Νέο «ελληνικό»… χαστούκι στην Τουρκία

Το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από την Τουρκία και συγκεκριμένα τον Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε απανωτές αντιδράσεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τόσο για τα θέματα που αφορούν στην Διάσκεψη του Βερολίνου όσο και τις παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Την ανακοίνωση της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ κατευθύνεται στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ, καταδίκασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
«Δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της.

Κοινός τους στόχος είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους.

Όπως έχουμε τονίσει, οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα.

Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζονται απερίφραστα».

Νωρίτερα, την έντονη και άμεση αντίδραση της Ελλάδας προκάλεσαν οι εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τη χώρα μας το πρωί της Κυριακής (19/01), λίγο πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο όπου θα διεξαχθεί η κρίσιμη διάσκεψη για τη Λιβύη.

«Για την Ελλάδα, σταθερή μέριμνα δεν είναι η άσκηση πολιτικής μέσω ανεδαφικών και προκλητικών δηλώσεων, αλλά η εφαρμογή των βημάτων εκείνων που διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, και συμπληρώνει:

«Όσο για τα περί ορθού βηματισμού, είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης αυτής στην περιοχή μας».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος αναγνώρισε την ενόχληση της Αθήνας που δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου, υποστηρίζοντας πως «ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι. Τα βήματα που ακολουθεί δεν είναι τα ενδεδειγμένα βήματα. Υποστηρίζει τη λάθος πλευρά της διαμάχης».

«Η Ελλάδα τρελάθηκε επειδή δεν προσκλήθηκε στο Βερολίνο», πρόσθεσε μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος.