Νέα σενάρια για πρώρες εκλογές – Ποια τα δεδομένα

Νέα σενάρια κυκλοφόρησαν τις προηγούμερες περί πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, με αφορμή τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, προκειμένου να «καεί» η απλή αναλογική.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η Κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τώρα που έχει λαϊκή αποδοχή και δεν έχει φθορά από τη διακυβέρνησης, με σκοπό να… κάψει την απλή αναλογική.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο σενάριο δεν μπορεί να έχει καμία βάση, διότι το Σύνταγμα είναι… ξεκάθαρο.

Συγκεκριμένα, το Σύνταγμα στο άρθρο 41 παρ. 4 αναφέρει: «Η Βουλή που εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37 παράγραφος 3 και της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού».

Επίσης, το άρθρο 37 στο οποίο παραπέμπει το άρθρο 41 παρ. 4, αναφέρει: «Την έναρξη διερευνητικών εντολών και εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση και αφού δεν σχηματιστεί κυβέρνηση στην ύστατη προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας κατόπιν σύσκεψης των αρχηγών, τότε συγκροτείται υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό έναν εκ των Προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που οδηγεί τη χώρα σε εκλογές»