Η Βρετανία απαγόρευσε σήμερα, Τετάρτη, όλες τις εξαγωγές του τομέα υπηρεσιών προς τη Ρωσία ενώ επέβαλε κυρώσεις σε 63 πρόσωπα και οργανισμούς, στο τελευταίο κύμα μέτρων που έχουν στόχο να αυξηθεί η πίεση προς τη Μόσχα για να αλλάξει πορεία και να υποχωρήσει από την Ουκρανία.
Τα μέτρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα αποκόψουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις βρετανικές υπηρεσίες συμβουλευτικής, διαχείρισης, λογιστικής και δημοσίων σχέσεων, παγιώνοντας την απόφαση που ήδη πολλές εταιρίες είχαν λάβει από μόνες τους, μεταξύ των οποίων οι όμιλοι Deloitte, EY, KPMG και PwC.
Πολλές άλλες εταιρίες του τομέα υπηρεσιών, όπως διαφημιστικές, επίσης έχουν επιδιώξει να πουλήσουν ή να κλείσουν τις δραστηριότητες τους στη Ρωσία ενώ κάποια δικηγορικά γραφεία αποφάσισαν να μην αναλάβουν νέους πελάτες, μεταδίδει το Reuters.
«Το να έχει κάποιος επιχειρηματικές συναλλαγές με το καθεστώς Πούτιν είναι ηθικά κενό και βοηθά να χρηματοδοτηθεί μια πολεμική μηχανή που προκαλεί πρωτόγνωρα δεινά σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας σε ανακοίνωση. «Η αποκοπή της πρόσβασης της Ρωσίας στις βρετανικές υπηρεσίες θα ασκήσει περισσότερες πιέσεις στο Κρεμλίνο και εν τέλει θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι ο Πούτιν θα αποτύχει στην Ουκρανία», πρόσθεσε η ίδια.
Ο υπουργός Επιχειρήσεων Κουάζι Κουάρτενγκ δήλωσε ότι η Βρετανία «κλιμακώνει την οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο προκειμένου να αλλάξει πορεία».
Εξάλλου, η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε μεμονωμένους δημοσιογράφους και οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.
«Για πάρα πολύ καιρό, το RT και το Sputnik παράγουν επικίνδυνες ανοησίες που τις παρουσιάζουν ως σοβαρές ειδήσεις για να δικαιολογήσουν την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Τεχνολογίας και Ψηφιακής Οικονομίας Κρις Φιλπ. «Αυτοί οι οργανισμοί έχουν ήδη τεθεί εκτός των ραδιοκυμάτων στη Βρετανία και έχουμε απαγορεύσει σε όλους να έχουν επιχειρηματικές συναλλαγές μαζί τους. Τώρα προχωρήσαμε στη διακοπή των ιστοσελίδων τους, των λογαριασμών και εφαρμογών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να σταματήσει η περαιτέρω εξάπλωση των ψεμάτων τους».
Οι κινήσεις αυτές του Λονδίνου μοιάζει να γίνονται σε συντονισμό με την ΕΕ η οποία αυτές τις μέρες συζητά ένα 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας.
«Το Κρεμλίνο βασίζεται σε λογιστές και συμβούλους από την Ευρώπη και αυτό θα σταματήσει. Δεν θα παρέχονται πλέον αυτές οι υπηρεσίες στη Ρωσία», ανέφερε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζοντας το εν λόγω σχέδιο, σε μία από τις προτάσεις που παραπέμπουν στο βρετανικό εμπάργκο παροχής υπηρεσιών.
Αξίζει να αναφερθεί πως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θεωρείται ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου, περιγράφοντας τις κυρώσεις του Λονδίνου σε βάρος της Μόσχας ως έναν τρόπο για να τιμωρηθεί ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο που ο ίδιος χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση» για την αποναζιστικοποίηση της χώρας.