Νίκος Βουδούρης: Συστάσεις για την πρόληψη και τον έλεγχο της γρίπης στα παιδιά

Οι συστάσεις του Νίκου Βουδούρη για την πρόληψη και τον έλεγχο της γρίπης στα παιδιά – Τι αναφέρει ο γνωστός παιδίατρος.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά για φέτος εμβολιασμό έναντι της γρίπης όλων των παιδιών (χωρίς ιατρικές αντενδείξεις) από την ηλικία των 6 μηνών.

Τα παιδιά έχουν τα υψηλότερα ποσοστά νόσησης από την εποχική γρίπη, ενώ ιδιαίτερα εκείνα της σχολικής ηλικίας φέρουν μεγάλο φορτίο και είναι πιθανό να χρειαστούν ιατρική φροντίδα και νοσηλεία.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι σημαντικός κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 που διανύουμε για τη μείωση των επιπλοκών από το αναπνευστικό, των νοσηλειών και την αποσυμφόρηση των μονάδων υγείας.

  • Όλα τα φετινά εμβόλια έναντι της εποχικής γρίπης είναι τετραδύναμα και για μικρούς και για μεγάλους.
  • Η σύνθεση των εμβολίων όσον αφορά τη γρίπη τύπου Α (Η1Ν1 και Η3Ν2) είναι νέα με βάση την τρέχουσα επιδημιολογία. Τα συστατικά της γρίπης Β είναι αμετάβλητα όπως την προηγούμενη χρονιά.
  • Μπορεί να χορηγηθεί οποιοδήποτε διαθέσιμο αδειοδοτημένο, προτεινόμενο, κατάλληλο για την ηλικία εμβόλιο.
  • Παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 8 ετών που λαμβάνουν εμβόλιο γρίπης για πρώτη φορά, χρειάζονται 2 δόσεις εμβολίου με διαφορά 4 εβδομάδων.
  • Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Τα παιδιά με αλλεργία στα αυγά μπορούν να λάβουν εμβόλιο γρίπης χωρίς πρόσθετες προφυλάξεις πέρα από αυτές που συνιστώνται για όλα τα εμβόλια.
  •  Οι έγκυες γυναίκες και οι θηλάζουσες πρέπει να λαμβάνουν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το εμβόλιο , για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα βρέφη τους, τα οποία επωφελούνται από τη μεταφορά αντισωμάτων.
  • Τα παιδιά που είχαν αλλεργική αντίδραση μετά από προηγούμενη δόση οποιουδήποτε εμβολίου γρίπης θα πρέπει να αξιολογηθούν από αλλεργιολόγο, για να καθοριστεί εάν η μελλοντική λήψη του εμβολίου είναι κατάλληλη.

*Ακολουθείστε το Νίκο Βουδούρη στο Facebook