Νομοσχέδιο για πορείες: «Φρένο» στο κλείσιμο δρόμων, υπεύθυνος συνάθροισης, αστυνομικός διαμεσολαβητής

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις που έχει στόχο να αποφεύγονται τα εμφράγματα στο κέντρο της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων από διαδηλώσεις που έχουν μικρή συμμετοχή αλλά και να θωρακιστεί η πρωτεύουσα απέναντι στα έκτροπα που προκαλούν ομάδες που παρεισφρέουν σε διαδηλώσεις, παρουσιάζει η «Καθημερινή».

Το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή προβλέπει ότι οι πορείες που έχουν περιορισμένους σε αριθμό διαδηλωτές θα πραγματοποιούνται σε μέρος του οδοστρώματος ή θα ακολουθούν εναλλακτική διαδρομή.

Επίσης με βάση το νομοσχέδιο:

– Πρώτον ορίζεται οργανωτής της κάθε συνάθροισης που αναλαμβάνει την ευθύνη για την ειρηνική πραγματοποίησή της και συνεργάζεται προς τούτο με την αστυνομία.

– Δεύτερον θεσμοθετείται με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που παρέχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση στους πολίτες για τις πορείες και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

– Τρίτον καθιερώνεται ο θεσμός του Αστυνομικού Διαμεσολαβητή που θα αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ του επικεφαλής της επί τόπου αστυνομικής αρχής και του οργανωτή της διαδήλωσης ώστε να διασφαλίζεται η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για την ομαλή διεξαγωγή της.

– Τέταρτον είναι δυνατή η διάλυση συγκέντρωσης ή πορείας εάν αυτές πραγματοποιούνται ενώ έχει απαγορευθεί νόμιμα η διεξαγωγή τους ή οι συμμετέχοντες δεν συμμορφώνονται με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί.

– Πέμπτον για την απαγόρευση επικείμενης συνάθροισης καθιερώνεται αρμοδιότητα της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου Επικρατείας.

– Εκτον προβλέπεται αστική ευθύνη του οργανωτή για την αποκατάσταση τυχόν ζημιών. Ο οργανωτής απαλλάσσεται εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διαδήλωση και αποδείξει ότι είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή των ζημιών.