An employee cleans a container at a steel tank factory in Mexico City, Feb. 11, 2025, the day after President Donald Trump announced that the United States will impose 25% tariffs on all steel and aluminum imports. (AP Photo/Eduardo Verdugo)

Nέοι δασμοί του Τραμπ σε Μεξικό, Καναδά και Κίνα προκαλούν αντίποινα και πυροδοτούν φόβους για ευρύτερο εμπορικό πόλεμο

Την έναρξη της επιβολής δασμών 25% σε Μεξικό και Καναδά από σήμερα (4/3) ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες «δεν έχουν άλλο περιθώριο ελιγμών» για να τους αποφύγουν.

«Δεν υπάρχει πλέον χώρος για ελιγμούς για το Μεξικό και τον Καναδά. Οι τελωνειακοί δασμοί είναι γεγονός. Θα τεθούν σε ισχύ αύριο», τόνισε μιλώντας χθες (3/3) στον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα τόνισε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο υπογραφής μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Αργεντινή, αποκαλώντας τον πρόεδρο αυτής της λατινοαμερικάνικης χώρας, Χαβιέρ Μιλέι «σπουδαίο ηγέτη».

Επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ ειδοποίησε τους αγρότες της Αμερικής για επικείμενους δασμούς των ΗΠΑ σε «ξένα προϊόντα», λέγοντάς τους να ετοιμαστούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους εντός των ΗΠΑ.

“Προς τους σπουδαίους αγρότες των ΗΠΑ: Ετοιμαστείτε να αρχίσετε να φτιάχνετε πολλά αγροτικά προϊόντα που θα πωλούνται ΕΝΤΟΣ των ΗΠΑ. Οι δασμοί θα ισχύουν για ξένα προϊόντα στις 2 Απριλίου. Καλή διασκέδαση!” έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social.

Ο Τραμπ αυξάνει σε 20% τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες εκτελεστικό διάταγμα που αυξάνει σε 20% από 10% τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, επικρίνοντας το Πεκίνο ότι δεν κάνει αρκετά για να περιορίσει τη ροή φαιντανύλης στις ΗΠΑ.

Οι τελωνειακό δασμοί, που ανακοινώθηκαν αρχικά την 1η Φεβρουαρίου ως μέτρο για την καταπολέμηση της κρίσης των οπιοειδών στις ΗΠΑ, τίθενται πλέον σε ισχύ λόγω της «ανικανότητας» της Κίνας να «καταπολεμήσει την ροή της φαιντανύλης που πλημμυρίζει τη χώρα μας», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανάρτηση στο X.

Η Κίνα ανακίνωσε επιπλέον δασμούς έως 15% σε εισαγωγές σημαντικών αμερικανικών αγροτικών και κτηνοτροφικών εξαγωγών
Η Κίνα δήλωσε την Τρίτη ότι θα επιβάλει νέους δασμούς σε μια σειρά από εισαγωγές προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αντίποινα για την αύξηση των φόρων από την Ουάσινγκτον.

«Θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί 15% στο κοτόπουλο, το σιτάρι, το καλαμπόκι και το βαμβάκι», δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών του Πεκίνου, προσθέτοντας ότι «θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί 10% στο ζαχαρόχορτο, τη σόγια, το χοιρινό κρέας, το βόειο κρέας, τα υδρόβια προϊόντα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα».

«Η Ουάσινγκτον, ενεργώντας μονομερώς, πλήττει το πολυμερές εμπορικό σύστημα» και «αποδυναμώνει τις βάσεις οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ», εξήγησε το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του. Οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ μετά τις 10 Μαρτίου 2025, διευκρίνισε.

Παράλληλα το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι προσέθεσε 15 αμερικανικές οντότητες στον κατάλογο με τις επιχειρήσεις που υπόκεινται σε έλεγχο εξαγωγών. Αυτές οι οντότητες «βλάπτουν την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Κίνας», επεσήμανε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Ο Καναδάς θα ανταποδώσει τους δασμούς των ΗΠΑ με τέλη 25%
Ο Καναδάς θα εφαρμόσει τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα από σήμερα (4/3), σε αντίποινα σ’ αυτούς που ανακοινώθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα (3/3) ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό, κρίνοντας ότι «τίποτε δεν δικαιολογεί αυτά τα μέτρα» από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Αν οι τελωνειακοί δασμοί των ΗΠΑ τεθούν σε ισχύ, ο Καναδάς θα ανταποδώσει από τα μεσάνυχτα (σ.σ. τοπική ώρα), εφαρμόζοντας τελωνειακούς δασμούς 25% σε αμερικανικά εμπορεύματα (αξίας) 155 δισεκατομμυρίων δολαρίων», εξήγησε ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης.

Οι δασμοί αυτοί «θα παραμείνουν σε ισχύ» όσο εφαρμόζονται οι αμερικανικοί κι αν η Ουάσιγκτον δεν τους αναστείλει, «συζητάμε (…) με τις επαρχίες και τις περιοχές» του Καναδά για την υιοθέτηση κι άλλων μέτρων, «μη δασμολογικών», πρόσθεσε ο κ. Τριντό.

Εμπορικό πόλεμο και στην Ευρώπη κήρυξε ο Τραμπ – Ανακοίνωσε δασμούς 25% σύντομα
Σημειώνεται ότι στις 26/2 ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε με την ευκαιρία της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του στον Λευκό Οίκο, ότι στα ευρωπαϊκά προϊόντα θα επιβληθούν «σύντομα» τελωνειακοί δασμοί ύψους 25%.

«Λάβαμε την απόφαση και θα την ανακοινώσουμε σύντομα, θα είναι 25%», διαβεβαίωσε ο Τραμπ, ενώ επιτέθηκε στην Ευρώπη, λέγοντας ότι «η ΕΕ δημιουργήθηκε για να πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως, τώρα είμαι εγώ ο πρόεδρος».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τέμπη: Ξεσπά συγγενής θύματος – «Ο θυμός, η οργή, και η θλίψη κάθε μέρα γιγαντώνονται»
4 Μαρτίου, 2025
Περιστέρι: Κρατούμενος βρέθηκε νεκρός στο Αστυνομικό Τμήμα
4 Μαρτίου, 2025
Τροχαίο δυστύχημα στην Κατεχάκη: Κανείς δεν φαίνεται να φορούσε ζώνη
4 Μαρτίου, 2025
Αλέξης Κούγιας: Το τελευταίο αντίο στον ποινικολόγο – Τραγικές φιγούρες τα παιδιά του
4 Μαρτίου, 2025
Πέθανε ο Κώστας Σκρέτας, πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ των Τρικάλων
4 Μαρτίου, 2025
Νότης Σφακιανάκης και Αλέξης Κούγιας στην τελευταία τους επικοινωνία πριν τον θάνατο του ποινικολόγου
4 Μαρτίου, 2025
Μ. Αποστολάκη στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής: Τα συλλαλητήρια αναγκάζουν τον πρωθυπουργό να την ψηφίσει
4 Μαρτίου, 2025
Άρματα μάχης, ρουκέτες, ραντάρ, drones: Ποια η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία από το 2022 που πλέον παγώνει
4 Μαρτίου, 2025
Επίδομα παιδιού A21: «Τρέχουν» οι αιτήσεις – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
4 Μαρτίου, 2025
«Εκκενώστε»: Ένα Σατιρικό Ψηφιδωτό της Σύγχρονης Κοινωνίας
4 Μαρτίου, 2025