Νικολάι Ντένκοφ: Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τα μαθήματά της από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Συνέντευξη στην εφημερίδα New York Times παραχώρησε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Ο Νικολάι Ντένκοφ  δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αντλήσουν τρία διδάγματα από το πλήθος των προβλημάτων σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ντένκοφ μίλησε στον δημοσιογράφο Στίβεν Ερλάνγκερ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αφορούσε μόνο τις γκρίζες ζώνες μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας, υποστήριξε ο Ντένκοφ, αλλά «εάν ο δημοκρατικός κόσμος που εκτιμάμε βαθιά και σεβόμαστε μπορεί να ηττηθεί, και αυτό είναι πλέον κατανοητό στην Ευρώπη», αναφέρει το δημοσίευμα.

Δεύτερον, τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να συνδυάσουν τις δυνάμεις τους στις στρατιωτικές προσπάθειες, και όχι μόνο τις οικονομικές, για να δημιουργήσουν τη δική τους αποτροπή, δήλωσε.

Και τρίτον, οι ευρωπαϊκές χώρες έπρεπε να διαχωρίσουν τις επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας για πυρομαχικά και αντιαεροπορική άμυνα από τους μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους.

«Ωστόσο, δεδομένης της ιμπεριαλιστικής ρητορικής της ηγεσίας της Ρωσίας, μακροπρόθεσμος σε αυτή την περίπτωση σημαίνει τρία έως πέντε και το πολύ 10 χρόνια — που είναι πραγματικά επείγον», δήλωσε ο Ντένκοφ.

Στο άρθρο παρατίθενται επίσης δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους, της πρωθυπουργού της Εσθονίας Κάγια Κάλας και του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.