Νέες τουρκικές προκλήσεις: «Επιστημονικός» χάρτης κόβει στη μέση το Αιγαίο

Σε νέο επίπεδο περνάει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» η Τουρκία, καθώς σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet ολοκληρώνει έναν επιστημονικό χάρτη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, ο οποίος προβλέπει ότι το μισό Αιγαίο εντάσσεται στη «ζώνη ενδιαφέροντος» της Άγκυρας.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, το σχέδιο αυτό αποτελεί μέρος της τουρκικής στρατηγικής να θεμελιώσει νομικά και επιστημονικά το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και να εδραιώσει εθνικά «δικαιώματα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Χάρτης με «μέση γραμμή» στο Αιγαίο
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Αιγαίο επιλέχθηκε η μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών Ελλάδας και Τουρκίας ως «σύνορο», επιλογή που αγνοεί την ύπαρξη των ελληνικών νησιών, ακολουθώντας τη λογική των τουρκικών διεκδικήσεων.

Αν και ο χάρτης, όπως επισημαίνει η Milliyet, δεν συνιστά επίσημη οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, εντούτοις θεωρείται κομμάτι μιας πιο μακροπρόθεσμης νομικής και γεωστρατηγικής προσπάθειας. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα είναι η κατάρτιση αντίστοιχου θαλάσσιου σχεδίου για την κατεχόμενη «βόρεια Κύπρο».

Με ευρωπαϊκή «βιτρίνα» το σχέδιο
Ο χάρτης δημιουργήθηκε από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (DEHUKAM) και –σύμφωνα με τους Τούρκους επιστήμονες– στηρίζεται στο ναυτιλιακό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο διευθυντής του DEHUKAM, Δρ. Μουσταφά Μπασκάρα, δήλωσε πως το σχέδιο «αντικατοπτρίζει τα σύνορα της Τουρκίας στη Μεσόγειο», όπως αυτά αποτυπώνονται:

στη συμφωνία Άγκυρας-Λιβύης του 2019,
στη συμφωνία με το ψευδοκράτος το 2011,
και στις συντεταγμένες που έχει αποστείλει η Τουρκία στον ΟΗΕ.
Το επόμενο βήμα: στρατηγικές κινήσεις
Το σχέδιο αυτό δεν είναι αποκομμένο από τη συνολική τουρκική στρατηγική. Η Άγκυρα, όπως αναφέρει η Milliyet, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της ΕΕ σε ζητήματα θαλάσσιας χωροταξίας και σχεδιάζει να εδραιώσει παρουσία και επιρροή στο θαλάσσιο χώρο, όχι μόνο για λόγους ασφάλειας, αλλά και για την αξιοποίηση φυσικών πόρων και την προώθηση συμφερόντων.

Παρότι η Τουρκία παρουσιάζει το σχέδιο ως επιστημονική μελέτη, η επιλογή της χρονικής στιγμής και το περιεχόμενό του δείχνουν πολιτική βούληση να μετατραπεί σε εργαλείο πίεσης, επαναφέροντας μεθοδικά τις τουρκικές διεκδικήσεις στο προσκήνιο.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σέρρες: Πολύωρη μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες σε πυρκαγιά σε ξυλουργείο
17 Απριλίου, 2025
Κ. Δημογλίδου για βεγγαλικά: Έχουν γίνει πάνω από 12.000 έλεγχοι ήδη σε όλη την επικράτεια – Καλύτερη η εικόνα φέτος
17 Απριλίου, 2025
Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων 21χρονος, θύμα τροχαίου
17 Απριλίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Να μην κατεβάζουν σκουπίδια στους κάδους τις ημέρες του Πάσχα καλεί τους κατοίκους ο Δήμος
17 Απριλίου, 2025
Κατασχέθηκαν 60 κιλά εκρηκτικών υλών και 93 κιλά δυναμίτες σε Κάλυμνο και Κω
17 Απριλίου, 2025
Βολές κατά της κυβέρνησης για τον χάρτη του «Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού» από την αντιπολίτευση
17 Απριλίου, 2025
«Με τίτλο «15 μήνες αλλάΖΟΥΜΕ την ΑΘΗΝΑ», η έκδοση της δημοτικής παράταξης του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα…»…
17 Απριλίου, 2025
Απεργίες και καθυστερήσεις στο Γκάτγουικ και τα τρένα ενόψει Πάσχα
17 Απριλίου, 2025
Τουρκία για ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: «Δεν έχει νομική ισχύ – Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο»
17 Απριλίου, 2025
Πώς θα λειτουργήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενόψει Πάσχα
17 Απριλίου, 2025