Νέο Power Pass: Ανακοινώθηκε – Η τελική ημερομηνία πληρωμής

Power Pass: Τέλος η αγωνία για χιλιάδες δικαιούχους του Power Pass που αναμένουν από τα τέλη Αυγούστου τη νέα πληρωμή για τους λογαριασμούς του Ιουνίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε σε σημερινή του τηλεοπτική συνέντευξη την οριστική ημερομηνία κατά την οποία θα πιστωθούν τα νέα ποσά στους λογαριασμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είπε στον ΑΝΤ1, η πληρωμή θα γίνει μέχρι και τη Δευτέρα 26/9.

Πόσα χρήματα είναι το νέο Power Pass

Υπενθυμίζεται πως οι πληρωμές που έγιναν το καλοκαίρι για το εξάμηνο από Δεκέμβριο μέχρι Μάιο ήταν κατά μέσο όρο μεταξύ 100 και 150 ευρώ, πολύ μακριά δηλαδή από το «επίδομα ρεύματος έως 600 ευρώ» που είχε ανακοινωθεί. Δεδομένου ότι η νέα πληρωμή θα αφορά μονάχα τους λογαριασμούς του Ιουνίου, τα ποσά -τουλάχιστον για τη συντριπτική πλειοψηφία- αναμένεται να δώσει λιγότερα χρήματα.

Power Pass: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της νέας πληρωμής

Με πολύ απλά λόγια, η απάντηση είναι: Όσοι έλαβαν το επίδομα και την προηγούμενη φορά. Όσοι δεν έκαναν αίτηση ή απορρίφθηκε η αίτησή τους δεν θα είναι στη λίστα της πληρωμής.

Δεν χρειάζεται κάποια νέα ενέργεια ή νέα αίτηση στο vouchers.gov.gr. Η νέα πληρωμή είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Όπως είχαν εξηγήσει, το συνολικό ποσό της έκτακτης οικονομικής βοήθειας που δόθηκε για το Power Pass ήταν περίπου 260 εκατ. ευρώ. Επειδή δεσμεύτηκαν συνολικά 280 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος, αλλά και γιατί ορισμένοι καταναλωτές έλαβαν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς τον Ιούνιο, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει επιπλέον ενίσχυση.

Τα στοιχεία για τους λογαριασμούς ρεύματος του Ιουνίου θα ληφθούν από τους παρόχους ενέργειας.

Θα επανυπολογιστεί το σύνολο της κρατικής ενίσχυσης έως τις 30 Ιουνίου και το επιπλέον ποσό θα μπει στον τραπεζικό λογαριασμό που είχατε δηλώσει στο vouchers.gov.gr.

Οι νέες κλίμακες επιδότησης για το ρεύμα, στα 90 ευρώ για το φυσικό αέριο – Οι ανακοινώσεις

Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε τις κρατικές επιδοτήσεις για τον μήνα Οκτώβριο τόσο για το ρεύμα, όσο και για το φυσικό αέριο.

Σε ό,τι αφορά στο ρεύμα για τα οικιακά τιμολόγια η επιδότηση θα γίνει σε τρεις κλίμακες, ανάλογα με την κατανάλωση.

Η πρώτη κλίμακα αφορά για κατανάλωση έως 500 μεγαβατώρες, η δεύτερη κλίμακα αφορά για κατανάλωση από 500 μεγαβατώρες έως 1.000 μεγαβατώρες και η τρίτη κλίμακα αφορά για κατανάλωση από 1.000 μεγαβατώρες και πάνω.

Η επιδότηση θα είναι 436 ευρώ, 386 ευρώ και 336 ευρώ, αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά στα επαγγελματικά τιμολόγια, για κατανάλωση 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση θα είναι 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για κατανάλωση από 2.000 κιλαβατώρες και πάνω η επιδότηση θα είναι 230 ευρώ ανά μεταβατώρα.

Για το φυσικό αέριο η επιδότηση, αντίθετα, θα είναι οριζόντια.

Για τα νοικοκυριά θα είναι 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και για τις επιχειρήσεις 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Power Pass: Αναλυτικά όλες οι επιδοτήσεις, ανά κατηγορία:

Ρεύμα

Οικιακά τιμολόγια:

  • 1η κλίμακα: Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, απορροφάται το 90% της αύξησης, δηλαδή η επιδότηση θα είναι 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η επιδότηση αφορά στο 90% των νοικοκυριών.
  • 2η κλίμακα: Για κατανάλωση από 501 έως 1.000 μεγαβατώρες, απορροφάται το 80% της αύξησης, δηλαδή η επιδότηση θα είναι 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν μειωθεί η κατανάλωση στο 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, τότε η επιδότηση θα αυξηθεί 50 ευρώ ανά μεγαβατωρα.
  • 3η κλίμακα: Για κατανάλωση από 1.000 μεγαβατώρες και πάνω (που αφορά μόλις στο 2% των νοικοκυριών), απορροφάται το 70% της αύξησης, δηλαδή η επιδότηση θα είναι 336 ευρώ ανα μεγαβατωρα και ισχύει και σε αυτή την περίπτωση η έξτρα επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για μείωση της κατανάλωσης 15% σε σχέση με την ίδια περιόδο πέρυσι.

«Κοινωνικό τιμολόγιο»:

Απορροφάται το 100% της αύξησης, δηλαδή η επιδότηση θα είναι 485 ευρώ ανά μεγαβατωρα.

Επαγγελματικά τιμολόγια:

  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες θα είναι 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Απορροφάται, έτσι, το 80% της αύξησης.
  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVaπου ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση θα είναι 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αγρότες:

Η επιδότηση για τους αγρότες είναι οριζόντια και θα είναι 436 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης φτάνει τα 1,1 δισ. ευρώ.

Το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής ενέργειας και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων και το 0,1 δισ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο και την επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει από την ΔΕΠΑ Εμπορίας οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανα θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές.

Για την επιδότηση στο φυσικό αέριο σε μη οικιακούς καταναλωτές και επαγγελματικά τιμολόγια ανακοινώθηκε ότι ανέρχεται στα 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και αφορά και τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Αναλυτικά:

Οικιακά τιμολόγια:

Η επιδότηση θα είναι 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, με την απορόφηση να φτάνει το 50% της αύξησης.

Αυτή αφορά και στα 700.000 νοικοκυριά.

Επαγγελματικά τιμολόγια:

Η επιδότηση θα είναι 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωση επίσης ένα τέλος 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για τις εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του Φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ενεργειακού πολέμου, τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας εισάγουμε τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική mwh που θα επιβληθεί στις εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του Φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Κώστας Σκρέκας και πρόσθεσε: «Τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την:

α) Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου

β) Υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο

γ) Υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές».