Η πυρκαγιά που μαινόταν σε δάση γύρω από το ανενεργό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ τέθηκε υπό έλεγχο, ωστόσο σήμερα νέα πύρινα μέτωπα εκδηλώθηκαν στην περιοχή περιμετρικά του πρώην πυρηνικού εργοστασίου, τα οποία τροφοδοτούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Όπως έκανε γνωστό η Υπηρεσία Εκτάκτων Περιστατικών της Ουκρανίας, τρία νέα μέτωπα ξέσπασαν στην περιοχή του Τσέρνομπιλ, όμως «δεν είναι μεγάλης έκτασης ούτε είναι απειλητικά».
«Το ραδιενεργό υπόβαθρο στο Κίεβο και την περιοχή του Κιέβου κυμαίνεται σε φυσιολογικά όρια», σημείωσε ο Βολοντίμιρ Ντέμτσουκ, διευθυντής της υπηρεσίας αυτής, σε μια μαγνητοσκοπημένη δήλωση.
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συνδράμουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αεροσκάφη και ελικόπτερα για να σβήσουν την προηγούμενη πυρκαγιά, όμως οι ισχυροί άνεμοι τους αποτρέπουν να κάνουν το ίδιο και σήμερα, εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Άντον Γκερασένκο, όπως μεταδίδει το Interfax.
Υπενθυμίζεται ότι, η πυρκαγιά που έκαιγε για αρκετό διάστημα τις προηγούμενες ημέρες, ξεκίνησε όταν ένας άνδρας, που έχει πλέον συλληφθεί, έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα κοντά στη ζώνη απαγόρευσης γύρω από το κουφάρι του εγκαταλελειμμένου σήμερα εργοστασίου -τουλάχιστον σύμφωνα με την εκδοχή της Αστυνομίας.
Η ανθρωπότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ που έγινε στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας και τότε στην ενωμένη Σοβιετική Ένωση, είχε συγκλονίσει τη Γη.
Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δύο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας έχασαν τη ζωή τους 28 πυροσβέστες, οι οποίοι είχαν σπεύσει στον χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.