Nord Stream: Μυστήριο με δυο «σκοτεινά» πλοία που πέρασαν κοντά στον αγωγό λίγες ημέρες πριν τη διαρροή

Λίγες μέρες πριν σημειωθεί η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2 δύο πλοία με απενεργοποιημένους τους ραδιοφάρους εμφανίσθηκαν σε απόσταση τριών μιλίων από τα σημεία που βρίσκονται οι γραμμές των αγωγών φυσικού αερίου. Αυτό αναφέρει ο ιστότοπος Wired, ο οποίος επικαλείται ανάλυση που έκανε η εταιρεία SpaceKnow.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας παρακολούθησης δορυφορικών δεδομένων SpaceKnow, τα δύο «σκοτεινά πλοία», μήκους 95 έως 130 μέτρων το καθένα, πέρασαν σε απόσταση αρκετών μιλίων από τα σημεία διαρροής του Nord Stream 2.

«Εντοπίσαμε κάποια σκοτεινά πλοία, δηλαδή σκάφη σημαντικού μεγέθους, που περνούσαν από την περιοχή ενδιαφέροντος», δήλωσε ο Τζέρι Γιαβορνίτσκι, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της SpaceKnow. «Είχαν απενεργοποιημένους τους αισθητήρες εντοπισμού τους, δηλαδή δεν υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με την κίνησή τους, και προσπαθούσαν να κρατήσουν τις πληροφορίες για τη θέση τους και τις γενικές πληροφορίες τους κρυφές από τον κόσμο», προσθέτει ο Γιαβορνίτσκι.

Τα πλοία κατέστη δυνατόν να εντοπισθούν, αφού αναλύθηκαν φωτογραφίες που ελήφθησαν από μερικούς δορυφόρους.

Μόλις η SpaceKnow ταυτοποίησε τα πλοία, ενημέρωσε για τα συμπεράσματά της τους επίσημους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ που ερευνούν τα συμβάντα στον Nord Stream. Σύμφωνα με τον Γιαροβίτσκι, οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ ζήτησαν από την εταιρεία πρόσθετες πληροφορίες.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, σε δύο τμήματα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 σημειώθηκαν διαρροές αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας, βορειοανατολικά του νησιού Μπόρνχολμ. Στη συνέχεια, σημειώθηκε διαρροή σε μια από τις γραμμές του αγωγού Nord Stream 2 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας νοτιοανατολικά του νησιού. Σεισμολογικοί σταθμοί στη Σουηδία και τη Δανία κατέγραψαν ισχυρές υποθαλάσσιες εκρήξεις στην ίδια περιοχή.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό «συμμετείχε στο σχεδιασμό, την παροχή και την εκτέλεση τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαλτική Θάλασσα στις 26 Σεπτεμβρίου για την υπονόμευση των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2». Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι είχαν συμφέρον να σαμποτάρουν τον αγωγό Nord Stream.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Παύλος Μαρινάκης: Κατέρρευσε το αφήγημα περί συγκάλυψης στα Τέμπη
12 Απριλίου, 2025
Διπλό φονικό στο Αίγιο: «Δεν είχα πάρει τα χάπια μου» είπε ο δράστης στους αστυνομικούς – «Ήταν αναμενόμενο» λένε οι συγγενείς του 23χρονου
12 Απριλίου, 2025
Κωστης Χατζηδάκης: Νομοσχέδια για το βαθύ κράτος και τη βελτίωση της καθημερινότητας
12 Απριλίου, 2025
Συμφωνία επί της αρχής στον ΠΟΥ για μελλοντικές πανδημίες
12 Απριλίου, 2025
Υπόθεση Λεύκοβιτς: «Ο βιολογικός πατέρας μου με βίαζε μέσα στο παιδικό μου δωμάτιο στο ίδιο μας το σπίτι»
12 Απριλίου, 2025
«Ομάδα Αλήθειας»: Οι αποκαλύψεις του Inside Story, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και η απάντηση της κυβέρνησης
12 Απριλίου, 2025
Μυτιλήνη: Με πολυβόλο όπλο άνοιξαν πυρ οι Τούρκοι κατά πλωτού του Λιμενικού Σώματος
12 Απριλίου, 2025
Αίγιο: Το τηλεφώνημα στην Αστυνομία δύο μέρες πριν το φονικό
12 Απριλίου, 2025
Τι δείχνουν οι κάμερες για την βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Hellenic Train
12 Απριλίου, 2025
ΗΠΑ: Δίωξη σε βάρος 32χρονου για απειλές κατά της ζωής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλων αξιωματούχων
12 Απριλίου, 2025