New York Times: «Η σαπίλα στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ορατή στον καθένα»

Πίσω από την βιτρίνα των «μεγάλων επενδυτών» και του τουρισμού, «έχει κακοφορμίσει» μία πιο σκοτεινή πραγματικότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σημειώνει σε άρθρο γνώμης του στους New York Times ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ.

Η εφημερίδα επέλεξε να δημοσιεύσει το θέμα με τίτλο «Η σαπίλα στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ορατή στον καθένα» και φωτογραφία τον Έλληνα πρωθυπουργό να κοιτάει το φακό.

«Η διαφθορά και η σύγκρουση συμφερόντων που ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν να καταπολεμήσει, όχι μόνο υπάρχουν ακόμη αλλά σε πολλές περιπτώσεις δείχνουν να έχουν συγκεντροποιηθεί και βαθύνει. Αντί το ελληνικό κράτος να αναδιαρθρωθεί, του έχουν βάλει μέικ-απ, το έχουν ντύσει μάνατζερ». Πρόσφατα, η αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων αποκάλυψε την κρυμμένη σαπίλα, αναφέρει ο Κλαπ. «Η Ελλάδα 2.0 που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης, αποδεικνύεται μία ακόμη από τα ίδια».

Ο αρθρογράφος κάνει εκτενή περιγραφή της υπόθεσης παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη την προσπάθεια παγίδευσης με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Επίσης, της αντίστοιχης στοχοποίησης του τότε βασικού διεκδικητή της ηγεσίας και σήμερα προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ Νίκου Ανδρουλάκη. «Μόλις ημέρες πριν, για λόγους που ακόμη η ελληνική κυβέρνηση αποκρύπτει, τέθηκε υπό παρακολούθηση από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες».

Επί δεκαετίες οι παρακολουθήσεις είναι πραγματικότητα στην Ελλάδα, «αλλά επί Μητσοτάκη επεκτάθηκαν σε μία γραφειοκρατική διαδικασία χωρίς δυνατότητα καταλογισμού ευθυνών. Από τις πρώτες ενέργειές του ως πρωθυπουργός ήταν να πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό του τις μυστικές υπηρεσίες, αμέσως μετά να τροποποιήσει την νομοθεσία ώστε να ορίσει διοικητή τους στέλεχος διεθνούς εταιρείας ασφαλείας. Από τότε, ο αριθμός των τηλεφώνων που παρακολουθούνται αυξάνεται σταθερά. Το τελευταίο έτος κατά μέσο όρο εγκρινόταν η παρακολούθηση 42 συσκευών ημερησίως – συνολικά πάνω από 15.000 ελληνικοί αριθμοί παρακολουθούνται ανά πάσα στιγμή. Είναι ένας αριθμός που προκαλεί δέος. Κι αν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις είναι θεωρητικά νόμιμες, η χρήση του Predator που έχει καταδικαστεί σαφώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Μπορεί οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, που ήδη κάνουν εκτενή καμπάνια παρακολουθήσεων, να έδωσαν σε ιδιωτική εταιρεία πρόσβαση σε ακόμη πιο διεισδυτικές παρακολουθήσεις; Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να βρίσκεται πίσω από τα χακαρίσματα;» αναρωτιέται ο δημοσιογράφος μεταξύ άλλων.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Χάρις Αλεξίου για Καίτη Γκρέυ: «Ήταν θρύλος, προσπάθησα να τραγουδήσω όπως αυτή»
22 Ιανουαρίου, 2025
Μαθητές έκαναν φάρσα για τοποθέτηση βόμβας σε λύκειο
22 Ιανουαρίου, 2025
Φυλακές Κορυδαλλού: Aυτοσχέδια μαχαίρια και κινητά βρέθηκαν στην κατοχή κρατουμένων
22 Ιανουαρίου, 2025
Διαρρήκτης έσπασε βιτρίνα βιβλιοπωλείου της Αγίας Βαρβάρας και άρπαξε 110 ευρώ
22 Ιανουαρίου, 2025
Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη 44χρονος που καταζητείται στη Γερμανία
22 Ιανουαρίου, 2025
Εκπαίδευση και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση για νέους Μηχανικούς Αεροσκαφών από την AEGEAN
22 Ιανουαρίου, 2025
Top Employer 2025: Κορυφαίος Εργοδότης η ΑΒ Βασιλόπουλος
22 Ιανουαρίου, 2025
Διευκρινίσεις από τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό στη Λέσβο
22 Ιανουαρίου, 2025
Στο Πειθαρχικό η δήμαρχος Κασσάνδρας για το δυστύχημα στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι
22 Ιανουαρίου, 2025
Δύο νεκροί μετά από επίθεση με μαχαίρι σε πάρκο στη Βαυαρία
22 Ιανουαρίου, 2025