Εντός του Ιανουαρίου θα έλθει στην εθνική αντιπροσωπεία ο νέος εκλογικός νόμος, όπως αποφασίστηκε κατά την προχθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εσωτερικών ΤάκηΘεο δωρικάκο που έχει και τη βασική ευθύνη για τη συγκρότηση του εκλογικού νόμου ο οποίος αποτελεί μια από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήδη από την προεκλογική περίοδο.
Κομβικό είναι το ερώτημα αν ο νέος νόμος καταφέρει να συγκεντρώσει τη στήριξη 200 βουλευτών και ως εκ τούτου ισχύσει από τις επόμενες εκλογές ακυρώνοντας την απλή αναλογική. Το σενάριο αυτό τούτη την ώρα δεν φαίνεται καθόλου πιθανό όπως φάνηκε και από όσα είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με δημοσιογράφους σημειώνοντας πως η πρόταση που έχει κατά νου συγκλίνει σε πολλά σημεία με εκείνη του ΚΙΝΑΛ φωτογραφίζοντας μια συναίνεση με το μικρότερο κόμμα της Κεντροαριστεράς.
Η φράση πάντως του κ. Μητσοτάκη ότι ο νέος νόμος μπορεί να ψηφιστεί και μόνον από τους 158 βουλευτές της Ν.Δ δείχνει πως δεν πρόκειται να ακολουθηθεί η ίδια φιλοσοφία με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού όπου έγιναν πολλοί συμβιβασμοί. Με δυο λόγια n παραδοχή από το Μαξίμου πως δύσκολα θα βρεθούν οι 200 βουλευτές (ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε έχει δεσμευτεί πως θα δώσει αγώνα για τη διατήρηση της απλής αναλογικής) λύνει τα χέρια της κυβέρνησης που μπορεί να προχωρήσει χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς.
Μεταξύ άλλων το βέβαιο είναι πως θα υπάρξει ένα κλιμακωτό μπόνους το έχει προτείνει και το Κίνημα Αλλαγής που θα ξεκινάει από το 25% και όσο αυξάνεται το ποσοστό τόσο θα αυξάνονται και οι έδρες. Ο ίδιος ο κ Μητσοτάκης έχει εκφράσει χαρακτηριστικά την άποψη πως δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα που πλησιάζει το 40% να μην μπορεί να κυβερνήσει αυτοδύναμα.
Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικούς αξιωματούχους ο αριθμός των εδρών που θα παίρνει ένα κόμμα στο πιο πάνω ταβάνι του είναι υπό διαπραγμάτευση και παίζουν από 35 έως 50 ενώ η γενική κατεύθυνση είναι ένα κόμμα να μπορεί να βγάζει αυτοδυναμία με ποσοστό που θα κυμαίνεται γύρω στο 37%.
Πληροφορίες από «Καθημερινή»