Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με στόχο να μετριαστεί η σφοδρότητα του τέταρτου κύματος της πανδημίας και οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, δημιουργεί διχογνωμία για το εάν κάτι τέτοιο αφορά και άλλους κλάδους.
Το βασικό ερώτημα που τίθεται μετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που ανακοινώθηκε για ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και τις κυρώσεις για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους όπως το να τίθενται άνευ αποδοχών είναι εάν αυτό δίνει το δικαίωμα για ανάλογες κυρώσεις και σε άλλους εργοδότες ανοίγοντας την πόρτα για όλο τον ιδιωτικό τομέα;
Ανοίγει «παράθυρο» για όλο τον ιδιωτικό τομέα;
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN ο Γιάννης Φώσκολος, διευθυντής του imerisia.gr, εξήγησε ότι η πρώτη διάταξη που έρχεται για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου, σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων με συνέπειες για τους ανεμβολίαστους, μπορεί να μη δημιουργεί νομικό προηγούμενο, όπως εξηγούν έγκριτοι νομικοί κύκλοι, δημιουργεί όμως ένα πραγματικό προηγούμενο.
Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν το πρωί της Τρίτης, σε συνέχεια του μηνύματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά στους εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και οι ανεμβολίαστοι θα μπαίνουν σε αναστολή, με στέρηση μισθού. Μάλιστα κάτι αντίστοιχο θα συμβεί από τον Σεπτέμβριο με τους υγειονομικούς.
Συνεπώς, όπως επισημαίνεται, εύλογα μπορεί να εικάσει κανείς, ότι θα υπάρξουν και επόμενα βήματα σε αυτή τη διαδικασία και το επόμενο βήμα θα είναι να ληφθούν ανάλογα μέτρα και σε άλλους κλάδους και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ειδικά από το φθινόπωρο, όταν και η συγκέντρωση σε κλειστούς χώρους θα είναι μονόδρομος ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για την αυξητική τάση και τη σφοδρότητα του τέταρτου κύματος, επισημαίνοντας ότι οι σχεδόν όλοι οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν.
Τι θα ισχύει – Διχογνωμία νομικών και εργατολόγων
Η απάντηση στο ερώτημα για το ποιο θα είναι το καθεστώς, διχάζει αυτή τη στιγμή, νομικούς και εργατολόγους καθώς όπως επισημαίνει ο διευθυντής του imerisia.gr, Γιάννης Φώσκολος, από τη μία υπάρχει η πλευρά των ειδικών που υποστηρίζει ότι ο εργοδότης μπορεί να θέσει σε αργία τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο εφόσον προκαλεί αντικειμενική δυσλειτουργία στην επιχείρηση χωρίς να του καταβάλει τον μισθό, θεωρώντας πως δεν παρέχει με τον προσήκοντα τρόπο την εργασία του.
Την ίδια ώρα, άλλοι νομικοί υποστηρίζουν πως δεν νομιμοποιείται ο εργοδότης να θέσει σε αργία και αναστολή τον εργαζόμενο, εφόσον αυτό δεν προβλέπεται ρητά από τον νόμο. Μπορεί ωστόσο, να του αλλάξει πόστο, δηλαδή να τον τοποθετήσει σε διαφορετική θέση εργασίας ή να τον θέσει σε τηλεργασία.