Νίκη για τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ με 77-88

Ο Παναθηναϊκός, μολονότι δεν είχε τον κορυφαίο του σκόρερ (βλ. Νέντοβιτς), πραγματοποίησε μια πειστική εμφάνιση και με τον Όντεντ Κάτας να στηρίζεται στα ψηλά σχήματα, είχε τον έλεγχο του αγώνα και το προβάδισμα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του.

Η εξέλιξη του αγώνα

Ο Παναθηναϊκός έκανε ιδανικό ξεκίνημα στο ΣΕΦ κι «έχτισε» από νωρίς διψήφια διαφορά. Το ψηλό σχήμα που επέλεξε ο Κάτας στο ξεκίνημα του ματς είχε αποτέλεσμα κι οι φιλοξενούμενοι έλεγξαν απόλυτο τον ρυθμό. Μάλιστα, το «τριφύλλι» μετέτρεψε το 4-7 σε 17-7, με πρωταγωνιστές τους Παπαπέτρου, Ουάιτ και Σαντ-Ρος.

Η είσοδος του Σπανούλη σε συνδυασμό με την αλλαγή σχήματος του «τριφυλλιού» έδωσε τη δυνατότητα στους «ερυθρόλευκους» να αντιδράσουν. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού είχε 4 ασίστ στην πρώτη περίοδο, την ώρα που ο Μακ ήταν αρνητικός για τους φιλοξενούμενους.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου δεκαλέπτου, ο Μάρκους Φόστερ στάθηκε άτυχος, καθώς σε προσπάθεια του να σκοράρει τραυματίστηκε στον αστράγαλο. Λίγο αργότερα, πάντως, επέστρεψε και πάλι στο παρκέ.

Ο Μποχωρίδης ήταν εξαιρετικός κι έδωσε λύσεις (9 πόντους με 1/1διπ., 1/1τρ., 4/4βολ. σε 7’24”), ερχόμενος από τον πάγκο και το «τριφύλλι» διατήρησε το προβάδισμα, ενώ όταν επέστρεψε και πάλι σε ψηλό σχήμα βρέθηκε στο +8 (38-30), μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου. Εκεί, ο Ολυμπιακός πέτυχε πέντε σερί πόντους και πλησίασε στο -3 (35-38).

Γενικότερα, οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου κι είχαν συνεχώς το προβάδισμα. Δεν μπόρεσαν, όμως, να έχουν μεγαλύτερο κέρδος από αυτό το +3, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» τιμώρησαν σχεδόν κάθε λάθος τους, κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι ίδιοι.

Το ψηλό σχήμα έκανε τη δουλειά του και στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, ο Σαντ-Ρος σημείωσε δύο σερί τρίποντα κι ο Παναθηναϊκός βρέθηκε για πρώτη φορά στο +11 (48-37 στο 23′). Οι παίκτες του Κάτας είχαν τον πλήρη έλεγχο, κάνοντας μεταξύ άλλων και θραύση στον τομέα των ριμπάουντ (24-9 στο 25′).

Οι «πράσινοι» συνέχισαν να παίρνουν πράγματα από πολλούς παίκτες και με τρίποντο του Κασελάκη προηγήθηκαν 57-44 (28′). Εκεί που ο Ολυμπιακός έδειχνε χαμένος, αυτός που του έδωσε «ανάσες» ήταν και πάλι ο Σπανούλης, ο οποίος συνέβαλε (τρίποντο και ασίστ) ώστε να πλησιάσει μετά από ώρα στο -5 (54-59).

Οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν για τα καλά, μειώνοντας σε 59-61 (31′), αλλά ο Σαντ-Ρος με το τέταρτο τρίποντο (σ.σ. τόσα είχε πέρσι σε 10 ματς με την ΤΣΣΚΑ) τους… έκοψε τη φόρα. Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε σερί 7-0 για να ξεφύγει και πάλι (68-59), ενώ παράλληλα ανανέωνε επιθέσεις, φτάνοντας τα 15 επιθετικά ριμπάουντ.

Ο (κακός στο ματς) Σλούκας άρχισε να παίρνει πρωτοβουλίες και κράτησε «ζωντανό» τον Ολυμπιακό. Με… οριακό δίποντο (σ.σ. πατούσε για λίγο) του Έλληνα γκαρντ μείωσε σε 77-82, 39.2” πριν το φινάλε. Οι «ερυθρόλευκοι» φυσιολογικά πίεσαν, ο Κάτας απάντησε με ψηλό σχήμα και δικαιώθηκε, καθώς οι «πράσινοι» την… έσπασαν και σκόραραν, ενώ μετά το τάιμ άουτ του Μπαρτζώκα, ο Παπαγιάννης έκοψε τον Σλούκα κι εκεί όλα τελείωσαν οριστικά.

Τα δεκάλεπτα: 18-21, 35-38, 54-61, 77-88.