Νότια Κορέα: Γιατί κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος – Ο ρόλος της αντιπολίτευσης, οι αντιδράσεις και ο στρατός στους δρόμους

Για πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια, στρατιωτικός νόμος κηρύχθηκε σήμερα (03.12.2024) στη Νότια Κορέα, με τον Πρόεδρο Γιουν Σουκ Γεόλ να κάνει λόγο για «κομμουνιστικές απειλές» συνδέοντας την πολιτική δράση της αντιπολίτευσης με την Βόρεια Κορέα.

Τελευταία φορά που είχε επιβληθεί στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα ήταν τον Μαΐο του 1980 όταν μετά από απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή της χούντας, ξέσπασαν φοιτητικές διαδηλώσεις που δημιούργησαν μια λαϊκή εξέγερση για την αποκατάσταση της συνταγματικής δημοκρατίας.

Σήμερα, ο Πρόεδρος Γιουν Σουκ Γεόλ δήλωσε κατά την διάρκεια του τηλεοπτικού διαγγέλματος ότι ο στρατιωτικός νόμος κηρύχθηκε για να αποτρέψει τις «δυνάμεις που εναντιώνονται στο κράτος να στερήσουν την ελευθερία και την ευτυχία του λαού», ενώ δεσμεύτηκε ότι «θα εξαφανίσει τις συγκεκριμένες δυνάμεις για να ομαλοποιήσει την λειτουργία της χώρας».

Γιατί κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος

Με τον όρο «αντικρατικές δυνάμεις» ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος αναφερόταν στο κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση, ενώ κατηγόρησε τους φιλελεύθερους πολιτικούς του αντιπάλους για το πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της χώρας.

Ο συντηρητικός Πρόεδρος Γιουν υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση έχει παραλύσει την δικαστική εξουσία στην χώρα, ενώ έχει απειλήσει ότι θα καθαιρέσει τον Υπουργό Εσωτερικώντον επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης ακόμα και τον Υπουργό Άμυνας.

Σημείο αναφοράς στην απόφαση για κήρυξη του στρατιωτικού νόμου φαίνεται να είναι η απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να περικόψει 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια από τον προτεινόμενο εθνικό προϋπολογισμό του 2025, λέγοντας ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης χρησιμοποιεί τον εθνικό προϋπολογισμό για να παραλύσει την συντηρητική κυβέρνηση του Προέδρου Γιουν.

Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε την νοτιοκορεάτικη Εθνοσυνέλευση ως «εστία εγκληματιών» καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα της Κορέας, που είναι αξιωματική αντιπολίτευση, κατέχει τις 170 από τις συνολικά 300 έδρες και άρα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι αντιδράσεις

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Νότιας Κορέας και τον Νόμο περί Στρατιωτικού Νόμου, ο στρατιωτικός νόμος έκτακτης ανάγκης μπορεί να κηρυχτεί κατά τη διάρκεια του πολέμουσε περιπτώσεις μεγάλης εθνικής έκτακτης ανάγκης που μοιάζουν με πόλεμο ή όταν διαταράσσεται σοβαρά η δημόσια τάξη, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται σημαντικά οι διοικητικές και δικαστικές λειτουργίες.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν με πανικό, επιδεινώνοντας την ανησυχία του κοινού. Οι κορεατικές μετοχές και το νόμισμα γουόν της Κορέας έχουν πέσει κατακόρυφα, ενώ η τιμή των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin βυθίζεται.

«Να πάω στη δουλειά αύριο; Όλα έχουν κλείσει;» έγραψε ένας πολίτης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας μια ανησυχία που χιλιάδες κόσμος μοιράζεται καθώς παλεύουν με την αβεβαιότητα για την καθημερινότητά τους.

Οι περισσότεροι πολίτες εκφράζουν δυσπιστία και σοκ, με σχόλια όπως: «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ζούσα για να δω κάτι τέτοιο να συμβαίνει στη Νότια Κορέα», αναφέρουν ΜΜΕ στη Νότια Κορέα.

Ο ρόλος του στρατού

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας, Λι Τζάε-Μιουνγκ, απάντησε στην κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, λέγοντας ότι είναι «αντισυνταγματική» και πρόσθεσε ότι το κοινοβούλιο θα προσπαθήσει να ακυρώσει τον στρατιωτικό νόμο, αλλά φοβάται ότι ο στρατός θα προσπαθήσει να συλλάβει μέλη του κοινοβουλίου.

Ο Υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας έδωσε εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού ενώ έχει συγκαλέσει σύσκεψη, με την παρουσία των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων. Ήδη έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους στρατιώτες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, Χαν Ντογκ – Χουν δήλωσε ότι η κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήταν «λάθος» και υπόσχεται να την παρεμποδίσει, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τους βουλευτές στο κοινοβούλιο.

Ο στρατιωτικός νόμος έκτακτης ανάγκης παρέχει στον στρατό εκτεταμένες εξουσίες για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και μπορεί να περιλαμβάνει την προσωρινή ανάληψη διοικητικής και δικαστικής εξουσίας και την επιβολή περιορισμών στις πολιτικές ελευθερίες, όπως του συνέρχεσθαι, ακόμα και της ελευθερίας του Τύπου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν επίσης να επιβάλλουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας ή άλλους περιορισμούς στις μετακινήσεις πολιτών, ενώ παράλληλα μπορεί να αναπτύσσει προσωπικό και μέσα για την διαχείριση αναταραχών και την επιβολή του νόμου.

 

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ακύρωση εορταστικών εκδηλώσεων στο Πεδίον του Άρεως λόγω εθνικού πένθους για την απώλεια του Κ. Σημίτη
5 Ιανουαρίου, 2025
Υπερδιπλασιάστηκαν οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία
5 Ιανουαρίου, 2025
Κρήτη: Απίστευτο μποτιλιάρισμα στον χιονισμένο Ψηλορείτη
5 Ιανουαρίου, 2025
«Σοκ» στην Ινδία: Οι αρχές ανακάλυψαν το πτώμα δημοσιογράφου θαμμένο σε σηπτική δεξαμενή λυμάτων
5 Ιανουαρίου, 2025
Χρήστος Μάστορας: Το «χρυσό» συμβόλαιο και η αμοιβή που θα λάβει για την ταινία «Υπάρχω»
5 Ιανουαρίου, 2025
Ξεσπά ο Μιχάλης Μητρούσης για τον οδηγό που τον παρέσυρε: «Αυτό είναι γαϊδουριά, τι να την κάνω τη συγγνώμη του»
5 Ιανουαρίου, 2025
Συλλήψεις Τούρκων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Οκτώ απελαύνονται – Δύο ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν
5 Ιανουαρίου, 2025
Διόδια Ελευσίνας: Κλείνουν πολλές λωρίδες για κατασκευή νέου στέγαστρου
5 Ιανουαρίου, 2025
Πάνω από 200 περιστατικά μέθης καταγράφονται ετησίως στα Επείγοντα των νοσοκομείων Παίδων – Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς
5 Ιανουαρίου, 2025
Κρεμασμένος μέσα σε ντουλάπα χρησιμοποιώντας ένα σεντόνι, βρέθηκε ο πρώην παίκτης της ΑΕΛ και της Λαμίας, Ματίας Ακούνια
5 Ιανουαρίου, 2025