Νέο χαστούκι δέχτηκε η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ζοζέπ Μπορέλ με επιστολή του προς τον Νίκο Δένδια καταδικάζει με απόλυτο τρόπο το μνημόνιο της Τουρκίας με τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης και υπενθυμίζει την αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του ’19, ότι δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη.
Η αντίδραση του Ερντογάν ήρθε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς- στον ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Τζόρτζια Μελόνι για τις τουρκικές απειλές έναντι της Ελλάδας που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε τη θέση της περί της ακυρότητας του τουρκολιβυκού μνημονίου, ο Ταγίπ Ερντογάν ανοίγει βεντέτα με τον Ζοσέπ Μπορέλ, με αφορμή τη στάση του επιτήδειου ουδέτερου που τηρεί η Τουρκία στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο. Είχε προηγηθεί επιστολή του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης προς τον Νίκο Δένδια, όπου οι Βρυξέλλες καταδικάζουν και τις εφαρμοστικές συμφωνίες Τρίπολης- Άγκυρας.
Ο κ. Ζοζέπ Μπορέλ καταδικάζει με τον πλέον απόλυτο τρόπο το «μνημόνιο κατανοήσεως», μεταξύ Τουρκίας και Μεταβατικής Κυβέρνησης της Λιβύης, με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου 2022. Ο Μπορέλ, υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την εν λόγω θέση όποτε χρειαστεί.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπενθύμισε και τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη.
Ενδιαμέσως, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε επιτεθεί με σφοδρότητα στον Μπορέλ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν τον θεωρεί συνομιλητή του.
«Ο Μπορέλ δεν μπορεί να καθορίσει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Δεν έχει ούτε την ποιότητα ούτε την ικανότητα να λάβει μια τέτοια απόφαση. Από πού προέρχεται το 44% των σιτηρών που αντλεί αυτή τη στιγμή η Ευρώπη; Από τη Μαύρη Θάλασσα. Ποιος είναι ο μεσάζων; η Τουρκία. Λένε ευχαριστώ για αυτό; Όχι» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Tην κίνηση του προέδρου της Αιγύπτου για την μονομερή οριοθέτηση των συνόρων με τη Λιβύη χαιρέτισε ο Νίκος Δένδιας, καθώς ενισχύεται ο άξονας Αθήνας- Καΐρου, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού. Ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε με τον βορειομακεδόνα όμολογό του.
«Θα ήθελα δημοσίως να χαιρετίσω την ανακοίνωση του διατάγματος του Προέδρου Αλ Σίσι που οριοθετεί τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου. Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν συνεχή και ισχυρό συντονισμό σε θέματα που σχετίζονται με τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Με την Ιταλίδα πρωθυπουργό συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές απειλές έναντι της Ελλάδας θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.