Το πρόγραμμα αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα πλέγμα μέτρων που η Γενική Γραμματεία του υπουργείου, υπό την υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη και τον γενικό γραμματέα Ηρακλή Μοσκώφ, έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή, καθώς στην Ελλάδα φιλοξενούνται χιλιάδες παιδιά και νέοι από δεκάδες χώρες με διαφορετικό υπόβαθρο από γεωπολιτικής πλευράς, αλλά και με διαφορετικές μορφές τραυμάτων.
Με ένα νέο και πρωτοποριακό πρόγραμμα, προϊόν της συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας με τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants – Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία), το υπουργείο Μετανάστευσης κάνει βήματα και στην αντιμετώπιση της νεανικής βίας.
«Η αντιμετώπιση της παιδικής και νεανικής παραβατικότητας, αυτού του μεγάλου κοινωνικού θέματος της εποχής μας, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματά μας», ανέφερε η Σοφία Βούλτεψη κατά την εκδήλωση έναρξης του έργου. «Το ασυνόδευτα παιδιά, συχνά κινδυνεύουν από περιθωριοποίηση, ενώ μεταφέρουν στην Ευρώπη τραύματα από σκηνές απίστευτης βίας και αγριότητας που εξελίχθηκαν μπροστά στα μάτια τους. Επιπλέον, αυτοί οι έφηβοι κατ’ εξοχήν βρίσκονται στο στόχαστρο του οργανωμένου εγκλήματος και της ριζοσπαστικοποίησης, που τους εργαλειοποιούν και τους μετατρέπουν σε μέλη εγκληματικών συμμοριών και σε φορείς εξτρεμιστικών ιδεών. Όλα αυτά μας υποχρεώνουν να βρισκόμαστε σε διαρκή επιφυλακή. Δεν θέλουμε να δούμε στην Ελλάδα σκηνές που παρακολουθήσαμε κατάπληκτοι σε άλλες χώρες».
Το πρόγραμμα «FORTIFY» όπως έχει ονομαστεί έχει στόχο την ενδυνάμωση των ελληνικών συστημάτων για την προστασία και την πρόληψη της παραβατικότητας σε ασυνόδευτους ανηλίκους, την διασυνοριακή συνεργασία, την ενίσχυση των υποστηρικτικών δομών, την εκπαίδευση των Ελλήνων επαγγελματιών στην αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου εθνικού πλαισίου πρόληψης.
Υλοποιείται από την ΖΕΥΞΙΣ και τη NORCAP, υπό την καθοδήγηση και εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας.
Πηγή: ΑΠΕ