Νομοσχέδιο ΜΜΕ: Έντονη κριτική στην κυβέρνηση – «Δικαίωση του Νόμου Παππά»

Σκληρή κριτική από όλα τις πτέρυγες δέχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ το οποίο μειώνει κατά 98,5% το τίμημα που θα καταβάλουν φέτος τα κανάλια για την απόκτηση άδειας λειτουργίας.

Επίσης, όπως επισημαίνει η αντιπολίτευση, δίνει το πράσινο φως για ραγδαία μείωση του αριθμού των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς και απελευθερώνει από κάθε νόμιμο περιορισμό τις διευθυντικές αποδοχές στην ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ενώ παράλληλα εξαιρεί από το ενιαίο μισθολόγιο στελέχη της δημόσιας τηλεόρασης.

Κύριο αντικείμενο κριτικής προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρο Λιβάνιο αλλά και τον προκάτοχό του Στέλιο Πέτσα που προετοίμασε τις σχετικές ρυθμίσεις αποτέλεσε η διάταξη που μειώνει τη δόση του 2020 για την άδεια λειτουργίας των καναλιών από 3,5 εκατ. ευρώ σε μόλις 50.000 ευρώ μέσω απλού συμψηφισμού με δαπάνες για αγορά σήριαλ ή για υποδομές.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η αναπληρώτρια τομεάρχης Νατάσα Γκαρά ανέφερε ότι η έκπτωση ύψους 3,45 εκατ. ευρώ στα κανάλια ουσιαστικά επαναφέρει το καθεστώς «δεν πληρώνω» που ίσχυε τόσες δεκαετίες στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο.

Μάλιστα καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι υπέκυψε στις απαιτήσεις των καναλαρχών καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση του ανώτατου αριθμού εργαζομένων από 400 σε 340 με μόνη προϋπόθεση να δηλώνονται ως απασχολούμενοι οι εργαζόμενοι σε εταιρείες παραγωγής. «Η διάταξη αυτή και πάλι θα φέρει απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων» προειδοποίησε η κυρία Γκαρά.

Αναφορικά με το Νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν λόγο για «εκ των υστέρων δικαίωση», ενώ οι Μάριος Κάτσης και Παύλος Πολάκης αναφέρθηκαν στην απόσυρση των προβλέψεων για θεματικές πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες και στην ουσιαστική αποπομπή Πέτσα μετά την αντίδραση Μαρινάκη – Αλαφούζου στην ευνοϊκή για τον Κυριακού ρύθμιση. Μάλιστα, ο Π. Πολάκης απέδωσε στις πιέσεις Μαρινάκη την πρόβλεψη για τεράστια έκπτωση στη φετινή δόση εφόσον υπάρξουν επενδύσεις στα κανάλια, ενώ, με αφορμή τις «νέες σκευωρίες» κατά του Νίκου Παππά σημείωσε ότι «του το φυλάνε ακόμα». Από την πλευρά του ο Θ. Λιβάνιος υποστήριξε για το Νόμο Παππά πως «το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν έναν εντυπωσιακό τρόπο δημοπράτησης των αδειών».

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν όμως και την απόλυτη διαφωνίας τους για τις γενναίες αυξήσεις στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ εν μέσω βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

«Απελευθερώνοται οι αμοιβές “γαλάζια παιδιά” τη στιγμή που χιλιάδες επιχειρήσεις είναι στο χείλος της καταστροφής και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι προσπαθούν να επιβιώσουν με τον μισθό της αναστολής εργασίας» είπε κυρία Γκαρά σχολιάζοντας τη ρύθμιση που επιτρέπει στους αρμόδιους υπουργούς να εξαιρούν από τους μισθολογικούς περιορισμούς στελέχη της ΕΡΤ.

Οξύτατη κριτική στη ρύθμιση για τους χρυσούς μισθούς άσκησε και η Νάντια Γιαννακοπούλου του ΚΙΝΑΛ ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την ανησυχία της για τη διάταξη που αφορά το κατώτατο όριο εργαζομένων στα κανάλια.

Από την πλευρά του ο Μανώλης Συντυχάκης του ΚΚΕ ανέφερε ότι τα golden boys της ΕΡΤ και του ΑΠΕ θα πληρώνονται αδρά «για να επιτελούν τον ρόλο τους ως φερέφωνα».

Επίθεση στο νομοσχέδιο εξαπέλυσαν και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ 25 κάνοντας λόγο για «χαριστικές» ρυθμίσεις και «δωράκια» στα κανάλια, αντίστοιχα.