New York Times: Επιβεβαίωσαν Ραγκούση για το Predator και το sms με παραποιημένο το emvolio.gov

Σημερινό δημοσίευμα των New York Times επιβεβαιώνει την καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιάννη Ραγκούση σχετικά με την παρακολούθηση πολίτη με το παράνομο λογισμικό Predator με τη χρήση sms το οποίο αφορούσε δήθεν τον εμβολιασμό ενάντια στον κορονοϊό.

Συγκεκριμένα, στις 26 Ιανουαρίου, ο Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση 6 επιπλέον ατόμων από την ΕΥΠ, κάλεσε τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, να απαντήσει πώς έγινε η διαρροή των πληροφοριών από το gov.gr.

Ο κ. Ραγκούσης επεσήμανε ότι ο πολίτης έλαβε μολυσμένο, με Predator, sms δήθεν επιβεβαίωσης εμβολιασμού, το οποίο μάλιστα οδηγούσε σε παραποιημένη ηλεκτρονική διεύθυνση σε σχέση με το gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, λαμβάνοντας τον λόγο προσπάθησε να απαξιώσει την αποκάλυψη.

«Υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι για να μπορέσει κάποιος να αποκτήσει αυτά τα στοιχεία. Ο πιο βασικός είναι η υφαρπαγή άλλων στοιχείων του χρήστη. Να έχει π.χ. πρόσβαση στο email του. Αλλά το χαρακτηριστικότερο όλο είναι ότι στο εθνικό σύστημα εμβολιασμού έχουν πρόσβαση 40.000 φαρμακοποιοί, γιατροί και ΚΕΠ» υποστήριξε ο κ. Πιερρακάκης, δείχνοντας προς την πλευρά των φαρμακοποιών και των γιατρών. Ο ίδιος έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι όσοι εργάζονται στο gov.gr είναι «άνθρωποι του Predator».

Σήμερα, οι NYT επιβεβαιώνοντας ότι η πρώην μάνατζερ πολιτικής κυβερνοασφάλειας για το Facebooκ και μέλος στο ευρωπαϊκό κέντρο του αμερικανικού think tank Atlantic Council, Άρτεμις Σίφορντ βρέθηκε στο στόχαστρο και του Predator και της ΕΥΠ, ανέφεραν τον τρόπο που μολύνθηκε το κινητό της από το παράνομο λογισμικό.

Συγκεκριμένα το αμερικανικό δημοσίευμα σημειώνει ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, η Α. Σίφορντ -η οποία διαθέτει αμερικανική και ελληνική υπηκοότητα- έκλεισε ραντεβού για εμβολιασμό κατά του του Covid-19 με αναμνηστική δόση στην Ελλάδα. Στη συνέχεια έλαβε αυτοματοποιημένο SMS με τα στοιχεία του ραντεβού της στις 17 Σεπτεμβρίου. Πέντε ώρες αργότερα, στις 05:31 π.μ., έλαβε ένα άλλο SMS που της ζητούσε να επιβεβαιώσει το ραντεβού κάνοντας «κλικ» σε έναν σύνδεσμο. Αυτός ήταν ο μολυσμένος σύνδεσμος που έβαλε το Predator στο τηλέφωνό της.

Τέλος, οι NYT επισημαίνουν ότι οι λεπτομέρειες για το ραντεβού εμβολιασμού στο μολυσμένο μήνυμα κειμένου ήταν σωστές, υποδεικνύοντας ότι κάποιος είχε εξετάσει την αυθεντική προηγούμενη επιβεβαίωση και είχε συντάξει το μολυσμένο μήνυμα ανάλογα. Ο αποστολέας φαινόταν επίσης να είναι ο κρατικός οργανισμός εμβολίων, ενώ το μολυσμένο URL μιμήθηκε αυτό της πλατφόρμας εμβολιασμού.