Νικόλας Φαραντούρης: Ποιος είναι ο καθηγητής που μπήκε στις ζωές μας

Ο Νικόλας Φαραντούρης αποτελεί μια πολυεπίπεδη προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας, ο οποίος «τάραξε τα νερά» της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης…

Αναδημοσιεύουμε από το τοπικό site kefalloniatimes.gr: Η περίπτωση του Κεφαλονίτη καθηγητή και δικηγόρου είναι ιδιάζουσα. Ό,τι γνωρίζετε περί πολιτικών, πολλώ δε μάλλον αυτών της «παλιάς κοπής», απλά ξεχάστε το… Όπως λέει ο Αβραάμ Λίνκολν «μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό». Όσοι τον γνωρίζουν χρόνια επιβεβαιώνουν ότι ο Φαραντούρης παραμένει ειλικρινής, απλός και «προσγειωμένος».

Μαχητής της ζωής, οικογενειάρχης, μέσα στην κοινωνία, επικοινωνιακός και καθόλου “δήθεν” με τον απλό κόσμο και ταυτόχρονα πρωταγωνιστής στον επαγγελματικό του χώρο. «Είναι αυτό που δείχνει», είπε τις προάλλες ιδιοκτήτης μαγαζιού στη Σάμη σε παρέα που σχολίαζε τα πολιτικά πράγματα του νησιού. Τίποτα παραπάνω – τίποτα παρακάτω. Είναι ο εαυτός του. Είναι ο άνθρωπος που στέκεται άριστα και στα σαλόνια και τα αλώνια.

Ο Φαραντούρης απολαμβάνει τις συζητήσεις με όλους τους Κεφαλονίτες…

Αργοστολιώτες συζητώντας τις προάλλες σε καφέ της πλατείας τον χαρακτήρισαν …χελώνα. Από το σπίτι του, στο τέλος της Ριζοσπαστών, μέχρι το Λιθόστρωτο μπορεί να κάνει και μια ώρα να φθάσει… Κι άλλη μια ώρα να γυρίσει.

Ο λόγος οφείλεται στις συζητήσεις που κάνει και φαίνεται ότι τις απολαμβάνει με όσους συναντάει στο δρόμο του. Με οποιονδήποτε: Είτε πρόκειται για τον ψαρά, είτε για την γιαγιά και τον παππού του διπλανού σπιτιού, είτε για κάποιον νεαρό που ζητάει συμβουλές για το πανεπιστήμιο… Και για να μην παρεξηγηθούμε όχι, τώρα, που είναι προβεβλημένος και ιδιαιτέρως δραστήριος.

Η αγαπημένη γωνιά και η πολυπληθής παρέα του

Τα μεσημέρια τον έχουμε πετύχει για μπάνιο σε απόμερα μέρη, αναφέρει το kefaloniamagazine.gr. Αγαπημένη του «γωνιά» η Αγία Παρασκευή, μεταξύ Σάμης και Αγίας Ευφημίας, παρέα με φίλους και γνωστούς Κεφαλονίτες. Ορισμένες φορές, μάλιστα, η παρέα δύναται να ξεπεράσει τα 20 και τα 30, ακόμα, άτομα ανεξαρτήτως κομματικής ή επαγγελματικής ιδιότητας. Και η συζήτηση μπορεί να κρατήσει ώρες…

Οι επικίνδυνες αποστολές και … το αλεξίπτωτο που τον σώζει (μέχρι σήμερα…)

Κάποιοι «άσπονδοι φίλοι» του τον κατηγορούν για «αλεξιπτωτιστή», θεωρώντας ότι εμφανίστηκε ξαφνικά στην Κεφαλονιά. Κάποιοι άλλοι τον γνωρίζουν από μικρό παιδί στο νησί. Μετά από μια πρωτοφανή σταδιοδρομία στη δικηγορία και το Πανεπιστήμιο – εντός και εκτός Ελλάδας – ήρθε και επένδυσε στην Κεφαλονιά.

Σήμερα απολαμβάνει τη ζωή στο νησί ταξιδεύοντας συχνά στην Αθήνα και το εξωτερικό για το Πανεπιστήμιο και τις υποθέσεις του με έδρα του την Κεφαλονιά.

Ο …αλεξιπτωτιστής Νικόλας Φαραντούρης

«Αλεξιπτωτιστής», λοιπόν, είναι αλλά με διαφορετική έννοια. Ο κ. Φαραντούρης φαίνεται ότι αρέσκεται στις επικίνδυνες αποστολές και γνωρίζει να χρησιμοποιεί με μαεστρία το αλεξίπτωτο… Διαφορετικά, θα αποδέχονταν την ασφαλή θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Σύριζα ή την τιμητική θέση της Α’ Αθήνας ή αυτή του Πειραιά όπως είχε γραφτεί. Που θα τον έφερνε με ασφάλεια εντός Κοινοβουλίου.

Θα προτιμήσει όμως, όπως όλα δείχνουν τη μάχη του σταυρού. Και μάλιστα, στη δύσκολη μονοεδρική έδρα των νησιών μας.

Κεφαλονίτης τοπικιστής; Γιατί όχι. Για όσους γνωρίζουν, άλλωστε, έχει βάλει πολλές φορές το χεράκι του χωρίς «δελτία τύπου» για ζητήματα του τόπου, αλλά και απλών Κεφαλονιτών, από τις θέσεις που διατηρούσε διαχρονικά.

Αλεξίπτωτο, πάντως, φαίνεται ότι φορούσε και στην πολύκροτη διένεξη προ τριετίας μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ. Παρ’ ότι Παναθηναϊκός ο ίδιος, δικαίωσε τους Πειραιώτες. Ωστόσο περισσότερες φορές τον έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια να βγαίνει στο Open του Ιβάν Σαββίδη, παρά στο Mega του Βαγγέλη Μαρινάκη…

Κεφαλονιά, πολιτική και πολιτικοί

Δεν θέλουμε άλλους σωτήρες. Ούτε κάποιους που δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν στη ζωή τους. Χρειαζόμαστε κάποιον να διεκδικεί αποτελεσματικά. Η παρουσία του Νικόλα Φαραντούρη μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Είτε κυβέρνηση είναι η Νέα Δημοκρατία, είτε ο Σύριζα. Είτε, εν τέλει, συγκροτηθεί συγκυβέρνηση.

Τη γνωστή φράση του Μένανδρου «Λαβών απόδος άνθρωπε και λήψη πάλιν» (να ανταποδίνεις αυτό που παίρνεις και θα ξαναπάρεις) φαίνεται ότι τη γνωρίζει κι αυτό είναι καλό (βλ.τελευταίο του άρθρο στην Καθημερινη της Κυριακής με τίτλο “Λαβών απόδος“). Και η πολιτική για το νέο υποψήφιο βουλευτή δεν φαίνεται να είναι αυτοσκοπός. Ελπίζουμε να είναι έτσι. Οι Κεφαλονίτες δεν θέλουμε τα νησιά μας να είναι «φτωχοί συγγενείς» των υπολοίπων του Ιονίου κι ο Φαραντούρης φαίνεται ότι «το ‘χει». Κι αυτή απ’ ό,τι όλα δείχνουν είναι η βασική οδοποιός διαφορά με άλλους πρώην και νυν πολιτικούς.

Και όπως έλεγε και ο Βόλφγκανγκ Γκαίτε, «αν θες κάτι με όλη σου την ψυχή, το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να σε βοηθήσει να το πετύχεις»…

Πηγή: kefaloniatimes.gr