Νέος Ποινικός Κώδικας: «Όποιος βρίζει την Εκκλησία και τον Θεό μέχρι δύο χρόνια φυλάκιση»

Σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων έπειτα και από τις παρατηρήσεις κομμάτων αλλά και δικαστικών ενώσεων κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας στο νέο που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οι βασικές ρυθμίσεις αφορούν:

· Την επιμέτρηση των ποινών.

· Επανέρχεται η κακόβουλη βλασφημία και η καθύβριση συμβόλων της ορθοδοξίας αλλά και κάθε άλλης θρησκείας ανεκτής στην Ελλάδα.

· Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα που σχετίζονται με βιασμούς.

· Αυστηροποιούνται οι ποινές (χρηματικές και κάθειρξη) για αδικήματα που αφορούν την διακίνηση μεταναστών. Προβλέπονται πρόστιμα από 30.000- 60.000 ευρώ και από 60.000- 100.000 ευρώ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι οι ποινές είναι για κάθε μεταφερόμενο μετανάστη.

Ο νέος ποινικός κώδικας πρόκειται να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα από την Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι με τις νέες διατάξεις αυστηροποιείται το πλαίσιο για την αποφυλάκιση κρατουμένων, οι ποινές που σχετίζονται με την μεταφορά μολότωφ ενώ αυστηροποιείται και το καθεστώς για την παραβίαση του ωραρίου κοινής ησυχίας.

Εν τω μεταξύ εξηγήσεις για το θέμα με τη μεταφορά των μολότωφ έδωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. Είπε ότι οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν με αποτέλεσμα της Μέσα να τον ξεσκίσουν.

«Η κουβέντα για τις μολότωφ γίνονταν αν ήταν πλημμέλημα ή κακούργημα και όχι αν είναι αδίκημα. Αυτό άλλωστε υπάρχει και από το προηγούμενο Ποινικό Κώδικα» ανέφερε ο βουλευτής.

Ο ίδιος εμφανίστηκε πάντως κατηγορηματικά αντίθετος με την επαναφορά της διάταξης για την καθύβριση των θείων

Χαρακτήρισε τη διάταξη κατάπτιστη και ανεφάρμοστη και υποστήριξε ότι ο Θεός δεν έχει ανάγκη από την εισαγγελική προστασία.

“Αυτή τη διάταξη την έχουν τα φονταμενταλιστικά κράτη της Ασίας”, ανέφερε και εξέφρασε την άποψη ότι έτσι η χώρα εξευτελίζεται.