Μπορέλ τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτά τα ζητήματα. Από την αρχή ας συζητήσουμε ειλικρινά, ας μην εξαπατούμε ο ένας τον άλλο. Τότε τα ζητήματα μπορούμε να τα λύσουμε καλύτερα».
Για τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «εκείνοι που βλέπουν με αντικειμενικότητα τα γεγονότα, μπορούν να που άνετα ποια πλευρά έχει εκπληρώσει και ποια όχι τις υποχρεώσεις της από το 2016 μέχρι σήμερα. Είμαστε αντιμέτωποι με διαφορετικές δυναμικές.
Αύριο θα είμαστε αντιμέτωποι με πολύ διαφορετικές δοκιμασίες ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Ειδικά από άποψης παράνομων μεταναστών».
Για την απελευθέρωση της βίζας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι μπορεί η Ε.Ε. να μην της αρέσει και πολύ αλλά είναι υπόσχεσή της. «Είτε σας αρέσει είτε όχι είστε υποχρεωμένοι να τηρήσετε την υπόσχεσή σας», επισήμανε σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Επίσης, επέκρινε την Ε.Ε. ότι δεν καλεί την Τουρκία στις συνόδους κορυφής εδώ και αρκετό καιρό. Την κατηγόρησε επίσης ότι δεν ενέταξε την Τουρκία στη λίστα των χωρών που μπορεί να ταξιδέψει κανείς με ασφάλεια.
Επιπλέον, είπε ότι η χώρα του θα είναι και πάλι στην ατζέντα της συνόδου της Ε.Ε. τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας πως αν ληφθούν αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Τουρκία, τότε η Άγκυρα θα είναι υποχρεωμένη να απαντήσει. «Η προσδοκία μας από την Ε.Ε. είναι αντί να είναι μέρος του προβλήματος, να είναι μέρος της λύσης.
Αν η Ε.Ε. στο θέμα της Μεσογείου και της Κύπρου, αντί να επιδείξει αντίληψη αλληλεγγύης, διαμεσολαβήσει με ειλικρίνεια, τότε θα καταφέρει να συμβάλει στη λύση των προβλημάτων. Αυτή την προσδοκία μας την είπαμε και στον κ. Μπορέλ με ειλικρίνεια», ανέφερε.
Ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε ξανά τη Γαλλία ότι στηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ στη Λιβύη, του στέλνει όπλα, του προσφέρει στήριξη. Χαρακτήρισε ισχυρισμούς τις καταγγελίες του Παρισιού για παρενόχληση των πλοίων της στη Μεσόγειο.
«Αποδείξαμε ότι δεν ισχύει», ανέφερε και υποστήριξε ότι «η Γαλλία δεν συμπεριφέρθηκε ειλικρινά. Η Γαλλία πρέπει ανοιχτά και καθαρά να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία. Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ γιατί τους έχει εξαπατήσει και αυτούς».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι εκτιμά τις προσπάθειες Μπορέλ, λέγοντας ότι πήγε και στην Κύπρο και στην Ελλάδα και «τώρα ήρθε στην Τουρκία. Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να έχουμε εποικοδομητική προσέγγιση, Για να διευκολύνουμε τις εργασίες του, του προσφέρουμε την απαραίτητη στήριξη».