Νέο πρόγραμμα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την καταπολέμηση της νεανικής βίας

Το πρόγραμμα αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα πλέγμα μέτρων που η Γενική Γραμματεία του υπουργείου, υπό την υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη και τον γενικό γραμματέα Ηρακλή Μοσκώφ, έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή, καθώς στην Ελλάδα φιλοξενούνται χιλιάδες παιδιά και νέοι από δεκάδες χώρες με διαφορετικό υπόβαθρο από γεωπολιτικής πλευράς, αλλά και με διαφορετικές μορφές τραυμάτων.

Με ένα νέο και πρωτοποριακό πρόγραμμα, προϊόν της συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας με τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants – Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία), το υπουργείο Μετανάστευσης κάνει βήματα και στην αντιμετώπιση της νεανικής βίας.

«Η αντιμετώπιση της παιδικής και νεανικής παραβατικότητας, αυτού του μεγάλου κοινωνικού θέματος της εποχής μας, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματά μας», ανέφερε η Σοφία Βούλτεψη κατά την εκδήλωση έναρξης του έργου. «Το ασυνόδευτα παιδιά, συχνά κινδυνεύουν από περιθωριοποίηση, ενώ μεταφέρουν στην Ευρώπη τραύματα από σκηνές απίστευτης βίας και αγριότητας που εξελίχθηκαν μπροστά στα μάτια τους. Επιπλέον, αυτοί οι έφηβοι κατ’ εξοχήν βρίσκονται στο στόχαστρο του οργανωμένου εγκλήματος και της ριζοσπαστικοποίησης, που τους εργαλειοποιούν και τους μετατρέπουν σε μέλη εγκληματικών συμμοριών και σε φορείς εξτρεμιστικών ιδεών. Όλα αυτά μας υποχρεώνουν να βρισκόμαστε σε διαρκή επιφυλακή. Δεν θέλουμε να δούμε στην Ελλάδα σκηνές που παρακολουθήσαμε κατάπληκτοι σε άλλες χώρες».

Το πρόγραμμα «FORTIFY» όπως έχει ονομαστεί έχει στόχο την ενδυνάμωση των ελληνικών συστημάτων για την προστασία και την πρόληψη της παραβατικότητας σε ασυνόδευτους ανηλίκους, την διασυνοριακή συνεργασία, την ενίσχυση των υποστηρικτικών δομών, την εκπαίδευση των Ελλήνων επαγγελματιών στην αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου εθνικού πλαισίου πρόληψης.

Υλοποιείται από την ΖΕΥΞΙΣ και τη NORCAP, υπό την καθοδήγηση και εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Διπλωματικές πηγές: Στις 17 και 18 Μαρτίου η Πενταμερής για το Κυπριακό
11 Φεβρουαρίου, 2025
Καιρός: Άστατος στα δυτικά, επιστρέφει ο χειμώνας το Σαββατοκύριακο
11 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στα ίδια επίπεδα – Τι συνιστούν οι ειδικοί
11 Φεβρουαρίου, 2025
Νεκρός εντοπίστηκε 90χρονος μετά από φωτιά στο σπίτι του στο Αγρίνιο
11 Φεβρουαρίου, 2025
Συνελήφθησαν 2 νεαροί για κλοπή δικύκλου και διακίνηση ναρκωτικών στο Νέο Ψυχικό
11 Φεβρουαρίου, 2025
Συναγερμός για την εξαφάνιση 78χρονης στα Δολιανά Πωγωνίου – Silver Alert σε ισχύ
11 Φεβρουαρίου, 2025
Στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού η παλιά δόξα του Ολυμπιακού Σάββας Παπάζογλου
11 Φεβρουαρίου, 2025
Κερατσίνι: Έληξε το θρίλερ με τον άνδρα που είχε «ταμπουρωθεί» στο σπίτι του – Είχε δραπετεύσει από ψυχιατρικό ίδρυμα
11 Φεβρουαρίου, 2025
Κερατσίνι: Άντρας βρίσκεται «ταμπουρωμένος» σε σπίτι – Δεν αφήνει τη μητέρα και την αδελφή του να φύγουν
11 Φεβρουαρίου, 2025
Πέθανε ο Θεόδωρος Χαριτόπουλος, «δεξί χέρι» του Κωνσταντίνου Καραμανλή
11 Φεβρουαρίου, 2025