Νέοι ΚΑΔ επιχειρήσεων, εργαζομένων και επαγγελματιών

Πέραν από τις διευκρινίσεις για τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, αλλά και για τις διευθετήσεις που αφορούν σε ρυθμισμένες οφειλές και δόσεις, το υπουργείο δημοσιοποίησε και των επικαιροποιημένο κατάλογο με τους (ΚΑΔ) Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας των κλάδων που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα:

Όσες επιχειρήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο προστασίας ως πληττόμενες (δηλαδή, στους ΚΑΔ που είχαν ανακοινωθεί στις 26/3/2020), λαμβάνουν αυτές, οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες τους τα ακόλουθα οφέλη για τον μήνα Μάρτιο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των επιχειρήσεων στο πλαίσιο προστασίας είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων τους.

• Για τις επιχειρήσεις παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής μέχρι και την 31/08/2020 των οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς και των δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες προς τις Δ.Ο.Υ., μέχρι την 31/3/2020. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση πληρωτέων το μήνα Μάρτιο, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Σημειώνεται ότι από την έκπτωση του ανωτέρου ποσοστού εξαιρούνται οι οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

• Δυνατότητα αναστολής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (εργαζομένου και εργοδότη), πληρωτέων τον μήνα Μάρτιο, έως 30/09/2020 και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς ΕΦΚΑ έως 30/06/2020. Η αναστολή αφορά το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων της επιχείρησης.

• Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, παρέχεται έκπτωση 40% επί του ενοικίου του μηνός Μαρτίου. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές παρατείνονται μέχρι και τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες μέχρι την 31/3/2020 με δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Για τους εργαζόμενους-μισθωτούς, των επιχειρήσεων αυτών που έκλεισαν με κρατική εντολή και των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή, προβλέπεται δικαίωμα έκπτωσης 40% επί του ακινήτου που μισθώνουν, εφόσον αποτελεί κύρια κατοικία. Αντίστοιχα, για τους ιδιοκτήτες της κύριας κατοικίας παρατείνονται μέχρι και τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες μέχρι την 31/3/2020 με δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

• Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ για 45 ημέρες (που θα καταβληθεί εντός Απριλίου) και πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, επί του ονομαστικού μισθού, για τους εργαζομένους-μισθωτούς των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή.

• Επιπλέον, στους εργαζόμενους-μισθωτούς, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή, προβλέπεται δυνατότητα αναστολής πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών Μαρτίου προς την φορολογική διοίκηση για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

• Αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ για 45 ημέρες (που θα καταβληθεί εντός Απριλίου), για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων (κάθε νομικής μορφής εκτός Α.Ε.) που απασχολούν έως 5 άτομα (προϋπόθεση να μην έχουν υποβάλει τους τελευταίους έξι μήνες μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ). Σε περίπτωση εταιρίας, καταβάλλεται μοναδική αποζημίωση στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου. Για τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης, διάρκειας 30 ημερών, με αμοιβή 600 € (που θα καταβληθεί εντός Απριλίου).

• Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής μέχρι και την 31/08/2020 των οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς και των δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες προς τις Δ.Ο.Υ., μέχρι την 31/3/2020. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την φορολογική διοίκηση πληρωτέες το μήνα Μάρτιο, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Σημειώνεται ότι από την έκπτωση του ανωτέρου ποσοστού εξαιρούνται οι οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

• Δυνατότητα αναστολής καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες, πληρωτέων τον μήνα Μάρτιο, σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από 30/09/2020. Για τις ανωτέρω ασφαλιστικές εισφορές, παρέχεται δυνατότητα μείωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Σημειώνεται ότι παρατείνεται η προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έως 10/04/2020. Επίσης, αναστολή των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, πληρωτέων τον μήνα Μάρτιο, έως 30/06/2020.

Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζομένους, απαιτείται σχετική δήλωση της επιχείρησης στο «Εργάνη» (https://eservices.yeka.gr/), περί προσωρινής αναστολής της σύμβασης εργασίας του εργαζομένου και κατόπιν, δήλωση του ίδιου του εργαζομένου στην ιστοσελίδα του ΥΕΚΑ https://supportemployees.yeka.gr.

Με την ολοκλήρωση της δήλωσης και από τις δύο πλευρές, ενεργοποιείται το δικαίωμα του εργαζομένου για την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Με τη δήλωση του εργοδότη ενεργοποιείται και η δυνατότητα αναστολής (ή αντίστοιχης έκπτωσης) φορολογικών υποχρεώσεων του εργαζομένου.

Για τη λήψη της έκπτωσης 40% επί του ενοικίου, που αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και τους εργαζόμενούς τους, ακολουθείται η αντίστοιχη με τα ανωτέρω διαδικασία δηλώσεων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, στις ίδιες ιστοσελίδες.

Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων (κάθε νομικής μορφής εκτός Α.Ε.) που απασχολούν έως 5 άτομα, απαιτείται σχετική αίτηση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, σε σχετική φόρμα που θα αναρτηθεί.

Για τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες, οι δικαιούχοι συμμετοχής στην τηλε-κατάρτιση, θα μπορούν να συμπληρώνουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση σε πλατφόρμα που θα τηρείται στο Υπουργείο Εργασίας.

Οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και οι αντίστοιχες εκπτώσεις, θα ενεργοποιούνται αυτόματα (άμεσα ή εντός ολίγων ημερών), χωρίς δήλωση, ανάλογα με το εάν η επιχείρηση προχωρήσει εμπρόθεσμα ή όχι στις αντίστοιχες πληρωμές. Το ίδιο ισχύει και για τις αναστολές (ή αντίστοιχες εκπτώσεις) φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και επιστημόνων-ελευθέρων επαγγελματιών που εμπίπτουν στους εν λόγω ΚΑΔ.

Οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται

Παρατίθεται πίνακας με τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν Κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με το μεγαλύτερο ποσοστό ακαθάριστων εσόδων, όπως αποτυπώνεται στην περιοδική δήλωση Ε3, έναν από τους κατωτέρω εντάσσονται στο πλαίσιο στήριξης.

Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση πενταψήφιου συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων.

01.19.2Καλλιέργεια ανθέων και μπουμπουκιών ανθέων σπόρων ανθέων
01.29.3Καλλιέργεια φυτικών υλών που χρησιμοποιούνται για σπαρτοπλεκτική, παραγέμισμα, βάτες, βαφή ή δέψη
01.30Πολλαπλασιασμός των φυτών
01.49.19.02Εκτροφή γουνοφόρων ζώων (αλεπούς, μινκ, μυοκάστορα, τσιντσιλά και άλλων)
01.49.3Παραγωγή ακατέργαστων γουνοδερμάτων και διάφορων ακατέργαστων προβιών και δερμάτων
01.63.10.12Υπηρεσίες εκκοκκισμού βαμβακιού (εκ των υστέρων πώληση για ίδιο λογαριασμό)
01.63.10.13Υπηρεσίες εκκοκκισμού βαμβακιού (εκ των υστέρων πώληση για λογαριασμό τρίτων)
03.11Θαλάσσια αλιεία
03.12Αλιεία γλυκών υδάτων
03.21Θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια
03.22Υδατοκαλλιέργεια γλυκών υδάτων
10.39.23Παραγωγή επεξεργασμένων και συντηρημένων καρπών με κέλυφος, αράπικων φιστικιών, που διαθέτονται καβουρδισμένα, αλατισμένα ή με άλλο τρόπο παρασκευασμένα
10.52Παραγωγή παγωτών
10.71Αρτοποιία παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής
10.82Παραγωγή κακάου, σοκολάτας και ζαχαρωτών
10.83Επεξεργασία τσαγιού και καφέ
10.85Παραγωγή έτοιμων γευμάτων και φαγητών
11.01Απόσταξη, ανακαθαρισμός και ανάμιξη αλκοολούχων ποτών
11.02Παραγωγή οίνου από σταφύλια
11.03Παραγωγή μηλίτη και κρασιών από άλλα φρούτα
11.04Παραγωγή άλλων μη αποσταγμένων ποτών που υφίστανται ζύμωση
11.05Ζυθοποιία
13.10Προπαρασκευή και νηματοποίηση υφαντικών ινών
13.20Ύφανση κλωστοϋφαντουργικών υλών
13.30Τελειοποίηση (φινίρισμα) υφαντουργικών προϊόντων
13.91Κατασκευή πλεκτών υφασμάτων και υφασμάτων πλέξης κροσέ
13.92Κατασκευή έτοιμων κλωστοϋφαντουργικών ειδών, εκτός από ενδύματα
13.93Κατασκευή χαλιών και κιλιμιών
13.94Κατασκευή χοντρών και λεπτών σχοινιών, σπάγγων και διχτυών
13.95Κατασκευή μη υφασμένων ειδών και προϊόντων από μη υφασμένα είδη, εκτός από τα ενδύματα
13.96Κατασκευή άλλων τεχνικών και βιομηχανικών κλωστοϋφαντουργικών ειδών
13.99Κατασκευή άλλων υφαντουργικών προϊόντων π.δ.κ.α.
14.11Κατασκευή δερμάτινων ενδυμάτων
14.12Κατασκευή ενδυμάτων εργασίας
14.13Κατασκευή άλλων εξωτερικών ενδυμάτων
14.14Κατασκευή εσωρούχων
14.19Κατασκευή άλλων ενδυμάτων και εξαρτημάτων ένδυσης
14.20Κατασκευή γούνινων ειδών
14.31Κατασκευή ειδών καλτσοποιίας απλής πλέξης και πλέξης κροσέ
14.39Κατασκευή άλλων πλεκτών ειδών και ειδών πλέξης κροσέ
15.11Κατεργασία και δέψη δέρματος κατεργασία και βαφή γουναρικών
15.12Κατασκευή ειδών ταξιδιού (αποσκευών), τσαντών και παρόμοιων ειδών, ειδών σελοποιίας και σαγματοποιίας
15.20Κατασκευή υποδημάτων
16.29Κατασκευή άλλων προϊόντων από ξύλο κατασκευή ειδών από φελλό και ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής
17.12Κατασκευή χαρτιού και χαρτονιού
17.21Κατασκευή κυματοειδούς χαρτιού και χαρτονιού και εμπορευματοκιβώτιων από χαρτί και χαρτόνι
17.22.13Κατασκευή δίσκων, πιάτων κάθε είδους και φλιτζανιών και παρόμοιων ειδών, από χαρτί ή χαρτόνι
17.23Κατασκευή ειδών χαρτοπωλείου (χαρτικών)
17.29Κατασκευή άλλων ειδών από χαρτί και χαρτόνι
18.11Εκτύπωση εφημερίδων
18.12Άλλες εκτυπωτικές δραστηριότητες
18.13Υπηρεσίες προεκτύπωσης και προεγγραφής μέσων
18.14Βιβλιοδετικές και συναφείς δραστηριότητες
18.20Αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων
20.30Παραγωγή χρωμάτων, βερνικιών και παρόμοιων επιχρισμάτων, μελανιών τυπογραφίας και μαστιχών
20.41.4Παραγωγή ευωδών παρασκευασμάτων και κεριών
20.42Παραγωγή αρωμάτων και παρασκευασμάτων καλλωπισμού
20.51.13Παραγωγή πυροτεχνημάτων
20.51.14Παραγωγή φωτοβολίδων, πυραύλων δημιουργίας βροχής, σημάτων ομίχλης και άλλων πυροτεχνικών ειδών (εξαιρουμένων των πυροτεχνημάτων)
20.53Παραγωγή αιθέριων ελαίων
22.29.25Κατασκευή εφοδίων γραφείου ή σχολικών εφοδίων από πλαστικές ύλες
23.19.22Κατασκευή γυαλιών ρολογιών τοίχου και χεριού ή ματογυαλιών, μη κατεργασμένων οπτικά σφαιρών (μπαλών) κοίλων και των τμημάτων τους, από γυαλί, για την κατασκευή παρόμοιων γυαλιών
25.92Κατασκευή ελαφρών μεταλλικών ειδών συσκευασίας
25.99Κατασκευή άλλων μεταλλικών προϊόντων πδκα
26.51Κατασκευή οργάνων και συσκευών μέτρησης, δοκιμών και πλοήγησης
26.60Κατασκευή ακτινολογικών και ηλεκτρονικών μηχανημάτων ιατρικής και θεραπευτικής χρήσης
27.40Κατασκευή ηλεκτρολογικού φωτιστικού εξοπλισμού
30.92Κατασκευή ποδηλάτων και αναπηρικών αμαξιδίων
31.01Κατασκευή επίπλων για γραφεία και καταστήματα
31.02Κατασκευή επίπλων κουζίνας
31.03Κατασκευή στρωμάτων
31.09Κατασκευή άλλων επίπλων
32.12Κατασκευή κοσμημάτων και συναφών ειδών
32.13Κατασκευή κοσμημάτων απομίμησης και συναφών ειδών
32.20Κατασκευή μουσικών οργάνων
32.30Κατασκευή αθλητικών ειδών
32.40Κατασκευή παιχνιδιών κάθε είδους
32.50Κατασκευή ιατρικών και οδοντιατρικών οργάνων και προμηθειών
32.99Άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες πδκα
33.12Επισκευή μηχανημάτων
33.13Επισκευή ηλεκτρονικού και οπτικού εξοπλισμού
33.14Επισκευή ηλεκτρικού εξοπλισμού
33.15Επισκευή και συντήρηση πλοίων και σκαφών
33.16Επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών και διαστημόπλοιων
35.30.2Υπηρεσίες παροχής πάγου· υπηρεσίες παροχής ψυχρού αέρα και νερού
45.11Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων
45.19Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων
45.20Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων
45.31Χονδρικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων
45.32Λιανικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα
45.40Πώληση, συντήρηση και επισκευή μοτοσικλετών και των μερών και εξαρτημάτων τους
46.11.12Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση λουλουδιών και φυτών
46.11.19.02Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση ακατέργαστων γουνοδερμάτων και διάφορων ακατέργαστων προβιών και δερμάτων
46.11.19.26Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση υφαντικών ινών
46.14Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση μηχανημάτων, βιομηχανικού εξοπλισμού, πλοίων και αεροσκαφών
46.15Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης, σιδηρικών και ειδών κιγκαλερίας
46.16Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων, γουναρικών, υποδημάτων και δερμάτινων προϊόντων
46.17.11.24Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση τσαγιού και καφέ
46.17.11.25Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση τυποποιημένων ειδών διατροφής
46.17.12Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση ποτών
46.18.11.02Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση αρωμάτων και παρασκευασμάτων καλλωπισμού
46.18.12Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση παιχνιδιών κάθε είδους, ειδών αθλητισμού, ποδηλάτων, βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών και χαρτικών ειδών, μουσικών οργάνων, ρολογιών χεριού και τοίχου, φωτογραφικού και οπτικού εξοπλισμού
46.18.19Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση άλλων συγκεκριμένων προϊόντων π.δ.κ.α.
46.19Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση διαφόρων ειδών
46.22Χονδρικό εμπόριο λουλουδιών και φυτών
46.24Χονδρικό εμπόριο δερμάτων, προβιών και κατεργασμένου δέρματος
46.31.11.02Χονδρικό εμπόριο ακατέργαστων ξηρών καρπών
46.31.12.08Χονδρικό εμπόριο κατεργασμένων ξηρών καρπών
46.31.12.15Χονδρικό εμπόριο ξηρών καρπών, καβουρδισμένων αράπικων φιστικιών, αλατισμένων ή με άλλο τρόπο συντηρημένων
46.33.13.05Χονδρικό εμπόριο ζωικών ή φυτικών λιπών και ελαίων και των κλασμάτων τους, υδρογονωμένων, εστεροποιημένων, αλλά χωρίς να έχουν υποστεί περαιτέρω παρασκευή
46.34Χονδρικό εμπόριο ποτών
46.36Χονδρικό εμπόριο ζάχαρης, σοκολάτας και ειδών ζαχαροπλαστικής
46.37Χονδρικό εμπόριο καφέ, τσαγιού, κακάου και μπαχαρικών
46.38Χονδρικό εμπόριο άλλων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων
46.39Μη εξειδικευμένο χονδρικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού
46.41Χονδρικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
46.42Χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων και υποδημάτων
46.43Χονδρικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
46.44Χονδρικό εμπόριο ειδών πορσελάνης και γυαλικών και υλικών καθαρισμού
46.45Χονδρικό εμπόριο αρωμάτων και καλλυντικών
46.47Χονδρικό εμπόριο επίπλων, χαλιών και φωτιστικών
46.48Χονδρικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων
46.49Χονδρικό εμπόριο άλλων ειδών οικιακής χρήσης
46.51Χονδρικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακού εξοπλισμού υπολογιστών και λογισμικού
46.52Χονδρικό εμπόριο ηλεκτρονικού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και εξαρτημάτων
46.64Χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων για την κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία, και χονδρικό εμπόριο ραπτομηχανών και πλεκτομηχανών
46.65Χονδρικό εμπόριο επίπλων γραφείου
46.66Χονδρικό εμπόριο άλλων μηχανών και εξοπλισμού γραφείου
46.69Χονδρικό εμπόριο άλλων μηχανημάτων και εξοπλισμού
46.76Χονδρικό εμπόριο άλλων ενδιάμεσων προϊόντων
46.77.10.30Χονδρικό εμπόριο φυτικών απορριμμάτων και φυτικών υπολειμμάτων
46.90Μη εξειδικευμένο χονδρικό εμπόριο
47.19Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από Εκμετάλλευση καταστήματος ψιλικών ειδών γενικά (47.19.10.01), Εκμετάλλευση περίπτερου (47.19.10.02 )
47.24.16.08Λιανικό εμπόριο τυροπιτών, σάντουιτς και παρόμοιων ειδών
47.24.16.10Λιανικό εμπόριο φρέσκων ειδών ζαχαροπλαστικής και γλυκισμάτων
47.24.16.11Λιανικό εμπόριο φύλλων κρούστας ή κανταϊφιού
47.24.17Λιανικό εμπόριο ειδών ζαχαροπλαστικής με βάση τη ζάχαρη
47.25Λιανικό εμπόριο ποτών σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.41Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.42Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.43Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.51Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.52Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.53Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.54Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.59Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.61Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.62Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.63Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.64Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.65Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.71Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.72Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.74Λιανικό εμπόριο ιατρικών και ορθοπεδικών ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.75Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από Λιανικό εμπόριο χαρτιού υγείας, χαρτομάντιλων, μαντιλιών και πετσετών καθαρισμού προσώπου, τραπεζομάντιλων και πετσετών φαγητού, από χαρτί (47.75.76.19)
47.76Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από Λιανικό εμπόριο αποξηραμένων οσπριωδών λαχανικών, αποφλοιωμένων, για σπορά (47.76.77.02), Λιανικό εμπόριο γεωργικών σπόρων σε μικροσυσκευασίες (47.76.77.04), Λιανικό εμπόριο δενδρυλλίων και φυτών (εκτός καλλωπιστικών φυτών) (47.76.77.05), Λιανικό εμπόριο ελαιούχων σπόρων π.δ.κ.α. (47.76.77.06), Λιανικό εμπόριο ζώντων φυτών, κονδύλων, βολβών και ριζών, μοσχευμάτων και παραφυάδων, μυκηλιών μανιταριών (47.76.77.07), Λιανικό εμπόριο καλαμποκιού για σπορά (47.76.77.08), Λιανικό εμπόριο κεραμικών ειδών που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και για τη μεταφορά ή τη συσκευασία αγαθών (47.76.77.09), Λιανικό εμπόριο σπόρων ανθέων και καρπών (47.76.77.13), Λιανικό εμπόριο σπόρων ζαχαρότευτλων και σπόρων κτηνοτροφικών φυτών (47.76.77.14), Λιανικό εμπόριο σπόρων ηλίανθου, σουσαμιού, κάρδαμου, κράμβης, ελαιοκράμβης και σιναπιού, για σπορά (47.76.77.15), Λιανικό εμπόριο σπόρων λαχανικών (47.76.77.16), Λιανικό εμπόριο σπόρων πατάτας (47.76.77.17), Λιανικό εμπόριο φρέσκων φυτών που χρησιμοποιούνται κυρίως στην αρωματοποιία, τη φαρμακευτική ή την παραγωγή εντομοκτόνων, μυκητοκτόνων ή για παρόμοιους σκοπούς (47.76.77.18), Λιανικό εμπόριο φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων (47.76.77.19), Λιανικό εμπόριο φυτικών υλών π.δ.κ.α. για σπαρτοπλεκτική, παραγέμισμα, βάτες, βαφή ή δέψη, φυτικών προϊόντων π.δ.κ.α. (47.76.77.20), Λιανικό εμπόριο λιπασμάτων και αγροχημικών προϊόντων (47.76.78), Λιανικό εμπόριο ζώων συντροφιάς και τροφών για ζώα συντροφιάς (47.76.79).
47.77Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.78Άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από Λιανικό εμπόριο υλικών καθαρισμού (47.78.84), Λιανικό εμπόριο καύσιμου πετρελαίου οικιακής χρήσης, υγραέριου, άνθρακα και ξυλείας (47.78.85), Λιανικό εμπόριο ακατέργαστων αγροτικών προϊόντων π.δ.κ.α. (47.78.87), Λιανικό εμπόριο μηχανημάτων και εξοπλισμού π.δ.κ.α. (47.78.88).
47.79Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα
47.82Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές
47.89Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές
47.99Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών
49.10Υπεραστικές σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
49.20Σιδηροδρομικές μεταφορές εμπορευμάτων
49.31Αστικές και προαστιακές χερσαίες μεταφορές επιβατών
49.32Εκμετάλλευση ταξί
49.39Άλλες χερσαίες μεταφορές επιβατών π.δ.κ.α.
49.41Οδικές μεταφορές εμπορευμάτων
50.10Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών
50.20Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές εμπορευμάτων
50.30Εσωτερικές πλωτές μεταφορές επιβατών
50.40Εσωτερικές πλωτές μεταφορές εμπορευμάτων
51.10Αεροπορικές μεταφορές επιβατών
51.21Αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων
52.21Δραστηριότητες συναφείς με τις χερσαίες μεταφορές
52.22Δραστηριότητες συναφείς με τις πλωτές μεταφορές
52.23Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές
52.24Διακίνηση φορτίων
52.29Άλλες υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες
55.10Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα
55.20Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής
55.30Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα
56.10Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης
56.21Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις
56.29Aλλες υπηρεσίες εστίασης, εκτός από Υπηρεσίες γευμάτων που παρέχονται από στρατιωτικές τραπεζαρίες (56.29.20.01)
56.30Δραστηριότητες παροχής ποτών
58.11Έκδοση βιβλίων
58.12Έκδοση τηλεφωνικών και κάθε είδους καταλόγων
58.13Έκδοση εφημερίδων
58.14Έκδοση έντυπων περιοδικών κάθε είδους
58.19Άλλες εκδοτικές δραστηριότητες
59.11Δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων
59.12Δραστηριότητες συνοδευτικές της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων
59.13Δραστηριότητες διανομής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων
59.14Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών
59.20Ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις
60.10Ραδιοφωνικές εκπομπές
60.20Υπηρεσίες τηλεοπτικού προγραμματισμού και τηλεοπτικών εκπομπών
61.90.10.02Υπηρεσίες ραδιοταξί
61.90.10.07Υπηρεσίες πρόσβασης του κοινού στο διαδίκτυο (σε χώρους, που δεν παρέχονται τρόφιμα ή ποτά)
63.91Δραστηριότητες πρακτορείων ειδήσεων
63.99Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφορίας πδκα
68.20Εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων
69.10Νομικές δραστηριότητες
69.20Δραστηριότητες λογιστικής, τήρησης βιβλίων και λογιστικού ελέγχου παροχή φορολογικών συμβουλών, εκτός Υπηρεσίες οικονομικού ελέγχου (69.20.1 )
70.21Δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας
70.22Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης
71.11Δραστηριότητες αρχιτεκτόνων
71.12Δραστηριότητες μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών
71.20Τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις
72.11Έρευνα και πειραματική ανάπτυξη στη βιοτεχνολογία
72.19Έρευνα και πειραματική ανάπτυξη σε άλλες φυσικές επιστήμες και τη μηχανική
72.20Έρευνα και πειραματική ανάπτυξη στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες
73.11Διαφημιστικά γραφεία
73.12Παρουσίαση στα μέσα ενημέρωσης
73.20Έρευνα αγοράς και δημοσκοπήσεις
74.10Δραστηριότητες ειδικευμένου σχεδίου
74.20Φωτογραφικές δραστηριότητες
74.30Δραστηριότητες μετάφρασης και διερμηνείας
74.90Άλλες επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες π.δ.κ.α.
77.11Ενοικίαση και εκμίσθωση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων
77.12Ενοικίαση και εκμίσθωση φορτηγών
77.21Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
77.22Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων
77.29Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης
77.33Ενοικίαση και εκμίσθωση μηχανημάτων και εξοπλισμού γραφείου (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών υπολογιστών)
77.34Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού πλωτών μεταφορών
77.35Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού αεροπορικών μεταφορών
77.39Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων μηχανημάτων, ειδών εξοπλισμού και υλικών αγαθών πδκα
77.40Εκμίσθωση πνευματικής ιδιοκτησίας και παρεμφερών προϊόντων, με εξαίρεση τα έργα με δικαιώματα δημιουργού
78.10Δραστηριότητες γραφείων εύρεσης εργασίας, εκτός από Υπηρεσίες εύρεσης ιατρικού προσωπικού (78.10.11.02)
78.20Υπηρεσίες γραφείων εύρεσης προσωρινής απασχόλησης, εκτός από Υπηρεσίες γραφείων εύρεσης προσωρινής απασχόλησης για την παροχή ιατρικού προσωπικού (78.20.16)
78.30Άλλες υπηρεσίες διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού, εκτός από Aλλες υπηρεσίες διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού για ιατρικές εργασίες (78.30.16)
79.11Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων
79.12Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών
79.90Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες
80.30Δραστηριότητες έρευνας
81.10Δραστηριότητες συνδυασμού βοηθητικών υπηρεσιών ( Συνδυασμένες βοηθητικές υπηρεσίες σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους (καθαρισμού, φύλαξης, υποδοχής κλπ)
82.19Αναπαραγωγή φωτοτυπιών, προετοιμασία εγγράφων και άλλες ειδικευμένες δραστηριότητες γραμματειακής υποστήριξης
82.30Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
82.92Δραστηριότητες συσκευασίας
82.99Άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις π.δ.κ.α.
84.13.15Διοικητικές υπηρεσίες που σχετίζονται με το διανεμητικό εμπόριο και την τροφοδοσία με τρόφιμα, με τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια
84.13.16Διοικητικές υπηρεσίες που σχετίζονται με τουριστικά θέματα
84.23Δικαιοσύνη και δικαστικές δραστηριότητες
85.10Προσχολική εκπαίδευση
85.20Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
85.31Γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση
85.32Τεχνική και επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση
85.41Μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση
85.42Τριτοβάθμια εκπαίδευση
85.51Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση
85.52Πολιτιστική εκπαίδευση
85.53Δραστηριότητες σχολών ερασιτεχνών οδηγών
85.59Άλλη εκπαίδευση π.δ.κ.α.
85.60Εκπαιδευτικές υποστηρικτικές δραστηριότητες
86.21Δραστηριότητες άσκησης γενικών ιατρικών επαγγελμάτων
86.22Δραστηριότητες άσκησης ειδικών ιατρικών επαγγελμάτων
86.23Δραστηριότητες άσκησης οδοντιατρικών επαγγελμάτων
86.90Άλλες δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας εκτός από Υπηρεσίες σχετικές με την εγκυμοσύνη (86.90.11)
88.10Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία
88.91Δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών
88.99Άλλες δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος πδκα
90.01Τέχνες του θεάματος
90.02Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος
90.03Καλλιτεχνική δημιουργία
90.04Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες
91.01Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων
91.02Δραστηριότητες μουσείων
91.03Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών
91.04Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων
92.00Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα εκτός από Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε απ ευθείας (on-line) σύνδεση (92.00.14), Υπηρεσίες στοιχημάτων σε απ ευθείας (on-line) σύνδεση (92.00.21)
93.11Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων
93.12Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων
93.13Εγκαταστάσεις γυμναστικής
93.19Άλλες αθλητικές δραστηριότητες
93.21Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων
93.29Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας
94.99.16.01Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων
94.99.16.02Υπηρεσίες ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών
95.12Επισκευή εξοπλισμού επικοινωνίας
95.21Επισκευή ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης
95.22Επισκευή συσκευών οικιακής χρήσης και εξοπλισμού σπιτιού και κήπου
95.23Επιδιόρθωση υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
95.24Επισκευή επίπλων και ειδών οικιακής επίπλωσης
95.25Επισκευή ρολογιών και κοσμημάτων
95.29Επισκευή άλλων ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης
96.02Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής
96.04Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία
96.09.19Διάφορες Aλλες υπηρεσίες π.δ.κ.α. εκτός από Αστρολογικές και πνευματιστικές υπηρεσίες (96.09.19.01), Υπηρεσίες γενεαλογικές (96.09.19.03), Υπηρεσίες οικιακού υπηρέτη (96.09.19.13), Υπηρεσίες προσωπικού οδηγού αυτοκινήτων (96.09.19.15)
Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Επιχειρήσεις έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμένες στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης (Μητρώο Online Media) που τηρείται στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημερωσης κατά την έκδοση της παρούσας ή υποβάλουν σχετική αίτηση εγγραφής και ενταχθούν σε αυτό κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας επιτροπής της ΓΓΕΕ.

Οι ΚΑΔ των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων

69.10Νομικές δραστηριότητες
69.20Δραστηριότητες λογιστικής, τήρησης βιβλίων και λογιστικού ελέγχου παροχή φορολογικών συμβουλών
70.22Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης
71.11Δραστηριότητες αρχιτεκτόνων
71.12Δραστηριότητες μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών
72.11Έρευνα και πειραματική ανάπτυξη στη βιοτεχνολογία
72.19Έρευνα και πειραματική ανάπτυξη σε άλλες φυσικές επιστήμες και τη μηχανική
72.20Έρευνα και πειραματική ανάπτυξη στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες
85.10Προσχολική εκπαίδευση
85.20Πρωτοβάθμια εκπαίδευση
85.31Γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση
85.32Τεχνική και επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση
85.41Μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση
85.42Τριτοβάθμια εκπαίδευση
85.59Άλλη εκπαίδευση π.δ.κ.α.
88.91Δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών
86.21Δραστηριότητες άσκησης γενικών ιατρικών επαγγελμάτων
86.22Δραστηριότητες άσκησης ειδικών ιατρικών επαγγελμάτων
86.23Δραστηριότητες άσκησης οδοντιατρικών επαγγελμάτων
86.90Άλλες δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας

ΟΙ ΚΑΔ των που έχουν κλείσει με κρατική εντολή

47.19Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από Εκμετάλλευση καταστήματος ψιλικών ειδών γενικά (47.19.10.01), Εκμετάλλευση περίπτερου (47.19.10.02 ), καθώς και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)
47.41Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες

ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)

47.42Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)
47.43Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)
47.51Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)
47.52Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)
47.53Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)
47.54Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)
47.59Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)
47.61Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες

ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)

47.62.63Λιανικό εμπόριο χαρτικών ειδών, με εξαίρεση τις υπηρεσίες

ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)

4763Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)
4764Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)
4765Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)
4771Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες

ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)

4772Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)
47.75Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από Λιανικό εμπόριο χαρτιού υγείας, χαρτομάντιλων, μαντιλιών και πετσετών καθαρισμού προσώπου, τραπεζομάντιλων και πετσετών φαγητού, από χαρτί (47.75.76.19), καθώς και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)
47.76Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από Λιανικό εμπόριο αποξηραμένων οσπριωδών λαχανικών, αποφλοιωμένων, για σπορά (47.76.77.02), Λιανικό εμπόριο γεωργικών σπόρων σε μικροσυσκευασίες (47.76.77.04), Λιανικό εμπόριο δενδρυλλίων και φυτών (εκτός καλλωπιστικών φυτών) (47.76.77.05), Λιανικό εμπόριο ελαιούχων σπόρων π.δ.κ.α. (47.76.77.06), Λιανικό εμπόριο ζώντων φυτών, κονδύλων, βολβών και ριζών, μοσχευμάτων και παραφυάδων, μυκηλιών μανιταριών (47.76.77.07), Λιανικό εμπόριο καλαμποκιού για σπορά (47.76.77.08), Λιανικό εμπόριο κεραμικών ειδών που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και για τη μεταφορά ή τη συσκευασία αγαθών (47.76.77.09), Λιανικό εμπόριο σπόρων ανθέων και καρπών (47.76.77.13), Λιανικό εμπόριο σπόρων ζαχαρότευτλων και σπόρων κτηνοτροφικών φυτών (47.76.77.14), Λιανικό εμπόριο σπόρων ηλίανθου, σουσαμιού, κάρδαμου, κράμβης, ελαιοκράμβης και σιναπιού, για σπορά (47.76.77.15), Λιανικό εμπόριο σπόρων λαχανικών (47.76.77.16), Λιανικό εμπόριο σπόρων πατάτας (47.76.77.17), Λιανικό εμπόριο φρέσκων φυτών που χρησιμοποιούνται κυρίως στην αρωματοποιία, τη φαρμακευτική ή την παραγωγή εντομοκτόνων, μυκητοκτόνων ή για παρόμοιους σκοπούς (47.76.77.18), Λιανικό εμπόριο φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων (47.76.77.19), Λιανικό εμπόριο φυτικών υλών π.δ.κ.α. για σπαρτοπλεκτική, παραγέμισμα, βάτες, βαφή ή δέψη, φυτικών προϊόντων π.δ.κ.α. (47.76.77.20), Λιανικό εμπόριο λιπασμάτων και αγροχημικών προϊόντων (47.76.78), Λιανικό εμπόριο ζώων συντροφιάς και τροφών για ζώα συντροφιάς (47.76.79), καθώς και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)
47.77Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)
47.78Άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από Λιανικό εμπόριο υλικών καθαρισμού (47.78.84), Λιανικό εμπόριο καύσιμου πετρελαίου οικιακής χρήσης, υγραέριου, άνθρακα και ξυλείας (47.78.85), Λιανικό εμπόριο ακατέργαστων αγροτικών προϊόντων π.δ.κ.α. (47.78.87), Λιανικό εμπόριο μηχανημάτων και εξοπλισμού π.δ.κ.α. (47.78.88), καθώς και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)
47.79Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)
47.82Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)
47.89Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)
55.10Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα
55.20Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής
55.30Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα
56.10Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά
56.21Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις
56.29.20.02Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά
56.29.20.04Υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία)
56.29.20.05Υπηρεσίες που παρέχονται από φοιτητικά εστιατόρια
56.30Δραστηριότητες παροχής ποτών, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά
59.14Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών
71.20.14Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών
77.21Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
77.22Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων
77.29Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης
82.30Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
85.10Προσχολική εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ’αποστάσεως εκπαίδευση
85.20Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ’αποστάσεως εκπαίδευση
85.31Γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ’αποστάσεως εκπαίδευση
85.32Τεχνική και επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ’αποστάσεως εκπαίδευση
85.41Μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ’αποστάσεως εκπαίδευση
85.42Τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ’αποστάσεως εκπαίδευση
85.51Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ’αποστάσεως εκπαίδευση
85.52Πολιτιστική εκπαίδευση, εξαιρείται η εξ’αποστάσεως εκπαίδευση
85.53Δραστηριότητες σχολών ερασιτεχνών οδηγών
85.59Άλλη εκπαίδευση π.δ.κ.α., εξαιρείται η εξ’αποστάσεως εκπαίδευση
85.60Εκπαιδευτικές υποστηρικτικές δραστηριότητες
88.10Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία
88.91Δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών
90.02Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος
90.04Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες
91.01Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων
91.02Δραστηριότητες μουσείων
91.03Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών
91.04Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων
92.00Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα εκτός από Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε απ ευθείας (on-line) σύνδεση (92.00.14), Υπηρεσίες στοιχημάτων σε απ ευθείας (on-line) σύνδεση (92.00.21)
93.11Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων
93.12Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων, πλην αθλητών και ομάδων που είναι σε προετοιμασία ολυμπιακών αγώνων
93.13Εγκαταστάσεις γυμναστικής
93.19Άλλες αθλητικές δραστηριότητες, πλην αθλητών και ομάδων που είναι σε προετοιμασία ολυμπιακών αγώνων
93.21Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων
93.29Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας
94.99.16.01Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων
94.99.16.02Υπηρεσίες ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών
96.02Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής
96.04Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία
96.09.19.06Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων
96.09.19.08Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων
96.09.190.9Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ)
96.09.19.12Υπηρεσίες ιερόδουλου
96.09.19.16Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και Aλλες εκδηλώσεις)
96.09.19.17Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing)
Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές