Όπως είναι γνωστό σε διάστημα 15 – 20 ημερών αναμένεται και το αποτέλεσμα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων της Τζωρτζίνας.
Όμως οι ειδικοί προβλέπουν ότι δύσκολα θα δείξουν κάτι οι συγκεκριμένες εξετάσεις.
Και θέτουν μία σειρά ερωτημάτων που έχουν σχέση με τις νοσηλείες των κοριτσιών στα δύο Νοσοκομεία της Αθήνας: Στο ογκολογικό και το Παίδων.
- Τι λένε οι θεράποντες ιατροί των δύο κοριτσιών Μαλένας και Τζωρτζίνας;
- Σε τι κατάσταση ήταν τα παιδιά όσο νοσηλεύονταν;
- Δικαιολογείται με βάση τα στοιχεία που έχουν ο αιφνίδιος θάνατος;
- Είχαν ενδείξεις ή συμβάντα για το «τελικό συμβάν»; Δηλαδή για το σημείο που είπαν «σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, δεν τα καταφέρνουμε».
- Απαιτήθηκε για κάποιο παιδί διασωλήνωση; Εγινε αναζογώνηση;
- Στο Ωνάσειο τοποθετήθηκε βηματοδότης στην Τζωρτζίνα, η οποία ήδη είχε απινιδωτή. Ο απινιδωτής ειδοποίησε, έστειλε σήμα για κάποια τυχόν αρρυθμία; Το σύστημα βηματοδότη – απινιδωτή, έδωσε «συμβάν» στο Ωνάσειο;
Οι τρεις ιατροδικαστές
Σημαντικό ρόλο στην διερεύνηση αυτής της υπόθεσης θα διαδραματίσουν και οι ιατροδικαστές. Ενας εξ αυτή, ο κ. Σωτήρης Μπουζιάνης, ιατροδικαστής που έκανε την νεκροψία στην Τζωρτζίνα είχε μιλήσει εδώ και μέρες στην «Π». Σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η προϊσταμένη της Ιατροδικαστής Υπηρεσίας Πατρών Αγγελική Τσιόλα.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΖΙΑΝΗΣ: Προφανώς οι γιατροί του νοσοκομείου δεν κατάλαβαν από τι πέθανε το κορίτσι
Όπως είπε ο κ. Μπουζιάνης, του ζήτησαν να κάνει νεκροψία από το ΠΑΙΔΩΝ καθώς προφανώς οι γιατροί του νοσοκομείου δεν κατάλαβαν από τι πέθανε το κορίτσι, προσθέτοντας πως είχε ενημερωθεί ότι το κορίτσι αντιμετώπιζε κάποια τετραπληγία από άγνωστη σε αυτόν αιτία.
«Από την νεκροψία δεν προέκυψαν ευρήματα ικανά να διαλευκάνουν τα αίτια θανάτου. Βρίσκονται σε εκκρεμότητα τα αποτελέσματα των ιστολογικών (εξετάζεται καθένα όργανο ξεχωριστά) και τοξικολογικών εξετάσεων. Περιμένουμε να δούμε εάν υπάρξουν απαντήσεις από τα αποτελέσματα των τοξικολογικών» σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΣΙΟΛΑ: «Αντιλαμβάνομαι γιατί διετάχθη ο έλεγχος, θα υπάρχει κάποιος λόγος»
Η Αγγελική Τζιόλα, η οποία είχε διενεργήσει τη νεκροψία στο δεύτερο παιδί της οικογένειας. Η κυρία Τζιόλα ανέφερε πως πάντα γίνονται νεκροψίες όταν πρόκειται για αιφνίδιους ή βίαιους θανάτους. «Το παιδί είχε βρεθεί νεκρό στην κούνια. Το πήγαν οι γονείς στο παιδιατρικό νοσοκομείο απ’ όπου ζητήθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής. Μακροσκοπικά δεν είχε προκύψει αιτία θανάτου. Όταν όμως έγιναν ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι αντιμετώπιζε καρδιολογικό πρόβλημα (αγενεσία φλεβόκομβου). Ο θάνατος τριών παιδιών στη σειρά συνιστά πρωτοφανή τραγωδία. Αντιλαμβάνομαι γιατί διετάχθη ο έλεγχος, θα υπάρχει κάποιος λόγος, και περιμένω κλήση μου από τις Αρχές» τόνισε.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΕΩΝ: Ελάχιστη η πιθανότητα να «φύγουν» τρία παιδιά μαζί
Ο Γρηγόρης Λέων, ήταν όλες αυτές τις ημέρες πρωταγωνιστής στο ρεπορτάζ των Αθηναϊκών μέσων. Είπε θα πρέπει να εξεταστεί αν η αιτία θανάτου είναι είτε παθολογική, καθώς όπως είπε «θα πρέπει να δούμε αν υπάρχει συγγενής ανωμαλία στο τρίτο παιδί», είτε οφείλεται σε εξωγενή παράγοντα όπως η χορήγηση ενός φαρμακευτικού σκευάσματος με μεγαλύτερη από το επιτρεπτό δόση.
«Σε κάθε περίπτωση ο τρίτος θάνατος είτε θα ανοίξει τον δρόμο για την διερεύνηση των υποθέσεων των άλλων δύο παιδιών, είτε θα κλείσει οριστικά η υπόθεση», επισήμανε. Ερωτηθείς για το αν είναι συνηθισμένο δύο ή και τρία μέλη της ίδιας οικογένειας να φεύγουν από την ίδια αιτία θανάτου, ο ιατροδικαστής τόνισε ότι «σε ενήλικες είναι φυσιολογικό να συμβεί, αλλά όχι σε νεαρότερης ηλικίας άτομα». Και πρόσθεσε «φαίνεται ότι τα δύο από τα τρία παιδιά ήταν και νοσηλευόμενα στο νοσοκομείο, πράγμα που σημαίνει πως είχαν ιατρική εικόνα καθημερινά και παρ’όλα αυτά δεν κατέστη δυνατόν να ερμηνεύσουν ή δεν μπορέσουν να κάνουν τη σύνδεση με την αιτία θανάτου», κατέληξε ο κ. Λέων.