Νετανιάχου: Θα σεβαστώ το σχέδιο του Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι θα «σεβαστεί» το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο προβλέπει την εκκένωση της κατεστραμμένης Λωρίδας της Γάζας.

Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει την Παρασκευή μια σύνοδο, με τη συμμετοχή πολλών αραβικών χωρών, για να παρουσιάσουν μια κοινή απάντηση στο σχέδιο αυτό, που προκάλεσε σάλο διεθνώς.

Κατά την επίσκεψή του την Κυριακή στο Ισραήλ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο, που πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, υπερασπίστηκε το σχέδιο του Τραμπ.

Ο Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι θα «σεβαστεί» το σχέδιο του Τραμπ, που προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον παλαιστινιακό θύλακα και τα 2,4 εκατομμύρια των κατοίκων του θα εκδιωχθούν προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

«Όπως δεσμεύτηκα ότι την επομένη του πολέμου στη Γάζα δεν θα υπήρχε πλέον Χαμάς, ούτε Παλαιστινιακή Αρχή, οφείλω να σεβαστώ το σχέδιο» του Τραμπ «για τη δημιουργία μιας άλλης Γάζας», είπε.

Οι Παλαιστίνιοι και όλες οι αραβικές χώρες έχουν απορρίψει το σχέδιο.

Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αναμένεται να συζητήσει σήμερα τη δεύτερη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, στην οποία προβλέπεται να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα και να τερματιστεί οριστικά ο πόλεμος. Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης ότι στέλνει διαπραγματευτές στο Κάιρο για να συζητήσουν τη συνέχιση της πρώτης φάσης της συμφωνίας, η οποία ολοκληρώνεται την 1η Μαρτίου.

Στην Ιερουσαλήμ, δεκάδες συγγενείς ομήρων, που κρατούνται εδώ και 500 ημέρες, διαδήλωσαν νωρίτερα έξω από το κοινοβούλιο, κρατώντας φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων. «Τα μάτια μου έχουν καεί από τα δάκρυα που χύνω εδώ και 500 μέρες», είπε η Εϊνάβ Τζανγκάουκερ, ο γιος της οποίας, ο Ματάν, απήχθη από το κιμπούτς Νιρ Οζ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η γυναίκα ζήτησε από τους Ισραηλινούς βουλευτές «να κάνουν τα πάντα» για να επιστρέψουν σώοι όλοι οι όμηροι.

Πηγή: ΑΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Πέθανε η σύζυγος του Μανώλη Γλέζου, Τζώρτζια Αργυροπούλου
28 Μαρτίου, 2025
Δ. Παπαστεργίου: Με τον «Δαίδαλο» θα παράγουμε εγχώρια Τεχνητή Νοημοσύνη – Σε 1 με 1,5 μήνα η πλατφόρμα για τον Προσωπικό Αριθμό
28 Μαρτίου, 2025
Παρατείνεται έως τις 12 Απριλίου η απαγόρευση απέλασης Βενεζουελάνων μεταναστών με βάση νόμο του 18ου αιώνα
28 Μαρτίου, 2025
Έλληνες που βρίσκονταν στην Ταϊλάνδη περιγράφουν τη στιγμή των φονικών Ρίχτερ – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες τους
28 Μαρτίου, 2025
Βανς: Η Γροιλανδία θα είναι πιο ασφαλής υπό τις ΗΠΑ – Οι Γροιλανδοί θα επιλέξουν την ανεξαρτησία τους από τη Δανία
28 Μαρτίου, 2025
Περιστέρι: Ληστής με την απειλή μαχαιριού άρπαξε όλα τα χρήματα από ταμειακή – Βίντεο ντοκουμέντο
28 Μαρτίου, 2025
Μηνύει Πέτρο Φιλιππίδη και Γιώργο Καρκά για «συκοφαντικές και εξυβριστικές επιθέσεις» ο Σπύρος Μπιμπίλας
28 Μαρτίου, 2025
Καιρός: Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες από απόψε το βράδυ – Πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία
28 Μαρτίου, 2025
Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: Διέρρευσαν στο dark web 813 GB προσωπικών δεδομένων και τραπεζικοί λογαριασμοί χιλιάδων φοιτητών
28 Μαρτίου, 2025
Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο με την σταθμάρχη Ν. Πόρων και τον προϊστάμενο κυκλοφορίας του ΟΣΕ
28 Μαρτίου, 2025