Κανονικό “άκυρο” έριξε στις βλέψεις της Τουρκίας για την απόκτηση των αμερικανικών F-16 η Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη η οποία σε δήλωσή της για την ΕΡΤ διαβεβαίωσε τους Έλληνες ότι η σύσταση μιας Ρεπουμπλικανικής Βουλής δεν συνεπάγεται μια πιο φιλική στροφή προς την Τουρκία.
Άσχετα από την έκβαση της τροπολογίας Πάπας, αυτό που είναι το ουσιαστικό, ήταν και παραμένει η αποστολή σε αυστηρό τόνο του μηνύματος στην Τουρκία ότι η πώληση ή η αναβάθμιση των F16, συναντά σημαντικά και μάλιστα διακομματικά εμπόδια στο Κογκρέσο.
Η βουλευτής τόνισε συγκεκριμένα πως προχωράει η συνεργασία με τον γερουσιαστή Μενέντεζ ως πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων αλλά και με τον Μάικ Μακόλ ο οποίος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή για τη διασφάλιση ότι δεν θα πουληθούν τα μαχητικά αεροσκάφη. Όπως μάλιστα δήλωσε με έμφαση “συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την προστασία των συμμάχων μας“.
Η Νικόλ Μαλλιωτάκη αρνείται το αφήγημα που θέλει τους Ρεπουμπλικανούς να είναι πιο φιλικοί με την Τουρκία φέρνοντας σαν παράδειγμα το καλοκαίρι όπου η τροπολογία Πάπας πέρασε στην ολομέλεια λόγω της επιμονής του κόμματος της.
“Στη Γερουσία σίγουρα έχετε έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο τον Γερουσιαστή Μενέντεζ που θα κρατήσει τη θέση του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Αλλά και με τη Βουλή, που περνάει στους Ρεπουμπλικάνους, δεν νομίζω ότι αυτό θα υπάρξει διαφορά“, ανέφερε η βουλευτής.
Συνέχισε μάλιστα λέγοντας πως “ήταν οι ψήφοι των Ρεπουμπλικανών που ο Γκας Μπιλιράκης και εγώ μπορέσαμε να φέρουμε, πάνω από 60 ψήφοι, που την έκαναν τελικά να περάσει. Επομένως, ήταν πραγματικά μια διακομματική προσπάθεια και δεν θα είχε περάσει χωρίς διακομματική υποστήριξη“.
Ο Λευκός Οίκος είναι κρίσιμο να στηρίξει την Ελλάδα και την Κύπρο, με φόντο την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα, σημείωσε η κ Μαλλιωτάκη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανησυχία που υπάρχει στις ΗΠΑ σχετικά με την απρόβλεπτη πολιτικά συμπεριφορά που χαρακτηρίζει τον Τούρκο πρόεδρο, όπως και για την προκλητική ρητορική στην οποία επιδίδεται εδώ και αρκετό καιρό.
Αυτό που προκύπτει συμπερασματικά από τη δήλωση της Ελληνοαμερικανίδας βουλευτή, είναι πως μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ υπάρχει μια σχέση αμοιβαίας στήριξης και κατανόησης που μπορεί να πάει κόντρα στα επεκτατικά σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης.