Νίκος Παππάς: Τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν προοδευτικές απαντήσεις

«Η οικονομική πολιτική της Ν.Δ. δεν απαντά στις μεγάλες κρίσεις (ακρίβειας, κλιματική και δημογραφικού). Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις κινούνται στη γραμμή υλοποίησης του σχεδίου Πισσαρίδη για εκκαθάριση της αγοράς και την κοινωνίας», τόνισε ο Νίκος Παππάς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σημείωσε δε πως «είμαστε 32οι στους 36 στην ανάπτυξη, πληρώνουμε 7 δισ. περισσότερο ΦΠΑ από το 2021, χάνουμε 40 δισ. από την πώληση των μετοχών των τραπεζών. Προτείνουμε αύξηση μισθών, μείωση ΦΠΑ, προοδευτικό φορολογικό συντελεστή για φυσικά και νομικά πρόσωπα».

«Τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν προοδευτικές απαντήσεις. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του χρέους, για διαφάνεια και δικαιοσύνη στη χρηματοδότηση, για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας», είπε μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Παππάς: 

Η τοποθέτηση του Νίκου Παππά στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία περιελάμβανε αναφορές στο κοινοβουλευτικό του έργο, περιγραφή της διεθνούς κατάστασης, ανάλυση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, ανάδειξη των επιλογών της Ν.Δ., παρουσίαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία και η κοινωνία, καθώς και των δρομολογούμενων δράσεων.

Σε ό,τι αφορά στις διεθνείς συνθήκες, ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του κόμματος παρουσίασε την επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης, το πλαίσιο επαναφοράς του Συμφώνου Σταθερότητας, με τη Ν.Δ. να έχει ταχθεί με όσους ζητούν «αυστηρότητα», το υψηλό κόστος χρηματοδότησης, το «σήμα» της ΕΚΤ για περιορισμό στις αυξήσεις μισθών, τις δυσοίωνες προβλέψεις για τις τιμές ενέργειας και καυσίμων.

Μιλώντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αποδόμησε μία προς μία τις κυβερνητικές αναφορές περί «οικονομικού και αναπτυξιακού» θαύματος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι 32η στους 36 της Ευρώπης σε ανάπτυξη (σε όρους ονομαστικού ΑΕΠ), το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί κατά 20 δις από το 2019, 250 χιλιάδες πλειστηριασμοί αναμένονται ως το 2026, η χώρα κάνει πρωταθλητισμό στην Ε.Ε. στην ακρίβεια (τρόφιμα, καύσιμα, ενέργεια, στέγαση), οι μισθοί παραμένουν χαμηλά, το ποσοστό των φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει ανέλθει στο 29% (ρεκόρ 27ετίας), η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ έφτασε το 40% (+7 δις) από το 2021, οι επενδύσεις αφορούν στην πλειονότητά τους την αγορά κόκκινων δανείων. Από την άλλη μεριά, όπως παρουσίασε, βρίσκονται οι εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο, οι οποίες είχαν πάνω από 10 δις ευρώ κέρδη το 2022, οι τράπεζες με κέρδη 7,5 δις για το 2022 και 2023, κ.ά.

Στάθηκε, επίσης, ιδιαίτερα στην αποεπένδυση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, μια επιλογή που ζημιώνει το δημόσιο κατά 40 δις, στο νέο φορολογικό, που συμπιέζει τη μεσαία τάξη, στην άρνηση της κυβέρνησης της Ν.Δ. να προστατεύσει την α’ κατοικία, στον προϋπολογισμό που δεν απαντά στην κρίση ακρίβειας, στην κλιματική και τη δημογραφική κρίση, στον αποκλεισμό των ΜμΕ από τον τραπεζικό δανεισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Εξήγησε, δε, ότι όλα τα ανωτέρω εντάσσονται στην -με συνέπεια και μεθοδικότητα- υλοποίηση όσων ορίζει το σχέδιο Πισσαρίδη.

Ο ίδιος μίλησε, παρουσιάζοντας και σχετικές προτάσεις και πολιτικές, για την ανάγκη αντιμετώπισης των προκλήσεων, όπως το να παίξει ο τραπεζικός κλάδος τον αναπτυξιακό του ρόλο, να εφαρμοστούν πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού αλλά και του υψηλού ιδιωτικού χρέους, να αναμορφωθεί το φορολογικό με τη θέσπιση ενιαίας προοδευτικής φορολόγησης φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα της πηγής εισοδήματος και προοδευτικού συντελεστή και για τις επιχειρήσεις, ώστε να ελαφρυνθούν οι μικρότερες, όπως έχει γίνει σε Βρετανία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία. Έκρινε αναγκαία την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, την υλοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης της αγοράς χωρίς αποκλεισμούς, την ορθή διαχείριση της περιουσίας του δημοσίου, τη δημιουργία παραγωγικών επενδύσεων, κ.ά.

Ως στόχους του τομέα Οικονομικών για την επόμενη περίοδο έθεσε, μεταξύ άλλων, την προετοιμασία πρότασης για τη θέσπιση της προοδευτικής φορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων, για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία της α’ κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της αγροτικής γης, ενώ αναφέρθηκε στη διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης και συγκρότησης μετώπου στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις ΜμΕ και την κοινωνία, στην τακτική παρακολούθηση της πορείας εκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, στις συνεχείς επαφές με φορείς, στην ανάπτυξη προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων σε Επιμελητήρια, εμπορικούς συλλόγους, ενώσεις μικρομεσαίων.

Ο Νίκος Παππάς κατέληξε ότι τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν προοδευτικές απαντήσεις. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του χρέους, για διαφάνεια και δικαιοσύνη στη χρηματοδότηση, για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κυρώσεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια επέβαλαν οι ΗΠΑ
15 Ιανουαρίου, 2025
Παύλος Μαρινάκης: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας έχει ενωτικά χαρακτηριστικά
15 Ιανουαρίου, 2025
Bloomberg: Ο Πούτιν θα απαιτήσει στις διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ η Ουκρανία να μην μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ
15 Ιανουαρίου, 2025
H Kύπρος εντάσσεται σε τρία αμυντικά προγράμματα των ΗΠΑ με απόφαση Μπάιντεν
15 Ιανουαρίου, 2025
Παραιτήθηκε η υπουργός Άμυνας της Ελβετίας Βιόλα Άμχερντ
15 Ιανουαρίου, 2025
Συντάξεις: Σοκαριστικά νέα αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Σοκαριστικά νέα αν έχετε τόση σύνταξη
15 Ιανουαρίου, 2025
Πτώση ασανσέρ στον «Ερυθρό Σταυρό»: «Κατασκευαστικό λάθος» έδειξε η πραγματογνωμοσύνη
15 Ιανουαρίου, 2025
Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-1: Χωρίς νικητή το ντέρμπι
15 Ιανουαρίου, 2025
Ζάκυνθος: Έκρηξη σε υπό κατασκευή σπίτι – Τραυματίστηκαν 2 εργάτες
15 Ιανουαρίου, 2025
Στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου
15 Ιανουαρίου, 2025