Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: Κλείνει το τμήμα βραχυθεραπείας για γυναίκες με καρκίνο

Λουκέτο μπαίνει από σήμερα στο τμήμα βραχυθεραπείας του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».

Πρόκειται για το τμήμα που έκαναν τις θεραπείες τους γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος είναι ανεγχείρητος.

Ο λόγος που κλείνει το τμήμα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, είναι ότι ενώ από το 2016 ζητείται από τον εκάστοτε διοικητή να μεριμνήσει για τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά του μηχανήματος, κανένας δεν έκανε τίποτα.

«Από αύριο, δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται οι γυναίκες και θα αναγκάζονται να βρεθούν σε λίστα αναμονής στα νοσοκομεία Αττικο, Αγιος Σάββας με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία τους» επισημαίνει.

Η δήλωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακού

«Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.

Από το 2016 φωνάζουμε, διαμαρτυρόμαστε εμείς και το Σωματείο εργαζομένων ότι πρέπει να αντικατασταθεί το μηχάνημα ακτινοθεραπείας του Νοσοκομείου Αλεξάνδρας που ακτινοβολεί ανεγχείρητους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας γυναικών το οποίο είναι εκτός ορίου ζωής από το 2016, χωρίς να εισακουσθούμε.

Με μεγάλη δυσκολία συντηρούνταν από τότε λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και σέρβις προκειμένου να είναι σε λειτουργία. Αναμενόμενο είναι το σημερινό του τέλος. Από αύριο δεν θα μπορεί να εξυπηρετούνται οι γυναίκες και θα αναγκάζονται να βρεθούν σε λίστα αναμονής στα νοσοκομεία Αττικο, Αγιος Σάββας με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία τους.

Εως τέλος του χρόνου θα εξυπηρετούσε το εν λόγω μηχάνημα πάνω από 100 γυναίκες με ανεγχείρητο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα κοστίζει 320.000 ευρώ. Για τόσα χρήματα να κινδυνεύουν γυναίκες; Κρίμα.

Ο Υπουργός Υγείας ενδιαφέρθηκε άμεσα και το ενέταξε στο ταμείο Ανάκαμψης. Όμως με τις χρονοβόρες διαδικασίες αναμένεται να τοποθετηθεί στο νοσοκομείο στην καλύτερη περίπτωση τέλους του έτους.

Τι θα γίνουν οι 100 γυναίκες; Πώς θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν; Το ίδιο συμβαίνει και με το ψηφιακό αγγειόγραφο επεμβατικής καρδιολογίας που εξυπηρετεί οξέα καρδιολογικά περιστατικά.
Τουλάχιστον εδώ υπάρχει ένα δεύτερο μηχάνημα σε καλή κατάσταση. Ακόμη και το δεύτερο που είναι εκτός ορίων ζωής χάριν των προσπαθειών της Διευθύντριας γιατρού του τμήματος μπορεί ακόμη για λίγο καιρό να συντηρηθεί.

Ο Υπουργός Υγείας ενήργησε και το ενέταξε και αυτό στο Ταμείο Ανακαμψης. Οπότε ελπίζουμε μέχρι την εγκατάσταση του καινούργιου να αντέξει το δεύτερο παλαιό. Όμως πρέπει χθες να βρεθεί λύση για το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα που ακτινοβολεί το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.»