Νίκαια: Η γενναία Βραζιλιάνα που πάλεψε με τον δολοφόνο της και έσωσε ζωές

Η γενναιότητα που επέδειξε η 44χρονη Βραζιλιάνα Simone Barreto Silva την ημέρα του μακελειού στη Νίκαια της Γαλλίας όχι μόνο έσωσε και άλλες ζωές αλλά απέτρεψε και την διαφυγή του 21χρονου Τυνήσιου Μπραχίμ Αουισάου από την εκκλησία της Παναγίας μετά την σφαγή που είχε διαπράξει.

Αυτό αποκαλύπτεται από τις μαρτυρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και είναι συγκλονιστικές. Ο Brahim Jelloule, ιδιοκτήτης του Unik café απέναντι από την εκκλησία είπε στην γαλλική τηλεόραση: «Διέσχισε τον δρόμο καλυμμένη στο αίμα και φώναζε ότι ένας άνδρας είναι μέσα στην εκκλησία».

Η οικογένεια της άτυχης γυναίκας η οποία λίγο πριν ξεψυχήσει ζήτησε από τους διασώστες να πουν στα παιδιά της ότι τα αγαπάει, απέτισε φόρο τιμής στην γενναιότητα που επέδειξε.

Η αδερφή της, Solange Barreto δήλωσε στην εφημερίδα Correio of Bahia: «Η αδερφή μου πήγαινε στην δουλειά της και σταμάτησε στην εκκλησία να προσευχηθεί. Πάλεψε με τον δολοφόνο της και ακόμα και βαριά τραυματισμένη βγήκε από την εκκλησία να ζητήσει βοήθεια και να προειδοποιήσει τον κόσμο μέχρι να φτάσει η αστυνομία. Με την καλοσύνη της απέτρεψε μια μεγαλύτερη τραγωδία».

Ο Anderson Argolo, ένας ιερέας που γνώριζε την οικογένεια της είπε: «Ήταν μαχήτρια και πέθανε σαν πολεμίστρια. Παρά το γεγονός ότι ήταν βαριά τραυματισμένη, έτρεξε και σήμανε συναγερμό αποτρέποντας μεγαλύτερο κακό».

Η Simone Barreto Silva είχε μεταναστεύσει από την Μπαΐα της Βραζιλίας όταν ήταν έφηβη στην Γαλλία. Είχε σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Νίκαιας και στην συνέχεια εκπαιδεύτηκε ως σεφ σε ξενοδοχείο.

Της άρεσε να χορεύει σάμπα και μάλιστα χόρευε και επαγγελματικά. Το όνειρό της ήταν να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο με μια καντίνα και να μαγειρεύει.

Οι έρευνες για τις διασυνδέσεις του μακελλάρη

Ένα τρίτο πρόσωπο, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είχε σχέση με τον δεύτερο ύποπτο που συνελήφθη χθες Παρασκευή το βράδυ, τέθηκε υπό κράτηση σε σχέση με την επίθεση με τους τρεις νεκρούς την Πέμπτη στην βασιλική Νοτρ Νταμ της Νίκαιας.

Πρόκειται για έναν 33χρονο, ο οποίος ήταν παρών κατά τις έρευνες που έκαναν το βράδυ της Παρασκευής αστυνομικοί στο σπίτι του δεύτερου προσώπου που συνελήφθη ως ύποπτο ότι είχε έρθει σε επαφή με τον δράστη την παραμονή της επίθεσης. «Προσπαθούμε να διευκρινίσουμε τι ρόλο διαδραμάτισε σε όλο αυτό», διευκρίνισε η δικαστική πηγή.

Ο δεύτερος ύποπτος που συνελήφθη την Παρασκευή είναι ηλικίας 35 ετών και έχει επίσης τεθεί υπό κράτηση.

Την Πέμπτη είχε συλληφθεί ένας 47χρονος, ο οποίος φαινόταν την παραμονή της επίθεσης να στέκεται δίπλα στον επιτιθέμενο, έναν 21χρονο Τυνήσιο που είχε πρόσφατα φτάσει στην Ευρώπη, σε εικόνες από κάμερες παρακολούθησης. Και αυτός τέθηκε υπό κράτηση σήμερα το πρωί, διευκρίνισε η δικαστική πηγή.

Οι αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν αν ο επιτιθέμενος είχε συνεργούς και πως είχε προμηθευτεί τα δύο τηλέφωνα που βρέθηκαν σε τσάντα του η οποία περιείχε προσωπικά αντικείμενα. Οι αρχές ερευνούν εξάλλου τα δύο κινητά που βρέθηκαν.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της έρευνας, ο 21χρονος Τυνήσιος έφτασε στη Νίκαια την παραμονή ή δύο ημέρες πριν από την επίθεση στην βασιλική Νοτρ Νταμ.

Την Πέμπτη το πρωί, μπήκε στην εκκλησία και δολοφόνησε μια 60χρονη γυναίκα, την Ναντίν Ντεβιγιέ και τον 55χρονο νεωκόρο της εκκλησίας Βενσάν Λοκές.

Ο Τυνήσιος διακομίσθηκε τραυματισμένος από τα πυρά των αστυνομικών στο νοσοκομείο Παστέρ της Νίκαιας. Ακόμη δεν έχει τις αισθήσεις του και δεν μπορεί να ανακριθεί από την αστυνομία.

Προς το παρόν άγνωστο παραμένει το κίνητρο και η διαδρομή που ακολούθησε ο νεαρός άνδρας, ο οποίος είχε εγκαταλείψει στα μέσα Σεπτεμβρίου την Τυνησία, όπου ζούσε με την οικογένειά του.

Στις 20 Σεπτεμβρίου έφτασε στην Λαμπεντούζα στην Ιταλία, ενώ φέρεται ότι στις 9 Οκτωβρίου αποβιβάστηκε στο Μπάρι, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με την μητέρα του, ο Μπραχίμ, ο οποίος επισκεύαζε μοτοσικλέτες, το μόνο που έκανε επί 2,5 χρόνια ήταν να προσεύχεται. «Δεν έβγαινε και δεν είχε επικοινωνία με κόσμο», δήλωσε στο AFP.

Στην Τυνησία ήταν γνωστός στις αρχές για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου για βία και ναρκωτικά, σύμφωνα με την τυνησιακή δικαιοσύνη, η οποία άρχισε επίσης έρευνα για την επίθεση στη Νίκαια.