Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης: Την Πέμπτη ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής

Την Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που απλοποιεί την περιβαλλοντική αδειοδότηση και θεσπίζει πλαίσιο για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Σήμερα συνεχίζεται από τις 10:00 το πρωί η σχετική συζήτηση των διατάξεων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας υπεραμυνόμενος του σχεδίου νόμου καταλογίζει στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν την απόσυρση των ρυθμίσεων, «μικροπολιτική προσέγγιση» και εξέφρασε την απορία του για το εάν οι ενστάσεις πηγάζουν από άγνοια ή από ελλιπή μελέτη.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης τονίζει ότι μέσω του νομοσχεδίου επιλύονται σοβαρά και επείγοντα ζητήματα που αφορούν εν συνόλω την προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, καθώς και την αντιμετώπιση των συνεπειών των ζητημάτων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση. Αναφέρθηκε μάλιστα στις σημαντικές παρεμβάσεις του, που είναι οι εξής:

  • Απλοποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχου,
  • εξορθολογισμός των επιτρεπόμενων χρήσεων γης και στις ζώνες προστατευόμενων περιοχών,
  • ρύθμιση θεμάτων ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) και Πράσινου Ταμείου,
  • ρύθμιση θεμάτων δασικών χαρτών και επιτρεπόμενων χρήσεων σε δάση και δασικές εκτάσεις,
  • θέσπιση του πλαισίου για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων,
  • ρύθμιση θεμάτων χρηματοδότησης για κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου και για την κατασκευή έργων ηλεκτρικής ενέργειας,
  • ρύθμιση θεμάτων κυκλικής οικονομίας,
  • επικαιροποίηση σημείων της πολεοδομικής νομοθεσίας,
  • και τέλος η εισαγωγή ενός νέου θεσμικού πλαίσιου για τις Μουφτείες και τους Μουφτήδες στη Θράκη που λαμβάνει υπόψη τις συνταγματικές επιταγές αλλά και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας.

Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών, με τις οποίες ρυθμίζονται ζητήματα προϋπολογισμού των ΟΤΑ, ζητήματα για τα καταφύγια ζώων συντροφιάς, ενώ περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΑΑΤ και για την παράταση προθεσμιών σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των δημοτικών παιδικών σταθμών, όπως και ρυθμίσεις του Υπουργείου Εξωτερικών. Τέλος, εμπεριέχονται ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας που προβλέπουν προληπτικές ιατρικές πράξεις σε μετακινούμενους πληθυσμούς και ευπαθείς ομάδες.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτήρισε «περιβαλλοντοκτόνο» το νομοσχέδιο και ζήτησε την απόσυρσή του, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί καθολική απαίτηση και των περιβαλλοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών. «Καλούμε ακόμη και τώρα την κυβέρνηση να το αποσύρει και υπό το βάρος και των καταστροφικών πυρκαγιών που βιώνουμε αυτές τις ημέρες στις περιοχές Natura 2000. Είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα του 2022 να συζητάμε για ένα νομοσχέδιο που τροποποιεί επί τα χείρω τους όρους διαχείρισης και προστασίας των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 όταν, το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς συνεχίζει να καίγεται» όπως είπε. Πρόσθεσε δε ότι το νομοσχέδιο είναι μία συρραφή ρουσφετιών που παραβιάζει και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Σύνταγμα, και θα οδηγήσει σε πρόστιμα και καταδίκες της Ελλάδας, ενώ αναφερόμενος περιληπτικά στα κεφάλαια του σχεδίου νόμου υποστήριξε ότι νομιμοποιεί υφιστάμενες παράνομες δραστηριότητες εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 πριν ολοκληρωθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), τροποποιεί το πλαίσιο εκπόνησης των ΕΠΜ προβλέποντας αποσπασματικές ρυθμίσεις που θα καθορίζουν χρήσεις γης από τώρα, ώστε όταν εκδοθούν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα δεν θα έχουν ουσιαστικά ισχύ. Υπογράμμισε επίσης, ότι ευτελίζει τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης αφού προβλέπει ότι ο ελεγχόμενος θα πληρώνει τον ελεγκτή ανοίγοντας την πόρτα στη διαφθορά, νομιμοποιεί την απουσία περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και ελέγχων για μικρά έργα και απαλλάσσει τις τροποποιήσεις έργων από την υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, προβλέπει την ακύρωση πράξεων βεβαίωσης παραβάσεων και άρα να μην επιβάλλονται πρόστιμα σε δραστηριότητες που έχουν παραβιάσει την περιβαλλοντική νομοθεσία, αποδομεί όποιες ρυθμίσεις για το περιβάλλον και τη χωροταξία.