Νέο πτωχευτικό: Αυτές είναι οι αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Όλα γίνονται για τις τράπεζες φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή το νέο πτωχευτικό που συζητείται πλέον στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση το νομοσχέδιο κλείνει το μάτι στις τράπεζες αφού επί της ουσίας απαλλοτριώνει τις μικρές περιουσίες και ικανοποιεί όλα τα αιτήματα των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Αντιδρώντας έντονα στο νέο πτωχευτικό η αρμόδια τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν βλέπει τη νέα κρίση που έχει ξεσπάσει και την ανάγκη διευρυμένης κοινωνικής προστασίας, αλλά “θέτει ως πρώτη και κύρια προτεραιότητα τη ρευστοποίηση των περιουσιών και την ικανοποίηση των απαιτήσεων των τραπεζών”. Συγχρόνως, παρατήησε πως σε αυτό το νομοσχέδιο αποτυπώνεται η σκληρή εκτός τόπου και χρόνου και μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες πολιτική της κυβκέρνηση, αφού η πολιτική της για την πρώτη κατοικία έχει ως μόνη πυξία την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των τραπεζών.

Όπως σημειώνουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Για πρώτη φορά πτωχεύουν και τα φυσικά πρόσωπα, ενώ επίσης για πρώτη φορά εντάσσεται στην πτωχευτική περιουσία μέρος του μελλοντικού εισοδήματος του οφειλέτη καθώς και η κύρια κατοικία ακόμη και φυσικών προσώπων ή νοικοκυριών.

Επίσης, με το νέο πτωχευτικό ένας επαγγελματίας θα πτωχεύει όπως ένας έμπορος και ένα νοικοκυριό όπως μία επιχείρηση. Δηλαδή θα χάνει τα πάντα και για τα επόμενα τρία χρόνια δεν θα μπορεί να ασκήσει καμία επαγγελματική δραστηριότητα, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί-όπως αναφέρουν- από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Σε ό,τι αφορά τον δανειολήπτη που το σπίτι του πλειστηριάζεται, για τα επόμενα τρία χρόνια οφείλει να αποδίδει στους πιστωτές του το μέρος του εισοδήματός του που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης 611 ευρώ/μηνα,δηλαδή με λιγότερα χρήματα και απο το όριο του ακατάσχετου. Στελέχη της Κουμουνδούρου αναφέρουν πως οι δανειολήπτες με το νέο πτωχευτικό θα βρίσκονται μεταξύ δύο επιλογών: να χάσυν το σπίτι τους με πλειστηριασμό ή να το χάσουν με την εκώρηση της κυριότητας σε έναν ιδιωτικό φορέα και τη μετατροπή τους σε ενοικιαστές. Και μετά από 12 χρόνια ως ενοικιαστές θα πρέπει να διπλοπληρώσουν το σπίτι που έχουν χάσει για να το αγοράσουν ξανά στην εμπορική του αξία, χωρίς να υπολογίζεται ούτε το ποσό που είχαν εξοφλήσει από το αρχικό δάνειο ούτε τί πλήρωσαν ως ενοίκια επί μία 12ετία.