Στο σχολείο τα παιδιά μαθαίνουν, κοινωνικοποιούνται, ασκούνται και βρίσκουν υποστήριξη ώστε να εξελιχθούν και να προοδεύσουν.
Καθώς τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο, υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να τα βοηθήσετε να παραμείνουν υγιή και χαρούμενα.
1. Δώστε προτεραιότητα σε: ύπνο, άσκηση & διατροφή
► Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας τρώει θρεπτικά γεύματα, παραμένει ενυδατωμένο με νερό και έχει αρκετή σωματική δραστηριότητα και καλό ύπνο. Όλα αυτά είναι το κλειδί για την επιτυχία στη σχολική και κοινωνική ζωή.
Τα παιδιά που τρώνε ένα θρεπτικό πρωινό λειτουργούν καλύτερα στο σχολείο.
►Ο επαρκής ύπνος είναι επίσης κρίσιμος για τη διατήρηση της υγείας. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη, τη συγκέντρωση, τη δημιουργικότητα και τη μάθηση. Στην πραγματικότητα, η έλλειψη ύπνου συνδέεται με χαμηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις .
2. Ενημερωθείτε για τις εξετάσεις και τους εμβολιασμούς του
► Εάν το παιδί σας δεν έχει κάνει check up τα τελευταία χρόνια, προγραμματίστε μια επίσκεψη στο γιατρό.
– Μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες .
Θα πρέπει να γίνει έλεγχος του βιβλιαρίου υγείας του για τους εμβολιασμούς και να προγραμματιστεί το ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης.
3. Υποστηρίξτε την ψυχική υγεία του παιδιού σας
● Πολλά παιδιά και έφηβοι αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ψυχικής υγείας τα τελευταία χρόνια. Μερικά παιδιά μπορεί να αποφεύγουν να μιλάνε για ευαίσθητα θέματα. Μπορεί να αισθάνονται ότι θα κριθούν, θα τους κάνουν διαλέξεις ή θα τιμωρηθούν από τους γονείς. Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι μπορεί να σας μιλήσει για οτιδήποτε.
● Αναζητήστε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά που σας ανησυχούν ή οποιαδήποτε σημάδια άγχους , κατάθλιψης ή άλλους σοβαρούς κινδύνους .
● Προσπαθήστε να δώσετε προτεραιότητα στις οικογενειακές ρουτίνες , τα κοινά γεύματα και στις βόλτες . Αυτά μπορεί να είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ανοίξετε μια συζήτηση μαζί του και να επικοινωνήσετε ουσιαστικά .
4. Μιλήστε για ρατσισμό, εκφοβισμό και καλοσύνη
Μερικά παιδιά απουσιάζουν από το σχολείο λόγω φαινομένων ρατσισμού , μίσους ή εκφοβισμού.
– Μιλήστε με το παιδί σας και ενθαρρύνετέ το να ζητήσει βοήθεια από έναν έμπιστο ενήλικα, εάν υφίσταται διακρίσεις ή είναι μάρτυρας μιας πράξης εκφοβισμού ή διάκρισης σε βάρος άλλων.
– Εστιάστε στην αξία της αντιμετώπισης των άλλων με σεβασμό και στο πώς απλές πράξεις καλοσύνης μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά ακόμα και στη υγεία .
5. Φτιάξτε ένα σχέδιο για την προσεκτική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Βοηθήστε το παιδί σας να εξισορροπήσει τον χρόνο οθόνης με τον ύπνο, την άσκηση και άλλες υγιεινές δραστηριότητες.
Συμβουλεύστε το να επιλέξει προγράμματα ή παιχνίδια υψηλής ποιότητας και να αναγνωρίσει και να αποφύγει ψευδείς πηγές πληροφοριών στο διαδίκτυο.
Κάντε μια έντιμη συμφωνία μαζί του που να εφαρμόζεται και από τις δύο πλευρές.
Ο κ. Νίκος Βουδούρης είναι Παιδίατρος, Συντονιστής Νεογνολογικού Τμήματος του «ΜΗΤΕΡΑ».