Νίκος Παππάς: «Κρίσιμες αλλαγές στο καταστατικό, πολιτικό πλαίσιο και όχι απλά εκλογή Προέδρου»

Η ανάγκη για έναν πραγματικό διάλογο με τα μέλη και στο εσωτερικό του κόμματος, με έμφαση στις πολύ σημαντικές τροποποιήσεις στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, προτάσσεται από τον Νίκο Παππά ενόψει των επερχόμενων διαδικασιών που θα καταλήξουν στην εκλογή νέας ηγεσίας.

Όπως λέει σε συνομιλητές του, «αν κάνουμε απλώς μια προεδρική εκλογή χωρίς να συζητήσουμε και να αποφανθούμε επί του καταστατικού είναι σαν να δίνουμε λευκή επιταγή», υπονοώντας, προφανώς, ότι ο εκάστοτε πρόεδρος θα έχει την… ευχέρεια να βγει με την εντολή υπό μάλης και να φέρει ένα καταστατικό, το οποίο θα του εξασφαλίζει μια σειρά από αρμοδιότητες, όπως του πειθαρχικού ελέγχου, της εκτελεστικής εξουσίας, κ.ά.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος είναι σαφής: «Η συζήτηση γύρω από το καταστατικό θα πολιτικοποιήσει τη συζήτηση, που έχει γεμίσει απολυτότητες, και θα εκλογικεύσει μια τυφλή σύγκρουση που επικεντρώνεται στα πρόσωπα. Γιατί να μη συζητήσει η βάση την οποία επικαλούμαστε;», λέει σε στελέχη με τα οποία συνομιλεί. Σε πολλές δημόσιες παρεμβάσεις του, άλλωστε, τους τελευταίους μήνες έχει αναφερθεί στην ανάγκη ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2022, βάζοντας ως βάση τη διατήρηση της λειτουργίας των Ο.Μ. (Οργανώσεις Μελών) στη σημερινή τους μορφή, τη μη κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών, την περιφερειακή συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τη μη αλλαγή του ονόματος του κόμματος, την εκλογή μιας εκτελεστικής γραμματείας, η οποία θα έχει ξεκάθαρες και ουσιαστικές εκτελεστικές αρμοδιότητες, αλλά και τις προκριματικές εκλογές για τους υποψήφιους βουλευτές.

Ο ίδιος αφενός επιμένει ότι δεν γίνεται να πεταχτεί μία πολύ σοβαρή, επίπονη και συνθετική δουλειά που έγινε από έμπειρα στελέχη, που έχουν υπηρετήσει την παράταξη για δεκαετίες και τα οποία κατάφεραν να θωρακίσουν θεμελιώδεις λειτουργίες, κάνοντας και βήματα στη διαδικασία μετασχηματισμού, αφενός κρατά τη σταθερή του άποψη ότι οι ηγεσίες -ο πρόεδρος, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής- εκλέγονται για να υλοποιήσουν τις συλλογικές αποφάσεις. «Για αυτό λέμε ότι είναι ελεγκτέα και ανακλητά όλα τα όργανα», εξηγούν συνεργάτες του.

Σε όσους βλέπουν νέο πεδίο αντιπαράθεσης σε έναν τέτοιο διάλογο, απαντά, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στην επιτροπή καταστατικού ταυτίστηκαν οι θέσεις και οι απόψεις ανθρώπων, οι οποίοι έχουν δηλώσει την προτίμησή τους σε διαφορετικούς υποψήφιους για την προεδρία. Ενώ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, απαντά ότι «δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος που κάναμε πέρυσι. Διότι πέρυσι κάναμε μία προεδρική εκλογή εξπρές χωρίς να κάτσουμε να συζητήσουμε το πολιτικό πλαίσιο».