Ισχυρό μήνυμα για ομόφωνο χειρισμό των θεμάτων της εθνικής της κυριαρχίας στέλνει η Ελλάδα με το νομοσχέδιο για την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη συζήτηση στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής επί του νομοσχεδίου «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».
«Σήμερα η Βουλή στέλνει ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί με ειρηνικό τρόπο να επιλύει τις διαφορές της, να επεκτείνει τα σύνορά της και κυρίως να προστατεύει τα συμφέροντά της» επισήμανε, αναφερόμενος και στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας.
«Στις 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο πρώτος κύκλος των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, μετά από αυτήν τη διακοπή των 5 ετών και μετά από όλα αυτά που ζήσαμε μέσα στο 2020, με μια πρωτοφανή έκφραση προκλητικότητας, από την τουρκική πλευρά», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και επέμεινε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αιγιαλίτιδα στο Ιόνιο «στέλνει ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να χειρίζεται τα θέματα της εθνικής της κυριαρχίας με ομοφωνία, με ομοθυμία και ότι η εθνική πολιτική είναι αυτή που θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου στις 25 Ιανουαρίου και δεν θα είναι μια κομματική πολιτική».
«Η συμφωνία για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο Πέλαγος, αποτελεί ένα μεγάλο πρώτο βήμα. Είναι ώριμο, μετά τη συζήτηση με την Ιταλία και τη χάραξη της ΑΟΖ. Είναι ένα βήμα που γίνεται με τη συνέπεια στον τρόπο που προσδιορίζει η σύμβαση του Montego Bay, αφού πρώτα κλείσαμε τους κόλπους, τραβήξαμε τις ευθείες γραμμές και στη συνέχεια προχωρήσαμε στην επέκταση των χωρικών υδάτων», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε ότι για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία εξελίσσεται μια διμερής συζήτηση για διεθνή δικαιοδοσία στην επίλυση της διαφοράς.
Αναφερόμενος στο «παρών» του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε: «Σήμερα θα έπρεπε να είναι μια μέρα χωρίς μεμψιμοιρίες να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα. Ότι η ελληνική Βουλή ομονοεί, ότι ο ελληνικός λαός ομονοεί προς μια κατεύθυνση. Την επέκταση της εθνικής κυριαρχίας στο Ιόνιο. Αυτό είναι το οποίο καλούμαστε να κάνουμε σήμερα. Με εκπλήσσει η στάση του ΚΚΕ που δηλώνει “παρών” και δεν λέει ένα ξεκάθαρο “ναι”. Ξέρετε, απευθύνομαι προς το ΚΚΕ, αυτή η ψήφος του “παρών”, θα κριθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος», είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, αντέδρασε επικαλούμενος τα 102 χρόνια ιστορίας του κόμματος. «Δεν θα υποδείξει ο κ. Βαρβιτσιώτης τι θα ψηφίσει το ΚΚΕ με 102 χρόνια ιστορίας του», είπε ο Γιώργος Μαρίνος.
«Η στάση σας θα κριθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος. Ευχαριστούμε… τα 102 χρόνια ζωής… και άλλα 102 χρόνια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ελάτε τώρα! Η προσπάθεια είναι να στείλουμε σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα συντεταγμένα και ο ελληνικός λαός δια των εκπροσώπων του, ομονοεί σε μια εθνική πολιτική» είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
«Κάνετε το αντίθετο. Δεν διαμορφώνετε όρους συναίνεσης», σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Είναι σοβαρό, να κάνετε εσείς τέτοιο ολίσθημα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών;».
«Κύριε Κατρούγκαλε, εσείς αν είχατε το θάρρος, θα το είχατε κάνει στο παρελθόν», είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και επέμεινε ότι αυτό που γίνεται σήμερα αφορά και τον ιστορικό του μέλλοντος και τον ελληνικό λαό που κρίνει την υπεύθυνη στάση του κάθε πολιτικού κόμματος.
«Κάθε κόμμα έχει δικαίωμα και υποχρέωση να θέτει τις θέσεις του. Πολύ περισσότερο σε μια συζήτηση για τόσο σοβαρά ζητήματα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και υπογράμμισε ότι καλό είναι να γίνεται συζήτηση επί της ουσίας και όχι συζήτηση με αφορισμούς στους οποίους, όπως παρατήρησε, επιδόθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. «Κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί με “υπέρ”, με “κατά”, ή με “παρών”. Το θέμα είναι όμως η τεκμηρίωση και ο λαός πρέπει να ακούσει την τεκμηρίωση της κάθε πολιτικής δύναμης για να βγάλει τα συμπεράσματά του», είπε ο κ. Μαρίνος.
Οι τοποθετήσεις των κομμάτων
Στην επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο και αύριο Παρασκευή θα ακολουθήσει μια ακόμη συνεδρίαση της επιτροπής για τη δεύτερη ανάγνωση προκειμένου την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
Ο εισηγητής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι νομοσχέδιο είναι ιστορικής σημασίας διότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων στο δυτικό θαλάσσιο μέτωπο ενισχύει την εθνική κυριαρχία» και η ψήφισή του «αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει το αδιαμφισβήτητο εθνικό της δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο και μόνο» -και η κυβέρνηση θα αποφασίσει αντίστοιχη επέκταση και σε άλλες περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον και μόνον. Ο κ. Χατζηβασιλείου επισήμανε ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο είναι η τελική πράξη της διευθέτησης των εκκρεμοτήτων στην περιοχή μετά από τις δύο σημαντικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, δηλαδή την πρόσφατη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία αλλά και τη συνεννόηση με την Αλβανία για την παραπομπή του θέματος ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στη διεθνή δικαιοσύνη, στο επόμενο διάστημα. Ο εισηγητής της ΝΔ αναφέρθηκε όμως και στις προσεχείς διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας. «Η κυβέρνηση δεν κάνει συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες. Οι διερευνητικές επαφές είναι ένα άτυπο φόρουμ καταγραφής θέσεων, αντιθέσεων, προθέσεων και διαφωνιών. Η θεματολογία θα συνεχίσει να αφορά τη μοναδική μας διαφορά, ήτοι τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η διαδικασία γι’ αυτά ορίζεται από το διεθνές δίκαιο και μόνο. Οι διερευνητικές επαφές θα έχουν δυσκολίες, όμως αρχικά, ας δώσουμε χώρο στη συζήτηση. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα προσέλθει με αυτοπεποίθηση και με ισχυρά νομικά όπλα στη φαρέτρα της», είπε ο κ. Χατζηβασιλείου.
«Δεν υπήρξε η αναγκαία αυτοκριτική εκ μέρους του κυβερνητικού κόμματος για την τοποθέτηση που είχε, με έντονο δημαγωγικό τρόπο, όταν είχε ανακοινωθεί, ως πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η συγκεκριμένη πολιτική», είπε για την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. Όπως είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, «τότε ο νυν υπουργός ‘Αδωνις Γεωργιάδης έλεγε ότι είναι μεγάλη ζημία η τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας γιατί χωρίζει το Ιόνιο από το Αιγαίο», ενώ και «ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ έλεγε, με πρωτοφανή επιπολαιότητα, χωρίζουν τη χώρα στη μέση». «Δεν είναι κακό να επανέρχεται επί τω ορθώ, διορθώνοντας μια λάθος πολιτική θέση ένα κόμμα, όμως βοηθά τη δημοκρατία, την ειλικρίνεια και την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου, να τοποθετείται επί των λαθών του, ιδίως στην εξωτερική πολιτική», είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, λέγοντας πως η κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις για το περιβάλλον στο οποίο εκτιλύσσονται. «Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου, ως μοναδικό τρόπο λύσης της μιας και μοναδικής διαφοράς που έχουμε για την οριοθέτηση των οικονομικών θαλάσσιων ζωνών. Προϋπόθεση για την ποιότητα αυτού του διαλόγου είναι όμως να έχει ως βάση αποκλειστικά το διεθνές δίκαιο και όχι την προβολή ισχύος που επιχειρεί η Τουρκία και η ατζέντα να καθοριστεί, όπως ήταν πάντα καθορισμένη, όχι επί θεμάτων κυριαρχίας».
«Σήμερα εγκαινιάζεται νομοθετικά η αλλαγή μιας γραμμής πλεύσης», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος και παρατήρησε πως η επικρατούσα λογική στο παρελθόν ήταν «επέκταση της αιγιαλίτιδας ή παντού ή πουθενά» αλλά σήμερα αποφασίζεται η επέκταση το Ιόνιο διότι υπάρχουν νέα δεδομένα, όπως «το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο», η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, η συμφωνία με την Αίγυπτο. Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε τον «έντονο προβληματισμό», «γιατί αφήνεται έξω η Κρήτη». Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι πλέον η Τουρκία «ανοιχτά και απερίφραστα μιλάει για λύση δύο κρατών», και πρόσθεσε πως είναι προβληματικό το γεγονός ότι η Τουρκία δημιουργεί το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, ενόψει και των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα.
Την «πολιτική εμπλοκής της Ελλάδας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ», κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και προειδοποίησε ότι οι στρατηγικές επιλογές που εμπλέκουν την Ελλάδα σε πολέμους και επεμβάσεις, δεν μπορούν να ξεπεραστούν από την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους. «Μπορούν να χειροκροτούν οι ενεργειακοί όμιλοι που ήδη έχουν θέσει υπό έλεγχο τα ενεργειακά οικόπεδα και προσδοκούν οφέλη την ώρα που ο λαός συνεχίζει να ανεβαίνει τον Γολγοθά του», είπε ο Γιώργος Μαρίνος και αναφέρθηκε και στις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας εκφράζοντας την ανησυχία του ΚΚΕ διότι «η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και προωθεί στόχους όπως η αποστρατικοποίηση 16 νησιών, θέτει ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι θέσεις της αυτές συντονίζονται με σχέδια των Αμερικανών και της ΕΕ περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και ενώ το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει εθνικά σύνορα στο Αιγαίο για την ανεμπόδιστη δική του παρουσία».
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατό να ενημερώνεται η ελληνική κοινή γνώμη και οι Έλληνες βουλευτές από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών», για τις διερευνητικές επαφές, οι οποίες θα ξεκινήσουν, ενώ η Τουρκία ομιλεί για ιδιοκτησία 16 νήσων, για αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, μιλάει για μειονότητες, για εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων. «Η Ελληνική Λύση έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή, ήταν, είναι και θα είναι υπέρ της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης σε όλη την επικράτεια από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, όπως έχει το δικαίωμα, κάθε ελεύθερο, δημοκρατικό και ανεξάρτητο κράτος», είπε. Προσέθεσε δε ότι «η Ελληνική Λύση, αυτή την ώρα, με αυτούς τους όρους που θέτουν οι Τούρκοι και χωρίς την Κύπρο μέσα, είναι αρνητική και η κυβέρνηση κάνει μεγάλο λάθος να ξεκινήσει διερευνητικές».
«Το ρητορικό σχήμα ότι δήθεν η Ελλάδα μεγάλωσε, δεν είναι πραγματικό. Σε καιρούς ειρήνης αυτή η επιχειρηματολογία είναι προβληματική. Η χώρα απλά ασκεί τώρα τα δικαιώματα που απορρέουν από τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, με 38 χρόνια καθυστέρηση ή τουλάχιστον με 25 από τότε που κυρώθηκε από τη Βουλή. Τίποτε περισσότερο και τίποτα λιγότερο», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα. «Έχουμε απρόθυμα θετική στάση μας στο νομοσχέδιο. Το ζήτημα για εμάς είναι πώς θα ωφεληθεί ο τόπος από τον τρόπο που ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτός είναι ο πραγματικός πατριωτισμός», είπε η Σοφία Σακοράφα και τόνισε ότι ο γεωγραφικός περιορισμός της επέκτασης στο Ιόνιο και μέχρι το Ταίναρο αποτελεί μια ακόμη παραχώρηση προς όφελος της Τουρκίας.